Vojenskí agenti odpočúvali aj na Slovensku

Udalosti, ktoré už dva dni otriasajú českou politickou scénou, sú spojené s odpočúvaním a sledovaním ľudí vojenskou kontrarozviedkou.

15.06.2013 20:00
debata (11)

Pravú ruku premiéra Petra Nečasa Janu Nagyovú česká polícia obvinila, že dala vojenskými špiónmi sledovať troch ľudí, medzi nimi i premiérovu manželku. S tou sa Nečas v súčasnosti rozvádza. Obvinení sú súčasný aj bývalý šéf vojenskej kontrarozviedky Slovák Ondrej Páleník a jeho nástupca vo funkcii Milan Kovanda.

Aféra s odpočúvaním vojenskou kontrarozviedkou sa pred 18 mesiacmi prevalila aj na Slovensku. Agenti protizákonne odpočúvali novinárov denníka Pravda, bývalého riaditeľa televízie TA3 a desiatky ďalších nevinných ľudí. Ako upozornil prvý denník Pravda, kauzu prevzala pred pár dňami Národná kriminálna agentúra od Generálnej prokuratúry. Škandál s odpočúvaním prepukol v čase vlády Ivety Radičovej, keď bol ministrom obrany Ľubomír Galko (SaS).

To, že sa v podobných kauzách objavujú vojenské spravodajské služby, považuje bezpečnostný analytik Milan Žitný za pomerne rozšírený jav. Na Slovensku sa to nestalo prvýkrát. V prípade bývalého šéfa NBÚ Jána Mojžiša, ktorého dal odvolať bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, sa zistilo, že o rozpracovanie Mojžiša požiadala civilná tajná služba vojenskú. Podobne aj v Nemecku civilná tajná služba oslovila vojenskú kontrarozviedku s tým, aby „napichla“ novinárov. Žitný to vysvetľuje tým, že civilné tajné služby sú pod väčším dohľadom ako vojenské.

Žitný predpokladá, že v afére, ktorá dnes rezonuje v Česku, mala šéfka premiérovej kancelárie Nagyová úzke kontakty na šéfov vojenských spravodajcov. „Je to v tomto prípade skôr o osobných kontaktoch. Mala s nimi dobré vzťahy a dôverovala im,“ myslí si analytik.

V odpočúvacej kauze za ministrovania Galka bolo zatiaľ obvinených päť bývalých vojenských spravodajcov, štyria bývalí agenti vojenskej kontrarozviedky a jej exriaditeľ Pavol Brychta. Tí spadali pod Galka. Polícia odmietla zverejniť, či sa vyšetrovanie kauzy pohlo. „V prípade pokračuje vyšetrovanie. K procesným úkonom polícia informácie neposkytuje,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Medzi prvými mala kriminálna agentúra pristúpiť k výsluchom sudcov, ktorí podpisovali žiadosti o odpočúvanie. Tých prokuratúra nevypočúvala.

Dôvodom trestného stíhania je, že nasadenie odpočúvaní Vojenským obranným spravodajstvom (VOS) bolo vykonané v rozpore so zákonom o ochrane pred odpočúvaním. Pri predkladaní žiadostí VOS na nasadenie odpočúvania boli sudcom v žiadostiach predložené zavádzajúce, nepravdivé, resp. účelovo vykonštruované údaje. Takéto údaje boli použité aj pri vyhodnocovaní už skončených prípadov.

Na prokuratúre už vypovedali desiatky ďalších ľudí, ktorých VOS odpočúvalo. Medzi nimi aj bývalá Galkova sekretárka či bývalý šéf vojenskej kontrarozviedky, ale aj neznámy vodič kamiónu. Prokuratúra preverovala v kauze aj úlohu bývalého ministra. Vlani v marci vypovedal samotný Galko, ktorý tvrdí, že odpočúvania službe nenariadil a o odpočúvaní viacerých ľudí ani nevedel. Galko nie je trestne stíhaný. Galko prišiel pre kauzu o kreslo a následne bývalá premiérka Iveta Radičová odvolala aj Brychtu, keď prevzala vedenie rezortu obrany.

Vojenská kontrarozviedka odpočúvala okrem novinárov aj ďalšie osoby nielen z rezortu obrany, ale aj z ministerstva hospodárstva či zo samotného Vojenského spravodajstva. Odpočúvaný bol nielen tretí najvyšší úradník v rezorte obrany, ale aj Galkov externý poradca, ktorý predtým za šéfovania ministrov za SDKÚ viedol Vojenskú spravodajskú službu a z rezortu sám odišiel v čase, keď podal demisiu exminister Juraj Liška. Odpočúvaný mal byť aj terajší zástupca šéfa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba