Na Slovensku padali rekordy, v Senici namerali 39,6 stupňa Celzia

Na bratislavskom letisku a na Kolibe vo štvrtok popoludní vystúpila teplota vzduchu podľa automatických meteorologických staníc na 39,2 stupňa Celzia. Znamená to, že v Bratislave bola po prvý raz pokorená hranica maximálnej dennej teploty 39 stupňov Celzia.

08.08.2013 19:20 , aktualizované: 20:09
počasie, leto, slnko, horúčavy Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Informoval o tom klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

„Priebežne najvyššie vystúpila teplota vzduchu v Senici, kde sa neskoro popoludní zastavila na hodnote 39,6 stupňa C,“ povedal Faško. V aktuálnej vlne horúčav podľa neho popoludní na niektorých automatických meteorologických staniciach Slovenska teploty vzduchu prekročili hranicu 39,1 stupňa C. Práve táto hodnota bola doteraz platným celoslovenským rekordom maximálnej dennej teploty vzduchu pre mesiac august a bola nameraná 13. augusta 2003 v Stupave.

Faško uviedol, že podobne ako v Bratislave aj na iných automatických meteorologických staniciach na Slovensku padali teplotné rekordy. Napríklad v Prievidzi bolo takmer 38 stupňov Celzia a v Dolnom Hričove takmer 37 stupňov Celzia.

V piatok hrozia silné búrky s krúpami

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred silnými búrkami s krúpami, ktoré sa môžu v piatok objaviť v niektorých častiach Slovenska. Výstrahu druhého stupňa pred búrkami vydal SHMÚ pre Oravu, Kysuce, Považie, Hornú Nitru, Turiec, Liptov, ale aj Záhorie či Bratislavu. Búrky sa môžu vyskytnúť v týchto oblastiach v piatok v čase od 11.00 do 22.00.

S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi od 30 do 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 23 až 28 m/s. Pri takýchto búrkach je možný výrazný prechodný vzostup hladiny riek a potokov, objaviť sa môže aj stekanie vody a bahna zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov. Výstraha prvého stupňa pred búrkami na piatok platí pre časť stredného a západného Slovenska.

4 debata chyba