Za zranenými vojakmi odcestovali do Nemecka rodiny

Stav jedného z dvoch ťažko zranených vojakov, ktorí sa stali obeťou utorkového útoku na misii v Afganistane, sa zlepšil a previezli ho na ľahšie oddelenie nemocnice.

12.07.2013 16:21
Fico, Glváč, zranení vojaci Foto: ,
Na snímke premiér Robert Fico (uprostred) a minister obrany Martin Glváč počas návštevy dvoch ťažko zranených vojakov v miestnej nemocnici na vojenskej základni v Kandahári v stredu 10. júla 2013.
debata

Druhý s opuchom mozgu naďalej zostáva v umelom spánku. Do Nemecka, kde sú obaja hospitalizovaní, odcestovali včera za nimi rodiny na vojenskom lietadle. „Máme aspoň jednu pozitívnu informáciu, že zranený, ktorý s nami v Afganistane aj komunikoval, už bol preložený z ARO na ľahšie oddelenie, tým je z toho najhoršieho vonku a vyzerá to tak, že by sa jeho zdravotný stav mohol už len a len zlepšovať,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Podľa jeho slov by mohli byť podrobnosti o jeho stave známe, po dohode s rodinami, v sobotu.

Viac informácií o liečbe či o tom, ako dlho budú musieť vojaci v nemocnici pobudnúť, nechce poskytnúť ani personál amerického zariadenia v nemeckom Landstuhle. „Interné predpisy mi zakazujú poskytovať akékoľvek informácie o našich pacientoch,“ reagovala na otázky Pravdy Marie Shaw z nemocnice.

Oboch vojakov previezlo z Afganistanu do Nemecka americké špeciálne upravené lietadlo C-17 ešte vo štvrtok. Kým jeden z nich má okrem ľahších zranení prestrelený hrudník, druhý, udržiavaný v umelom spánku, má vážne poranenia hlavy.

V piatok sa uskutočnila aj posledná rozlúčka so zastreleným 35-ročným čatárom Danielom Kavuliakom. Na štátnom pohrebe sa zúčastnil okrem prezidenta a vrchného veliteľa ozbrojených síl Ivana Gašparoviča aj minister obrany Martin Glváč, americký veľvyslanec Theodore Sedgwick či náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek a ďalší vrcholní predstavitelia armády. Rozlúčiť sa však prišla aj široká verejnosť a počas obradu stálo pred kostolom asi päťsto ľudí. Súčasťou rozlúčky v Turzovke, odkiaľ čatár pochádzal, boli čestné salvy a vojenská hudba. Na žiadosť rodiny sa však médiá na udalosti nezúčastnili a zostali pred bránami kostola a cintorína.

K útoku na našich vojakov došlo v utorok počas nácviku činnosti tímu rýchlej reakcie (Quick reaction team). Útočník, ktorý spustil streľbu z guľometu na jednej zo strážnych veží, zastrelil Daniela Kavuliaka, ťažko zranil dvoch vojakov a štyroch ľahko. Incident vyšetruje tím operácie ISAF spolu so slovenskými vyšetrovateľmi. Strelcovi podľa tamojšieho súdnictva hrozí trest smrti.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba