Bugár: Slovákov zo strany neprepustím

Za opozíciu líder Mostu - Híd Béla Bugár považuje hlavne strany Ľudovej platformy a sem-tam SaS, nie Obyčajných ľudí.

05.08.2013 14:00
Béla Bugár Foto:
V rozhodovacích procesoch SDKÚ vidím brzdu, tvrdí predseda Mostu-Híd Béla Bugár.
debata (192)

Aj keď sú o budúcnosti platformy pochybnosti, označil ju za životaschopnú. Treba si podľa neho uvedomiť, že ju tvoria tri strany a každá má svoje špecifická. O konkurenčnej SMK povedal, že nevysiela signály o spolupráci, čo môže ovplyvniť prípadný spoločný postup s Mostom – Híd po župných aj v ďalších voľbách.

Prečo rok a pol po voľbách Smer stále dominuje v preferenciách?
Strany, ktoré boli vo vláde Ivety Radičovej, stratili hlavne z dvoch príčin. Padla nám vláda a ľudia neveria, že vieme postaviť alternatívu. Ešte chvíľu to bude takto fungovať. Druhá vec je, že jediný z predsedov strán, ktorý údajne bol v odpočúvanom byte, je Robert Fico, a jemu kauza Gorila vôbec nepoškodila, ostatným stranám áno.

Nepoškodila im aj preto, že Gorila bola z čias druhej Dzurindovej vlády?
Nemyslím si. V spise sa spomínajú ľudia okolo Roberta Fica a aj on. Neviem, čo je z Gorily pravdivé, ale určite sú tam aj pravdivé veci. Poškodilo to však len stranám v Radičovej vláde. Tieto dva faktory ovplyvňujú verejnú mienku. Tiež očakávania hlavne médií ohľadne Ľudovej platformy boli obrovské v tom, že musíme fungovať ako jedna strana. Keďže to tak nefunguje, píše sa o rozdrobenosti pravice a že platforma je o ničom. Toto je ovplyvňovanie zlým smerom.

Opozícia nepôsobí v parlamente ako alternatíva. Súhlasíte?
Za opozíciu považujem hlavne tri strany Ľudovej platformy KDH, SDKÚ a Most – Híd a sem-tam SaS. Odkedy sú Obyčajní ľudia opozícia? Tvrdenia šéfa Obyčajných ľudí Igora Matoviča, že bude ficobijec, už neplatia. Koľkokrát podporujú vládne návrhy, ktoré nie sú dobré. Že nehlasujeme spolu a nenastoľujeme témy? Možno že nie často. Vychádzať však z toho, že opozícia nespolupracuje, je klamlivé.

Kde sú príčiny, že ani Ľudová platforma nepôsobí ako jeden celok?
Boli oveľa väčšie očakávania a sčasti k nim prispeli aj niektoré vyhlásenia Pavla Freša z SDKÚ. Povedal, že by sme malí ísť do volieb v každej župe spolu, a KDH minimálne v dvoch župách s platformou nepôjde. Povedal tiež, že skutočným výsledkom fungovania platformy bude spoločný prezidentský kandidát. Teraz však čakáme práve na SDKÚ, či podporia Pavla Hrušovského. Buď teda SDKÚ povie, že Hrušovský nie a zároveň kto áno, inak neplatia slová pána Freša o spoločnom kandidátovi. V platforme sme tri strany, každá má svoje špecifiká, ale v najdôležitejších veciach ekonomiky, Generálnej prokuratúry či súdnictva spolupracujeme.

Viditeľná je však nejednota práve pri prezidentskom kandidátovi a župných voľbách. Čo s tým budete robiť?
Neteší ma, že sme sa v Nitre a v Banskej Bystrici nedohodli na spoločnom postupe v župných voľbách. Bolo však zbytočné očakávať, že všade budeme jednotní. Ak sa podarí v Nitre vytvoriť koalíciu Mostu – Híd s SDKÚ, Novou a ďalšími stranami, aj to bude výsledok spolupráce pravice. Chcem zdôrazniť, že Ľudová platforma nevznikla preto, aby vo všetkom spolupracovala, ale hodnoty musí mať spoločné.

Je to vôbec životaschopný projekt?
Určite áno. Len sa treba viac snažiť a rýchlejšie rozhodovať, lebo niektoré rozhodovacie mechanizmy sú veľmi pomalé.

Ako si vysvetliť, že SDKÚ chce čakať v otázke spoločného kandidáta, až kým budú známi všetci prezidentskí kandidáti?
V rozhodovacích procesoch SDKÚ vidím brzdu. Stačí, ak SDKÚ povie nie Hrušovskému, a ten sa spolu s KDH, s Mostom – Híd musí rozhodnúť. SDKÚ už na rokovaniach povedala nie Procházka, nie Čarnogurský. Tak koho chcú podporiť? Kisku, Fica alebo Osuského?

