Proces s piťovcami bude, aj keď zatkli ich advokáta

Zatknutie jedného z advokátov údajnej bratislavskej mafiánskej skupiny "piťovcov" by nemalo ovplyvniť začiatok hlavného pojednávania s touto 19-člennou partiou.

29.07.2013 10:00
polícia, piťovci Foto:
Policajný zásah proti skupine bratislavského podsvetia v bratislavskom Lamači.
debata (2)

Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho vytýčil na 12. augusta, čo je o dva týždne. Pri takýchto rozsiahlych procesoch, kde figuruje viac obžalovaných a ide o závažnú trestnú činnosť, ustanovuje súd zvyčajne ešte na začiatku procesu náhradných obhajcov. Aj takto sa súd snaží zabrániť rôznym obštrukciám zo strany obžalovaných a ich právnych zástupcov.

Či súd určí obžalovanému Miroslavovi A. náhradného obhajcu za jeho advokáta Martina P., rozhodne sudca. Advokát, ktorý je obvinený z marenia úradného rozhodnutia, skončil totiž vo väzbe.

Potvrdil to aj hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak: „Okresný súd Bratislava I vo štvrtok vzal do väzby obvineného advokáta M. P. z dôvodov takzvanej kolúznej a preventívnej väzby.“ Podľa polície sa mal spolu s ďalšími dvoma advokátmi a s dvoma väzenskými dozorcami dopustiť ovplyvňovania svedkov listami, ktoré cez nich posielal Miroslav A. zo žilinskej basy.

Podľa polície Miroslav A. svedkom napísal, ako majú svedčiť a čo majú pred policajtmi rozprávať. Listy, ktoré posielal po dozorcoch, mali preberať a distribuovať traja advokáti. Všetci sú obvinení, no vo väzbe skončil len jeden.

Ako upozorňuje právnik, ktorý si želá zostať v anonymite, náhradných obhajcov zvykne súd určiť pri vysokom počte obžalovaných, aby v prípade, ak sa nedostaví niektorý z advokátov, mohlo pojednávanie plynule pokračovať. V kauze údajne najobávanejšej bratislavskej mafiánskej skupiny na čele s Jurajom O. je obžalovaných až 19 ľudí. Jeden chce uzavrieť s prokurátorom dohodu o vine a treste. Súd už vyčlenil pojednávanie s ním na samostatné konanie.

Dvoch príslušníkov justičnej stráže v žilinskej väznici už prepustili zo zamestnania, čelia však obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Miroslav A. sa mal podľa polície spolu s ďalšími piťovcami podieľať na vybavovaní podvodných hypotekárnych úverov v USA prostredníctvom bielych koní. Vyhotovili im falošné doklady s údajmi osôb z USA, založili bežné účty v slovenskej banke, kam peniaze postupne dávali. K mlčanlivosti vraj nútili zainteresovaných hrozbami. Išlo o podvod za vyše 1,1 milióna eur.

Piťovcov zadržali v novembri 2011 pri policajnej akcii, kde polícia použila aj vrtuľník. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich obvinil z 19 skutkov obzvlášť závažnej kriminality, za ktoré im hrozia v prípade dokázania viny až 25-ročné tresty. Rozhodujúce môže byť práve svedectvo jedného člena skupiny, ktorý sa priamo na súde rozhodol vypovedať a uzavrieť dohodu o vine a treste s prokurátorom. Prelomenie mlčania Petra M., známeho z mafiánskych zoznamov, ktoré unikli na verejnosť, keď polícii šéfoval Jaroslav Spišiak, môže priniesť zvrat v kauze piťovcov. Devätnásť členov tejto skupiny čelí obžalobe zo zločinov založenia zločineckej skupiny, výroby drog a ich predaja, vydierania, obchodovania so zbraňami či ublíženia na zdraví.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #piťovci #mafia