Mimo rodiny žije vyše 4800 detí

V detských domovoch je dnes podľa oficiálnych štatistík 4 811 detí, o vyše päťsto viac ako pred pol rokom.

29.07.2013 14:00
debata (2)

V čase prázdnin časť z nich chodí do letných táborov či na výlety a rôzne prázdninové pobyty. Niektoré chodia na prázdniny k rodičom alebo príbuzným.

„Väčšia časť našich detí je v táboroch, niektoré sú u príbuzných,“ hovorí Ján Paľuch, riaditeľ Detského domova v Tŕní. Deti z ich domova chodia do rôznych táborov, nielen pre deti z detských domovov. „Ponuka táborov je veľká. Problém je skôr v tom, že sú drahé, a tak musíme vyberať cenovo dostupnejšie,“ hovorí. Časť výdavkov pritom hradia aj sponzori.

Počet detí v domovoch stúpa, aj keď viac ich už vyrastá v profesionálnych alebo pestúnskych rodinách namiesto v domove. Neubúda však počet detí vyňatých z biologickej rodiny. Štát i samosprávy by preto podľa mimovládok mali posilniť včasnú pomoc rodinám v kríze, ktorým by sociálni pracovníci pomáhali riešiť ich problémy a predišlo by sa tak odobratiu dieťaťa. Zároveň má do budúcnosti pokračovať trend zverovania detí do profesionálnych a pestúnskych rodín. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v tejto súvislosti spustil trojročný projekt, cez ktorý majú úrady práce prijať 92 sociálnych pracovníkov. Tí majú najmä pomáhať biologickým i náhradným rodinám.

Nových ľudí majú prijať aj detské domovy, v ktorých zostávajú najmä deti s postihnutím, poruchami správania a veľké súrodenecké skupiny, o ktoré je náročnejšie sa starať. Pestúni, ktorí by mali o tieto deti záujem, by potrebovali väčšiu podporu, nielen finančnú, ale aj odbornú. „Chýba väčšia sieť odborných pracovníkov, ktorí by im vedeli v zložitých situáciách poradiť, a psychologický servis,“ hovorí Jozef Mikloško z nadácie Úsmev ako dar. Podľa neho by sa viac detí malo vracať do vlastných biologických rodín alebo byť ich mali zveriť do starostlivosti príbuzných. Náhradných rodičov, akými sú aj pestúni, zas treba na starostlivosť o deti, ktoré často zažili traumu, dobre pripraviť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #detské domovy #tábory #rodiny