Vo Vatikánskych múzeách otvoria výstavu o sv. Cyrilovi a Metodovi

V priestoroch Vatikánskych múzeí otvoria koncom tohto roka slovenskú výstavu venovanú svätým Cyrilovi a Metodovi. Hlavnými organizátormi expozície sú Slovenské národné múzeum (SNM) so zložkami Historickým múzeom a Archeologickým múzeom a Archeologické múzeum Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.

13.08.2013 10:18
Sv. Cyril a Metod, Jozef Hanula, 1936 Foto: ,
Sv. Cyril a Metod, Jozef Hanula, 1936. Obraz vystavuje Galéria Jána Koniarka v Trnave. Ilustračné foto.
debata (1)

V rámci prípravy realizácie výstavy sa riaditeľ Historického múzea SNM Branislav Panis nedávno stretol s predstaviteľmi Vatikánskych múzeí. Podľa jeho slov bude výstava umiestnená vo vstupnom priestore Vatikánskych múzeí, ktorými prechádzajú prakticky všetci návštevníci, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Štrnásť špeciálne navrhnutých vitrín návštevníkom priblíži prostredníctvom archeologických exponátov a viacjazyčného popisu najmä veľkomoravskú misiu sv. Cyrila a Metoda, ako aj jej pokračovanie prostredníctvom ich žiakov v ďalších krajinách. Vystavené budú aj originálne objekty a faksimile písomností.

Súčasťou výstavy budú tiež štyri makety veľkomoravských sakrálnych stavieb. Výstava poukáže aj na širší kontext príchodu Slovanov na naše územie a neskoršie kresťanské obdobie.

Otvorenie výstavy sa predpokladá v novembri a potrvá do konca januára 2014. Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Morava #sv. Cyrila a Metod #Rím Vatikan #výstava #múzeum