Slovensko vydáva pamätnú dvojeurovku s Cyrilom a Metodom

V piatok pri príležitosti sviatku slovanských vierozvestcov Cyrila a Metoda vstúpi do obehu slovenská pamätná dvojeurová minca. Národná banka Slovenska (NBS) tak oslávi 1150. výročie príchodu solúnskych bratov na územie veľkomoravskej ríše.

02.07.2013 16:14
Národná banka Slovenska, NBS Foto:
Národná banka Slovenska
debata

Mincu, ktorá bude platiť v celej eurozóne, sprevádza zložitá minulosť. Pôvodný návrh, na ktorom svätci mali svätožiaru, sa nepáčila niektorým štátom Európskej únie, pretože podľa nich cirkevná symbolika porušovala náboženskú neutralitu.

Slovenská centrálna banka preto z predlohy svätožiaru odstránila. Následne sa ale na Slovensku pre ústupok strhla vlna spoločenského odporu a banka nakoniec prijala pôvodný dizajn aj s rizikom, že ho niektorý zo štátov počas schvaľovacieho procesu odmietne.

NBS očakáva, že o novú mincu bude mimoriadny záujem. V piatok preto bude na svojich pobočkách ponúkať výhradne túto dvojeurovú mincu. Banka na svojom webe tiež upozornila, že jedna osoba si bude môcť v deň výdaja zaobstarať len 50 kusov.

Na Veľkú Moravu, ktorá vtedy zahŕňala aj územie Slovenska, prišli Cyril a Metod ako misionári z Byzancie na pozvanie kniežaťa Rastislava v roku 863. Preložili biblické a liturgické texty do reči zrozumiteľnej obyvateľom oblasti, upravili pre slovanskú reč písmo a šírili evanjelium do miestnej kultúry.

debata chyba