Vandali pustošili hroby na Národnom cintoríne

Pováľané, povytŕhané, zlomené a porozbíjané bolo všetko od svietnikov, váz až po náhrobné kamene. Takto skončilo 13 hrobov na Národnom cintoríne v Martine po bezohľadnom vyčíňaní vandalov.

31.07.2013 12:00
Martin, cintorín Foto: ,
Vandali na Národnom cintoríne v Martine poškodili 13 hrobov, na ktorých poprevracali alebo porozbíjali náhrobné kamene.
debata (9)

Ak ich polícia chytí a usvedčí, môžu dostať dva roky väzenia. Národný cintorín je národná kultúrna pamiatka. Táto udalosť zrejme urýchli inštaláciu kamerového systému, o ktorom sa už dlhšie hovorí.

„Žiadna úcta nie je k tomuto pietnemu miestu a to človeka bolí. To normálni ľudia nemôžu urobiť,“ hnevá sa Martinčan Milan Mareček. Areál cintorína je rozľahlý, poškodené hroby sa nájdu v každom jeho kúte. Niektoré pomníky sú zvalené, iné sa po páde rozbili na kúsky. „Hanba Martinu, že sa toto môže stať na cintoríne. Je to veľká škoda pre pozostalých a som zvedavá, kto im dá na opravu pomníkov peniaze,“ zamýšľa sa Anna Zubeková.

Pomníky na hroboch poškodili cez víkend. „Tento čin je vandalský. Pokiaľ by bolo možné, ak sa ho podarí polícii vyšetriť, želal by som si, aby páchatelia museli tvrdo odrobiť všetko, čo tu spôsobili,“ mieni Alexander Lilge, viceprimátor mesta Martin, v ktorého správe je Národný cintorín v Martine.

Hroby národných dejateľov, ktoré sú mnohé umeleckými dielami, tentoraz vandali zrejme náhodou obišli. Škoda na zničených náhrobkoch ešte vyčíslená nebola, páchateľov bolo zrejme viac a zatiaľ sú neznámi. Polícia už začala trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku.

„Polícia žiada verejnosť, prípadne svedkov udalosti, aby svoje informácie k udalosti poskytli na bezplatné telefónne číslo 158 alebo na najbližší útvar policajného zboru,“ uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície v Martine Rastislav Kopecký. Národný cintorín je miestom posledného odpočinku viacerých významných osobností slovenského života. V minulosti aj ich hroby poškodili či okradli. Zmizli písmená z náhrobkov i celé busty. Napríklad busta z hrobu básnika Jána Smreka sa pred desiatimi rokmi našla v poslednej chvíli, v zberných surovinách.

Podľa novelizovaného zákona o Martine prispieva na Národný cintorín mesto a minimálne rovnakou, ale i vyššou sumou aj štát prostredníctvom ministerstva kultúry. Pre tento rok prispelo mesto Martin sumou 50-tisíc, ministerstvo 68-tisíc eur. Práve sa napríklad dokončujú chodníky, pretože na tých starých sa stalo niekoľko úrazov. Všetci dúfajú, že už v nasledujúcom roku bude celý areál zabezpečený kamerovým systémom s prepojením na políciu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #citorín #Martin #hroby