Dve úrovne rodičovského príspevku sa rušia

Novela zákona o rodičovskom príspevku smeruje do vlády a parlamentu v takej oklieštenej podobe, že v podstate stráca zmysel.

07.08.2013 12:52 , aktualizované: 08.08.2013 10:05
Jozef Burian Foto: ,
Jozef Burian, štátny tajomník ministerstva práce.
debata (3)

Sociálny rezort v nej totiž nepresadil dve pôvodne navrhované zásadné zmeny – vyplácať rodičovskú dávku v dvoch rôznych sumách a zakázať poberajúcemu rodičovi pracovné aktivity. Zvyšovať sa však nebude ani príspevok na starostlivosť o dieťa, keďže bol na tieto zmeny rozpočtovo naviazaný. Oproti súčasnému stavu sa teda v zákone upravia len detaily týkajúce sa napríklad osobitného príjemcu príspevku v prípade problémových rodín, vrátenia neprávom vyplatených peňazí a podobne.

Návrh novely v tomto rámci po skončení pripomienkového konania odobrila v utorok legislatívna rada vlády.

Plány ministerstva zarazil Fico

„Keďže verejnosť odmietla najmä plánované opatrenie, aby rodičovský príspevok dostávali len nepracujúci rodičia, nemôžeme zvýšiť ani príspevok na starostlivosť o dieťa. Aj keď tento náš zámer bol prijímaný pozitívne, spolu s ostatnými návrhmi tvoril previazaný celok s dosahmi na verejné financie. Jednu zmenu bez druhej urobiť nemožno,“ zdôvodnil hovorca rezortu Michal Stuška.

Nárok na rodičovský príspevok tak od januára, keď má novela nadobudnúť účinnosť, naďalej zostane aj pracujúcim rodičom. Pôvodný návrh, aby sa im odňal, po protestoch rodičov aj parlamentnej opozície stopol ešte začiatkom júla premiér Robert Fico. „Zostáva právna úprava v takej podobe, v akej je,“ vyhlásil vtedy na mimoriadnej tlačovke s dodatkom, že vláda nemieni konsolidovať verejné financie na úkor sociálnej oblasti. Opozícia ho však obvinila, že tak urobil skôr z obavy zo straty veľkej časti voličov.

V júli však Fico ešte pripúšťal aspoň možnosť obnovenia dvojúrovňového rodičovského príspevku, aký sa vyplácal aj počas jeho prvej vlády, keď ministerkou práce bola Viera Tomanová. Kým teraz sa táto rodičovská dávka vypláca v jednotnej sume 199,60 eura, od januára mala podľa autora novely, súčasného štátneho tajomníka rezortu Jozefa Buriana, klesnúť na 160 eur pre matky, ktoré pred narodením dieťaťa nepracovali, a preto nezískali nárok na materskú dávku.

Naopak, matke, ktorá pred pôrodom pracovala a má preto nárok na materskú dávku, navrhoval Burian zvýšiť aj rodičovský príspevok, a to na sumu 260 eur. Mala ho dostávať do dvoch rokov veku dieťaťa. Ďalší rok by jej potom patril v nižšej sume.

Po utorku už aj tento zámer z novely definitívne vypadol. „Veľmi nás mrzí, že popri ostatných protestoch zanikol hlas tých matiek, ktoré v rámci rodičovskej dovolenky mali šancu na zvýšenú sadzbu príspevku,“ zhodnotil Stuška. Príspevok takto od januára vzrastie všetkým len o pravidelnú valorizáciu na sumu 203,20 eura.

Ten rodič, ktorý svojho malého potomka umiestni do predškolského zariadenia, aby mal priestor na prácu či štúdium, môže namiesto rodičovského príspevku poberať príspevok na starostlivosť o dieťa. Ten sa dnes vypláca maximálne v sume 230 eur mesačne, podľa preukázaných skutočných výdavkov na škôlku. Návrh ministerstva predpokladal jeho nárast až do sumy 260 eur. Pri novom nastavení pravidiel to však podľa Stušku stratilo zmysel.

„Toto zvýšenie bolo navrhnuté práve preto, aby nepracujúci rodič, ktorý poberá rodičovský príspevok, no pred narodením dieťaťa pracoval, mal zo strany štátu úplne rovnakú finančnú podporu, ako pracujúci rodič, ktorý poberá príspevok na starostlivosť o dieťa,“ vysvetlil hovorca.

Úlohu pri prvotnom návrhu však mohol zohrať aj fakt, že pokým rodičovský príspevok sa hradí zo štátneho rozpočtu, príspevok na starostlivosť o dieťa ide z eurofondov. Čím viac rodičov by sa preň rozhodlo, tým viac peňazí by zostalo v rozpočte. Momentálne, keď pracovať možno aj pri poberaní rodičovského príspevku, si drvivá väčšina rodičov volí túto alternatívu a o príspevok na starostlivosť nie je záujem.

