Počiatek je stále najbohatším ministrom

Rebríček najbohatších členov vlády vedie minister dopravy Ján Počiatek. Druhý v poradí je šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský a tretí minister financií Peter Kažimír.

25.06.2013 19:50
Počiatek Foto:
Minister dopravy Ján Počiatek
debata (101)

Vyplýva to z oznámení verejných funkcionárov, ktoré sú prístupné na webovej stránke parlamentu. Minister Počiatek zarobil za minulý rok okrem vládnej funkcie 621 300 eur. Pôvod týchto peňazí nechcel bližšie konkretizovať. „Minister poskytol informácie o svojich príjmoch v súlade s dnes platným zákonom. Ak sa legislatíva v budúcnosti zmení, vždy bude v zverejňovaní svojich majetkových pomerov postupovať presne podľa zákona,“ povedal jeho hovorca Martin Kóňa. V roku 2011 mal Počiatek mimo verejnej funkcie vyšší príjem, predstavoval 898 712 eur.

PIANO

Prečítajte si glosu Martina Krna Zlatí činitelia.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Minister Malatinský za minulý rok zarobil okrem funkcie člena vlády 280 427 eur. „Ide o príjem od predchádzajúceho zamestnávateľa do nástupu do funkcie ministra a prenájom nehnuteľností,“ konštatoval hovorca ministra Stanislav Jurikovič. Vlani v apríli, keď nastupoval do funkcie, Malatinský priznal, že vlastní viaceré rodinné domy a aj aktíva z podnikania.

Majetkové priznania politikov a ďalších verejných funkcionárov sú stále veľmi všeobecné. Pravidelne sa zverejňujú na internetovej stránke parlamentu, ale občania sa z nich veľa nedozvedia. Politici uvádzajú, že majú rodinný dom, auto, ornú pôdu, obrazy, náramkové hodiny či finančnú hotovosť na účte. Len ťažko sa tak dajú porovnať prírastky majetku a či zodpovedajú legálnym príjmom.

Viac svetla by mala do majetkových priznaní vniesť novela ústavného zákona o konflikte záujmov. Na jej prijatie je však nevyhnutná dohoda Smeru a opozície, pretože ju musí podporiť aspoň 90 poslancov.

Parlamentné strany sa však rôznia v názore na novú podobu zákona. Spor sa vedie o podrobnejší opis majetku. Verejný funkcionár by mal totiž uviesť nielen to, že má auto, ale aj jeho typ a rok výroby. Nejasnosti sú aj v možnosti poslancov odvolať sa na Ústavný súd, ak parlamentný výbor zastaví konanie, hoci verejný funkcionár porušil zákon. Na súd by sa mohla obrátiť aj tretina členov výboru. Zamedzilo by sa tak tomu, aby o odvolaniach politikov rozhodovali sami politici vo výbore. Predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Miroslav Beblavý z SDKÚ povedal, že začal neformálne diskusie so zástupcami Smeru, či sa nedá nájsť kompromis. Keďže rokovania pokračujú, nerád by sa dopredu o nich vyjadroval.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií včera rozdával pokuty verejným funkcionárom vrátane poslancov, ktorí nepredložili majetkové priznania za minulý rok včas alebo vôbec. Pokutu vo výške jedného funkčného platu dostalo 44 ľudí. Boli to hlavne šéfovia štátnych podnikov, alebo aj bývalí poslanci parlamentu. Išlo o Mariána Radošovského a Júliusa Stanka z KDH, Szilárda Somogyiho z SaS, Igora Sidora z Mostu-Híd a Rafaela Rafaja z SNS. Ivan Chaban z SDKÚ pokutu nedostal, je v zlom zdravotnom stave. Hlasovaním výboru sa pokute vyhol bývalý poslanec SNS Vincent Lukáč. Proti pokute boli nielen poslanci Smeru, ale aj Alojz Přidal z KDH. Poslanec verí Lukáčovi, že to urobil z nevedomosti.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba