Počasie oberá ľudí o peniaze

Extrémne zmeny počasia ľudia môžu spozorovať aj na stave svojich peňaženiek. Aktuálne horúčavy spôsobujú, že ľudia sú viac odkázaní na ventilátory či klimatizácie v bytoch či autách. Okrem investícií do týchto zariadení je relatívne nákladná aj ich prevádzka.

28.07.2013 12:50
Klimatizácia Foto:
Klimatizácia
debata (15)

Napríklad klíma v aute zvýši spotrebu paliva aj o desatinu. Ak je klimatizácia s výkonom nad jeden kilowatt zapnutá v byte, za hodinu spotrebuje elektrinu asi za 20 centov. Celodenné fungovanie klimatizácie tak môže zvýšiť denný účet za elektrinu asi o 5 eur. Ide o podobnú sumu, akú ľudia v zime pri veľkým mrazoch dávajú na prikurovanie elektrickými ohrievačmi.

Zapnuté elektrické spotrebiče spôsobovali problémy prevádzkovateľom elektrických sietí. Veľké suchá v Taliansku v minulých rokoch napríklad odstavili vodné elektrárne, a keď si obyvateľstvo zaplo klimatizačné jednotky, cítili to aj elektrárne na Slovensku, keďže európska sieť je previazaná. Teraz je však iná situácia. Pre krízu je na trhu prebytok elektriny a veľké horúčavy, s ktorými je spojený zvýšený odber elektriny, už siete výraznejšie nezaťažuje.

Motoristov sa však horúčavy dotýkajú. Klimatizácia v aute nie je lacná záležitosť. Vlani nemecký autoklub ADAC zistil, že klimatizácia zvyšuje spotrebu auta priemerne asi o 10 až 15 percent. Ak kilometer jazdy bez zapnutej klimatizácie vyjde len na spotrebovanom palive na 9 centov, so zapnutou klimatizáciou je jazda na každý kilometer drahšia o ďalší cent. Na sto kilometroch jazdy tak môže zapnutá klimatizácia zvýšiť spotrebu paliva o jedno euro. V meste je to ešte viac.

Z hľadiska spotreby je lepšia automatická klimatizácia a plynulejšia rýchlejšia jazda. Na diaľnici takto klimatizácia nemusí spotrebu zvýšiť o viac ako šesť percent. V meste je problém, že auto často stojí v zápchach a pri rozbiehaní a spomaľovaní klimatizácia výrazne zvyšuje spotrebu paliva.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #horúčavy #klimatizácia #telpo