Mal by kandidovať Pavol Hrušovský, aj keby nezískal podporu SDKÚ?
Trochu ma prekvapila jeho reakcia, že bude kandidátom, ak bude mať podporu všetkých troch strán platformy. Potom aj Martin Bútora by bol kandidátom Mostu – Híd, ktorý mal tiež podmienku podpory troch strán platformy. Myslím si teda, že Hrušovský by nemal čakať a mal by okamžite rokovať aj s mimoparlamentnými stranami a s osobnosťami verejného života, aby v ďalších prieskumoch SDKÚ vnímala jeho rastúcu podporu.

Hrušovský je nositeľom konzervatívnych a kresťanských hodnôt. Nie je teda problém prezidentského kandidáta aj v spore kresťanských a liberálnych politikov KDH a SDKÚ?
Nemyslím si to. Ten spor je hlbší a vyplýva z toho, ako vznikla SDKÚ ešte z SDK. Kresťanskí demokrati tvrdia, že SDK mala byť predvolebná koalícia a niektorí vtedajší členovia KDH sa rozhodli spolu s Mikulášom Dzurindom pre samostatnú stranu. Preto je ten spor oveľa hlbší a nie je to len o hodnotách. Je to historický spor z roku 1998. Mali by ho však prekonať.

Neformálne sa rozbehla župná kampaň. Aké ambície má vo voľbách Most – Híd?
Posledné župné voľby sa udiali len tri mesiace po štarte strany a to poznamenalo aj výsledok. Získali sme len dvoch poslancov, teraz chceme toto číslo znásobiť. Chceli sme sa dohodnúť aj s SMK v južných okresoch, ale nepodarilo sa. SMK vyhlásila, že všade, kde je nad 50 percent zastúpené obyvateľstvo maďarskej národnosti, pôjdeme proti sebe. Napríklad v okrese Nové Zámky sú dva obvody. V štúrovskom ide SMK proti nám, ale v novozámockom obvode chcela ísť spoločne. Neviem si však predstaviť dvojakú kampaň v jednom okrese.

V posledných župných voľbách SMK prevalcovala Most – Híd počtom 40 získaných poslaneckých mandátov. Otočí sa to?
Také ambície ani nemáme. Treba si uvedomiť, že sme dvadsať rokov budovali stranícke štruktúry, ktoré sú dnes štruktúrami SMK. Bolo to ešte od čias existencie strán Spolužitie, MKDH a MNI. Aj ľudia známi v regiónoch sú výsledkom dvadsaťročnej práce. Navyše štyri roky existuje veľký protitlak voči nám, keď SMK hovorí, že sme zradcami. Preto je to oveľa ťažšie.

Konkurenčná SMK mieni dať na voľby okolo 200-tisíc eur, čo je štyrikrát viac ako dá Most. Nevidno z toho, že SMK súboj v regiónoch berie vážnejšie?
Ústredie Mostu – Híd poskytne 50-tisíc eur, ale to neznamená, že nebudú prispievať na kampaň aj naše kraje. Otvorene hovorím, že sume 200-tisíc, ktorú uviedla SMK, by som neveril.

Aká je pravdepodobnosť, že by SMK a Most – Híd postupovali v parlamentných voľbách 2016 spoločne?
Problém je, aké signály vysielajú jednotlivé strany. Republiková rada Mostu – Híd navrhovala v župných voľbách spoluprácu na úrovni kraja, SMK to odmietla. Keďže na jeseň budú stáť proti sebe kandidáti Mostu – Híd a SMK, o pol roka pri voľbách do europarlamentu bude napätie ešte stále citeľné. Snažili sme sa teda SMK vysvetliť, že nevysiela signály o spolupráci a to môže negatívne ovplyvniť aj iné voľby.

Má budúcnosť Most – Híd, ktorý je postavený aj na spolupráci maďarskej menšiny a Slovákov?
Predseda SMK Berényi na Gombaseckom festivale hovoril, že nefunguje projekt spolupráce. Všetko hovoril po maďarsky, len slovo spolupráca povedal po slovensky. Ako keby naznačil, čo som počul od jedného zástupcu SMK, že s nami by sa dalo spolupracovať, ale mali by sme prepustiť z našej strany Slovákov. Tak to nikdy. Som presvedčený, že len spolupráca je možná. Aj keď všetko nefunguje podľa predstáv, tak predsa s tým neprestanem. Maďarov nikdy nebude toľko, aby rozhodovali sami o sebe. Vždy budeme musieť spolupracovať. Že je to ťažké, mi nikto nemusí hovoriť, robím to dvadsať rokov.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #Most-Híd #Béla Bugár