Obísť kontrolu listov vo väzení? Žiaden problém

Prepašovať tajnú správu spoza múrov väzenia nie je dnes až také zložité. Potvrdzuje to aj prípad dvoch väzenských dozorcov žilinskej väznice, ktorí mali podľa polície obžalovanému Miroslavovi A. z údajnej mafiánskej skupiny "piťovcov" pomáhať posielať listy svedkom s inštrukciami, ako majú svedčiť na súde.

31.07.2013 13:00
väzeň, väzenie, väznica, mreže Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Podľa bývalého väzňa, ktorý si neželá byť menovaný, odsúdení už nemusia využívať ani „motáky“, ktorými šifrovali tajné odkazy, aby zmiatli väzenských dozorcov. Tvrdí, že za finančnú odmenu sa dajú na doručovanie listov nahovoriť nielen dozorcovia, ale často aj civilní pracovníci. Pri korešpondencii neplatia pre väzňov veľké obmedzenia.

Listy môžu odosielať v akomkoľvek množstve na vlastné náklady, predtým však musia prejsť cenzúrou väzenského pedagóga, ktorý pôsobí v každom väzenskom oddiele. Skontrolované listy sa na poštu doručia najneskôr nasledujúci pracovný deň. Kontroly slúžia práve na to, aby sa zabránilo pokračovaniu v prípadnej ďalšej trestnej činnosti odsúdeného.

Michal Čička z kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže uvádza, že ak je pri kontrole list zadržaný, príslušník zboru musí o tom obvineného informovať. „Ústav je povinný korešpondenciu zadržať a odovzdať orgánu činnému v trestnom konaní alebo súdu, ak obsahuje nedovolenú informáciu alebo vec, jej obsah zakladá podozrenie zo spáchania trestného činu alebo jej doručením by mohol byť marený účel väzby,“ spresňuje.

Podľa bývalého väzňa dôslednosť listových kontrol ovplyvňuje aj dôvod, za ktorý si väzeň svoj trest odpykáva. „Napísaný list sa odovzdáva priamo do rúk pedagógovi. Ten ho kontroluje osamote od zbežného prečítania až po dôkladný rozbor. Berie sa pritom ohľad aj na to, za čo človek sedí,“ vysvetľuje. Pedagóg sa dá podľa neho ľahko obísť, pretože list s utajeným obsahom môže väzeň za nejakú protislužbu odovzdať inému spriatelenému zamestnancovi, ktorý ho potom doručí uvedenej osobe.

Nie vždy musí ísť o príslušníka Zboru väzenskej a justičnej stráže. „Často sú to aj civilní zamestnanci ako kuchári či údržbári. Väčšinou ich motivujú peniaze. Väzenie je totiž malý svet, kde každý vie, za čo ktorý väzeň sedí a či má peniaze alebo nie,“ hovorí bývalý väzeň. Ako dodáva, obchádzanie kontroly pri listových zásielkach nepredstavuje pre väzňa výraznú prekážku. Dvoch príslušníkov justičnej stráže minulý týždeň prepustili zo žilinskej väznice po tom, čo ich polícia obvinila zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Podľa polície mal po nich posielať listy obžalovaný Miroslav A, v ktorých písal, ako majú vypovedať svedkovia v súdnom procese údajnej mafiánskej skupiny „piťovcov“. Od dozorcov ich mali preberať traja advokáti, ktorí ich distribuovali ďalej. Obvinení sú všetci traja, jeden z nich skončil vo väzbe.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #piťovci