Čipovaním zvierat si ich majitelia ušetria problémy

Čipovaniu psov, mačiek a fretiek by sa ich majitelia nemali brániť, môže im totiž iba pomôcť. Keď sa domáce zviera stratí a pôvodný majiteľ má po jeho nájdení problém dokázať, že je jeho, vďaka čipu sa totožnosť ľahko zistí.

14.08.2013 12:00
pes, vodiaci pes, slepecky pas Foto: ,
Psy treba povinne začipovať do konca septembra.
debata (35)

Podľa veterinárov si veľa klientov stále necháva splnenie povinnosti, ktoré im ukladá zákon, na poslednú chvíľu. Dlho čakať by však už nemali, pretože ak nezačipujú svojho domáceho miláčika do 30. septembra tohto roka, hrozí im pokuta až do 300 eur.

Prezident Komory veterinárnych lekárov Ladislav Stodola tvrdí, že pokiaľ má chovateľ zviera naozaj rád, s jeho začipovaním nemôže mať problém. „Keď sa zviera stratí, nemusí sa už niekoľko dní túlať po uliciach. Stačí, aby mu policajt či veterinár priložil k čipu elektronickú čítačku a do niekoľkých hodín ho môže mať majiteľ naspäť,“ vysvetľuje. Keď sa kód nahodí do Centrálneho registra spoločenských zvierat, okamžite sa zistí adresa chovateľa. Stodola však upozorňuje, že mikročip nefunguje ako GPS systém. Pokiaľ sa stratené zviera nenájde, prostredníctvom čipu ho nie je možné vystopovať.

Podľa Romany Březinovej zo Slobody zvierat čipovanie pomôže aj majiteľom, ktorí nevedia preukázať, že stratené zviera im patrí. „Alebo ak zviera niekto odcudzil a nechce ho vrátiť, čip pomôže dokázať, že nie je jeho,“ vysvetľuje. Čipy sú podľa nej nápomocné aj pri útokoch psa na človeka. Ak sa takýto pes odchytí, nie je problém určiť jeho vlastníka, ktorý za neho zodpovedá.

Březinová upozorňuje, že majiteľ si má overiť, či veterinár po zavedení čipu nezabudol údaje vložiť do registra. „A ak zviera zmení majiteľa, treba ísť hneď k veterinárovi, ktorý staré údaje v registri aktualizuje. Ľudia na to často zabúdajú,“ hovorí.

Veterinár zavádza čip na ľavú stranu krku zvieraťa a funguje po celý jeho život. Zákrok je bezbolestný a pripomína očkovanie vakcínou. „Aplikuje sa injekčnou striekačkou pod kožu. Ešte pred samotnou aplikáciou by mal veterinár skontrolovať, či funguje,“ hovorí Stodola. Do 24 hodín od zákroku musí lekár údaje o majiteľovi zaviesť do centrálneho registra. Cenu za zákrok stanovuje veterinár a väčšinou sa pohybuje okolo 20 eur.

Zvýšený záujem majiteľov o zákrok v posledných mesiacoch potvrdila veterinárka Adriana Stredanská z bratislavskej kliniky Vetline. „Najväčší nápor však očakávame až koncom septembra. Veľa ľudí to totiž odďaľuje na poslednú chvíľu alebo zvyknú chodiť so psíkom, až keď je trochu starší, hoci čipovať sa majú už šteniatka,“ hovorí. Podľa nej sa klienti obávajú, že zavedenie čipu je bolestivé alebo bude ich zviera nejako obmedzovať.

Povinnosť čipovať psov, mačky a fretky u nás platí od 1. novembra 2011, a to pre každé mláďa, ktoré sa odvtedy narodilo. Do 30. septembra majú čas ešte majitelia zvierat narodených pred novembrom 2011. Jedine na majiteľov, ktorých zviera bolo zreteľne označené tetovaním do 3. júla 2011, sa táto povinnosť nevzťahuje. Pri zahraničnej ceste však musí mať každý pes, mačka a fretka okrem pasu zavedený aj čip.

Z ministerstva pôdohospodárstva uviedli, že veterinárni inšpektori vykonávajú kontroly čipov pomocou čítačiek aj priebežne a náhodne.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvieratá #pes #čipovanie psov