Zakázaný zber lesných plodov podporujú aj kupujúci

Predaj lesných plodov popri cestách stále vynáša, preto ich zberačov neodrádza ani vysoká pokuta. Napriek zákazu zberu obľúbeného ovocia v národných parkoch, ktorého dodržiavanie kontrolujú ochranári aj polícia, ho viacerí ustavične porušujú.

09.08.2013 13:00
lesné plody, maliny, les, ovocie Foto: ,
V chránených územiach je zber lesných plodov zakázaný.
debata (29)

Potvrdzuje to aj prípad z Podbanského, kde včera policajti chytili zberačov s plnými vedrami čučoriedok. Podľa riaditeľa Tatranského národného parku Pavla Majka by sa ľudia mali kúpe ovocia popri cestách vyhýbať, pretože tým riskujú aj svoje zdravie.

O zákaze zberu lesných plodov ľudí informuje návštevný poriadok, ktorý sa nachádza pri vstupe do chránenej lokality. Vzťahuje sa na územia tretieho až piateho stupňa ochrany, kde patria všetky národné parky a prírodné rezervácie. Zákaz neplatí pre majiteľov lesných pozemkov, ktorí ich využívajú pre vlastnú potrebu. Prichytený zberač môže na mieste dostať pokutu až do 66 eur.

Včera nadránom v Západných Tatrách v osade Podbanské hliadka chytila sedem ľudí pri nezákonnom zbere lesných plodov. V týchto dňoch však platí aj zákaz vstupu do lesov pre veľké suchá, a to je podľa Pavla Majka ďalší problém. „Pomaly každý zo zberačov fajčí, čím sa zvyšuje riziko založenia požiaru. Na lesné cesty chodia aj autami, plašia zver a sami si môžu spôsobiť úraz,“ vysvetľuje. Aj preto lesná stráž v spolupráci s ochranármi a policajtmi robí v lete kontrolné výjazdy každý deň.

Na biznise s lesnými plodmi sa podľa Majka podieľajú aj poľskí výkupcovia. „Chodia po okolitých osadách a nahovárajú ľudí, aby pre nich zbierali plody na nevyznačených chodníkoch. Ide o organizované skupiny, ktoré sem chodia s vedrami a zbierajú ich v čo najväčšom objeme,“ opisuje. Poliaci vykupujú nazbieraný liter čučoriedok približne po tri eurá a ľuďom ich zvyknú predávať po päť. Obľúbené lokality nelegálneho zberu sú okolie Podbanského či Vyšné Hágy.

Nelegálny zber podporuje podľa Majka aj dopyt kupujúcich. Predajcov lesných plodov možno nájsť takmer na každej ceste. „Mali by si však uvedomiť, že na ovocie celý deň sadá prach či výfukové plyny a to sa prejavuje aj na jeho kvalite,“ hovorí. Kúpou sa podľa neho vystavujú rôznym infekčným ochoreniam. Známe sú podľa neho aj prípady, keď predajcovia klamú. Tvária sa, že predávajú čučoriedky, pričom tie sú len v hornej vrstve nádoby a zvyšok tvoria čierne ríbezle alebo iné menej atraktívne ovocie.

Je predaj lesného ovocia pri ceste porušením zákona? „Každý jeden prípad sa posudzuje individuálne. Záleží tiež napríklad, na akej cestnej komunikácii predajcovia sú a či tým neohrozujú plynulosť cestnej premávky alebo aj samých seba. Vtedy to rieši polícia,“ uviedla hovorkyňa Policajného zboru Andrea Dobiášová.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #lesné plody #zber #podbánske