Pravidlá mení každá nová vláda

Bývalý Tomanovej dvojstupňový rodičovský príspevok zjednotila rodičom v roku 2011 Radičovej pravicová koalícia. Vtedajší minister práce Jozef Mihál (SaS) dôvodil, že ide o štátnu dávku, a teda nie je dôvod vyplácať ju zásluhovo. Zásluhovosť matky sa podľa neho dostatočne zohľadňuje v materskej dávke, ktorú Radičovej kabinet následne zvýšil a lehotu jej vyplácania predĺžil. Ďalšie plánované úpravy prerušili predčasné voľby a deficitná Sociálna poisťovňa.

Súčasná Ficova vláda úpravy materskej neplánuje. „Materská dovolenka je už teraz u nás nastavená nadštandardne a patrí k najdlhším v Európe. A materská dávka je príjmom len v prvých mesiacoch po narodení dieťaťa, takže sa nedá porovnávať s nastavením rodičovského príspevku, ktorý sa poskytuje do troch, či v prípade zdravotného postihnutia až do šiestich rokov veku dieťaťa. Navyše, mnohokrát je vypočítaná výška materskej dávky nižšia ako rodičovský príspevok,“ tvrdí Stuška.

Katarínu Puchalovú, 29-ročnú Pezinčanku, ktorá je práve na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, neustále zmeny v poskytovaní rodičovského príspevku hnevajú. „Tieto pravidlá by sa nemali meniť s príchodom každej novej vlády,“ myslí si.

Ako dodáva, pred prvým pôrodom pracovala, takže ich mladá rodina na vlastnej koži pocítila, keď sa rodičovský príspevok pracujúcim ženám od roku 2011 znižoval. Teraz je na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, a keďže pred druhým pôrodom pre zmenu nepracovala, hrozila by jej v prípade opätovného zavedenia dvojstupňového príspevku znovu nižšia sadzba. Ochránil by ju len Burianov prísľub, že zákon nebude platiť retroaktívne. „Určite sú však aj matky, ktoré by všetky tie zmeny negatívne schytali naplno,“ uzatvára dvojnásobná mamička.

Rodičovský príspevok a materská dávka

Čo je rodičovský príspevok

  • je to štátna dávka, rodičom spĺňajúcim podmienky sa uhrádza zo štátneho rozpočtu, ide o dávku solidárnu, ktorá patrí každému rovnako
  • v súčasnosti sa vypláca v jednotnej základnej sume 199,60 eura (pôvodne dvojstupňový príspevok zavedený za prvej Ficovej vlády, ktorý rozlišoval sumy pre pracujúce mamičky 256 a pre nepracujúce 164,22 eura, Radičovej kabinet od januára 2011 zrušil), a to obvykle do tretieho roku veku dieťaťa
  • v rokoch 2003 až 2009 sa príspevok pravidelne zvyšoval k 1. septembru, a to vždy o rovnaké percento, o aké k 1. júlu vzrástlo životné minimum
  • novela zákona o rodičovskom príspevku z roku 2012 posunula termín valorizácie na 1. január
  • keďže tento rok v júli vzrástlo životné minimum o 1,8 percenta, od 1. januára 2014 by mal rodičovský príspevok úmerne stúpnuť na 203,20 eura
  • návrh súčasného ministerstva práce (ktorý neprešiel) predpokladal od 1. januára 2014 opätovné zavedenie dvojstupňového príspevku (pre predtým pracujúce mamičky v sume 260 a pre ostatné 160 eur) a zároveň počítal len s platením príspevku nepracujúcim rodičom

Čo je materská dávka

  • je to nemocenská dávka, vypláca sa z prostriedkov Sociálnej poisťovne, jej výška rastie úmerne so sumou peňazí, ktoré matka poisťovni odviedla pred odchodom na materskú dovolenku, podmienkou je dĺžka nemocenského poistenia po dobu 270 dní za posledné dva roky, ide o dávku zásluhovú, ktorá je pre každého iná
  • v súčasnosti sa po opatreniach Radičovej vlády vypláca v sume 65 percent vymeriavacieho základu pôvodnej hrubej mzdy matky (platí však maximálna hranica, pre rok 2013 môže byť najvyššia denná materská dávka 25,2 eura), po obvyklú dobu 34 týždňov (pre jedno dieťa), resp. 43 týždňov (pre dve a viac naraz narodených detí) – po uplynutí tohto obdobia môže rodič pokračovať v starostlivosti na rodičovskej dovolenke a poberať rodičovský príspevok
  • v roku 2011 sľúbila premiérka Radičová zvyšovať materskú a predlžovať jej vyplácanie aj v ďalšie roky svojho volebného obdobia, v roku 2014 sa mala vyplácať na úrovni 75 percent vymeriavacieho základu (teda fakticky vo výške pôvodnej čistej mzdy matky) a po dobu celého jedného roka, plán však zastavili predčasné voľby a deficitná Sociálna poisťovňa
  • terajší Ficov kabinet zmeny v materskej neavizuje, materská dovolenka na Slovensku však už teraz patrí k najdlhším v Európe

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #rezort práce a sociálnych vecí #novela zákona o rodičovskom príspevku