Turistom v núdzi požičia aj ambasáda

Čo robiť v zahraničí, keď počas dovolenky príde človek nielen o doklady, ale aj o peniaze? Málokto vie, že pomôcť v takýchto situáciách môže aj naša ambasáda.

18.07.2013 15:00
dovolenka, turisti, cestovanie Foto: ,
Krádež či stratu peňazí v zahraničí môžu Slováci riešiť viacerými spôsobmi. Jedným je aj pôžička od ambasády.
debata

Pôžička od nej je však posledná možnosť, po tom, čo peniaze dovolenkárom nemôže poslať rodina alebo známi.

Ministerstvo zahraničných vecí upokojuje, že strata peňazí nie je neriešiteľná situácia. Financie požičiavajú priamo slovenské zastupiteľstvá. Takáto pôžička má však prísne pravidlá a jej výšku stanovuje ambasáda. „Finančnú pomoc môže zastupiteľský úrad občanovi Slovenska poskytnúť na základe jeho žiadosti vo výnimočných a odôvodnených prípadoch,“ vysvetľuje tlačový odbor rezortu. Peniaze sú určené len na návrat domov a iba výnimočne aj na pokrytie základných nákladov, ako sú strava, nápoje, oblečenie či hygienické potreby. „Pri určení výšky finančnej pomoci zastupiteľský úrad vychádza zo sumy, ktorá zodpovedá nákladom nevyhnutným na zabezpečenie čo najefektívnejšieho spôsobu návratu občana,“ dopĺňa rezort.

Nie vždy však žiadateľ dostane peniaze v hotovosti. Niekedy pracovníci zastupiteľstva sami kúpia cestovné lístky a ďalšie potrebné veci.

K takejto pôžičke dochádza len zriedkavo, v minulom roku ju využilo jedenásť Slovákov na šiestich zastupiteľstvách. Dôvodom je nielen to, že nie každý vie o tejto možnosti, ale aj fakt, že túto pomoc ponúkajú úrady len ako jednu z posledných možností. Týka sa prípadov, keď už turista nemôže získať peniaze inak. V prvom rade by podľa rezortu mali pomáhať príbuzní či známi, v prípade služobných ciest to má byť zamestnávateľ, pri dovolenkároch delegát cestovnej kancelárie.

Kontakt na zastupiteľstvo je v SMS

Cestovky tvrdia, že ľudia si v kritických situáciách väčšinou poradia sami. Najčastejšie pomáhajú príbuzní či známi, alebo samotné cestovné kancelárie. „Pri strate alebo odcudzení peňazí v zahraničí v prvom rade odporúčame ísť na políciu, následne zabezpečíme poskytnutie nevyhnutnej pomoci vrátane pôžičky,“ odpovedá Juraj Sliacky z cestovnej kancelárie Hydrotour. Jana Zedníková zo Satur Travel vysvetľuje, že dovolenkári by sa mali obrátiť sa na delegáta, ktorý podnikne potrebné kroky.

Cestovné kancelárie by mali pomôcť aj pri strate či krádeži dokladov. Vtedy tiež treba kontaktovať miestnu políciu, ktorá vystaví potvrdenie o hlásení a ak ju o to turista požiada, umožní mu telefonický kontakt s naším veľvyslanectvom v danej krajine. To na základe potvrdenia vystaví dočasný cestovný preukaz na návrat domov.

Takúto skúsenosť má za sebou aj Elena Vyskočilová z Popradu, ktorej ukradli kabelku s dokladmi počas pobytu v talianskej Bologni. „Prekvapili ma skôr praktické veci, ako napríklad, že na dočasný preukaz bola potrebná fotografia, ktorú som ešte narýchlo musela zháňať,“ hovorí. S kontaktovaním veľvyslanectva však problém nemala. Od začiatku roka má Slovensko vo všetkých krajinách sveta zabezpečené, že v rámci uvítacej SMS uvádzajú operátori po príchode do cudziny aj telefonický kontakt na zastupiteľstvo v danom štáte a tiež na nonstop službu rezortu diplomacie.

Nesplatené pôžičky končia na súdoch

Doba na vrátenie pôžičky od ambasády je maximálne 30 dní od jej poskytnutia. Zastupiteľské úrady v zmluve tiež stanovujú povinnosť zaplatiť v prípade omeškania aj pokutu vo výške 0,1 percenta z dlžnej sumy za každý začatý deň omeškania od dňa po dátume splatnosti. Rezort diplomacie pripúšťa, že nie všetci sa so splácaním pôžičky ponáhľajú. „Stávajú sa aj také prípady, že občania, ktorým bola poskytnutá pôžička, v stanovenej lehote dlžnú sumu nevrátia. V takom prípade ministerstvo zahraničných vecí vymáha vrátenie peňazí súdnou cestou,“ informuje rezort.

V prípadoch, keď dovolenkárovi posiela rodina peniaze zo Slovenska, rezort odporúča bankový prevod na účet ministerstva zahraničných vecí. Ak peniaze prichádzajú na účet poštou, kontrolný ústrižok by mali odosielatelia poslať faxom na príslušné veľvyslanectvo. Na základe neho pripraví zastupiteľstvo peniaze na vyzdvihnutie zvyčajne už do jednej hodiny.

V krajinách, kde Slovensko nemá vlastné diplomatické zastúpenie, sa treba obrátiť na ktorékoľvek zastúpenie inej členskej krajiny Európskej únie. To vždy spolupracuje s teritoriálne najbližším veľvyslanectvom Slovenska, ktoré sú dokopy v 64 krajinách. Z turisticky rozšírených destinácií chýba zastúpenie v Maroku, kde má zastúpenie napríklad Česko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #zahraničie #krádež