Člen piťovcov Martiška dostal osem rokov, ich spolupracovník Soldán štyri

Člen zločineckej skupiny piťovci Peter Martiška (1985) prezývaný Tajron si odsedí osem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom. Proti verdiktu sa už nemôže odvolať.

16.08.2013 12:13 , aktualizované: 13:23
piťovci, mafia Foto: ,
Skupinu "piťovcov" zatkla polícia 15. novembra 2011. Na snímke policajný zásah a domová prehliadka v bratislavskej mestskej časti Lamač.
debata (3)

Martiška sa priznal ku skutkom, ktoré mu pripisovali v obžalobe veľkej kauzy s údajnými piťovcami, kde pôvodne figurovalo 19 ľudí na čele s údajným bosom Jurajom O. alias Piťom. Martiška počas verejného prejednania obžaloby oznámil, že chce uzavrieť dohodu, takže jeho prípad vytýčili na samostatné konanie.

Pôvodne sa s prokurátorom dohodli na päťročnom treste, ale súd nemohol dohodu akceptovať. Martiška v nej figuroval ako človek činný pre piťovcov, nie ako člen skupiny, ale v skutkových výrokoch v obžalobe ho uvádzali ako člena skupiny. V návrhu boli aj iné technické nezrovnalosti. Napríklad skutkom s najprísnejšou sadzbou nebol hrubý nátlak, ale založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Aj preto museli výšku trestu v dohode stanoviť nanovo a zvýšiť ju.

Prokurátor Martišku obžaloval z toho, že bol členom zločineckej skupiny piťovci. Ako jej príslušník v roku 2011 zabezpečil u vyššie postaveného člena piťovcov, aby ďalší muž zo skupiny mohol vyberať výpalné a zabezpečovať ochranu. Muž mal z vybratého výpalného odvádzať 30-percentný podiel. Výpalné chcel od žien z erotických privátov. Vytypoval si ich cez internet a objednal sa tam ako zákazník. Spolu s ďalším mužom vnikli na privát a od žien žiadali od 150 do 300 eur za poskytovanie ochrany ako piťovci. Peniaze im jedna zo žien dala.

Martiška v obžalobe figuroval aj v prípade drogového deliktu s kokaínom a metamfetamínom. Najneskôr od roku 2010 sa s dvoma už odsúdenými mužmi zaoberal zadovažovaním a následným obchodom s drogami.

Medzi skutkami, ktoré prokurátor pripisuje údajným piťovcom vo veľkej kauze, sú najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov aj za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila.

Polícia v novembri 2011 urobila záťah na údajných piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj O., alias Piťo, a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja O., sú vo väzbe.

Soldán, ktorý spolupracoval s Piťovcami, dostal 4 roky

Špecializovaný trestný súd v Pezinku schválil dohodu o vine a treste medzi obžalovaným Zdenkom Soldánom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Soldán, ktorý bol podľa schválenej dohody činný pre bratislavskú zločineckú skupinu piťovci, by si mal odsedieť štyri roky v najmiernejšom väzení.

Okrem činnosti pre zločineckú skupinu sa Soldán, prezývaný Sypač, priznal k tomu, že podpálil stravovaciu prevádzku v Stupave a zúčastnil sa na bitke. Odsúdili ho aj za nedovolené ozbrojovanie a držbu drog. Policajti našli u neho doma pištoľ, strelivo, rôzne časti zbrane a 17 dávok metamfetamínu. Súd ho potrestal aj povinnosťou nahradiť škodu, ktorá vznikla podpálením prevádzky.

Na špecializovanom súde pred niekoľkými dňami otvorili proces so 16 obžalovanými, údajnými členmi piťovcov, medzi nimi je aj údajný šéf gangu Juraj O., prezývaný Piťo. Soldána medzi týchto obžalovaných nezaradili, konalo sa voči nemu samostatne. Stíhaný je vo väzbe a z pojednávacej miestnosti ho opäť odviedli rovno do väznice.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #piťovci #proces s piťovcami #Zdenko Soldán