Prvé orlie mláďa lieta v Česku. Rodičov má zo Slovenska

Po vyše sto rokoch sa v Česku vyliahlo vo voľnej prírode prvé mláďa orla skalného. Jeho rodičia pochádzajú zo Slovenska, matka z Nízkych Tatier, otec z Veľkej Fatry, ale hniezdiť sa rozhodli vo vojenskom priestore na Morave.

16.08.2013 16:00
orol, Anežka Foto: ,
Prvé orlie mláďa narodené v Česku po vyše sto rokoch je Anežka.
debata

Presne pred týždňom vyletelo v tom čase 86-dňové mláďa z hniezda.

Ochranári mladú orlicu nazvali Anežka. „Anežka definitívne opustila hniezdo minulý piatok v popoludňajších hodinách. Je v poriadku, naďalej v starostlivosti rodičov, učí sa zvládať letecké zručnosti, jej vývoj je optimálny, veríme, že v lokalite s rodičmi zostane niekoľko mesiacov,“ hovorí Petr Orel zo Záchrannej stanice v Bartošoviciach. Anežka pri prvom lete nielenže prelietavala nad údolím, ale sa snažila aj o krúženie či iné letové manévre, ktorými napodobňovala rodičov. Ešte nie je taký zdatný letec a keď bolo treba, v prvých dňoch čo-to musela aj vyšliapať peši do svahu.

Prvé orlie mláďa z voľnej prírody je veľký úspech a príjemná správa nielen pre českých, ale aj pre slovenských ochranárov. Kráľa dravcov v Česku ľudia pred rokmi vyhubili, a tak sa spoločne českí a slovenskí ochranári už sedem rokov v rámci projektu Návrat orla skalného do Českej republiky snažia o prinavrátanie orlov do voľnej prírody v Česku. „Je to beh na dlhú trať. Úspešné zahniezdenie a vyvedenie prvého mláďaťa je obrovská čerešnička na pomyselnej torte. Prvá bola pri úspešnom zahniezdení samice Cecilky v Strážovských vrchoch, druhá keď zahniezdila samička Anča v Štiavnických vrchoch. Darí sa nám jeden z hlavných zámerov projektu, a to rozhýbať karpatskú populáciu orla skalného, ktorá sa zatiaľ držala na hranici Oravy, Veľkej a Malej Fatry a nešla ďalej na západ,“ mieni Orel. Zdôraznil, že v Česku sa vždy vypúšťajú len druhé mláďatá, ktoré by v rámci vrodeného kainizmu, teda utláčania zo strany staršieho súrodenca, v hniezde zahynuli. Takéto mláďatá ochranári z hniezd na Slovensku odoberú a po odchove adoptívnymi orlími matkami v záchranných staniciach púšťajú späť do prírody v Česku.

Anežka však nie je potomkom orlieho páru zo záchranného projektu, ale páru, ktorý do Oderských vrchov priletel zo Slovenska. Je však otázne, či by tam slovenské orly, samec Slávek a samica Libavá, zahniezdili aj bez záchranného projektu. „Tento orlí pár sa na potulkách nadviazal na vlani vypustené mláďatá orlov skalných v Oderských vrchoch, pobývali s nimi na vypúšťacej lokalite  niekoľko mesiacov a potom toto hniezdne teritórium, vrátane hniezda, ktoré zostalo po prechádzajúcom páre, aj obsadili,“ dodáva Orel.

Dvadsaťdva orlov skalných zo Slovenska bolo počas siedmich rokov vypustených na susednú Moravu v rámci projektu Návrat orla skalného do Českej republiky. Nie všetky prežili, čo má minimálne v troch prípadoch opäť na svedomí človek, pretože dve samičky boli otrávené a ďalší orol bol zastrelený v Poľsku. Viac-menej majú ochranári o vypustených orloch dostatok informácií aj vďaka vysielačkám. Najlepšie informovaní sú o orlici Toničke (vypustená 2011) a orlovi Wabim (2012), ktorí majú satelitnú vysielačku na slnečnú energiu. Výnimočne v tomto roku nepribudnú v Česku nové orly zo Slovenska, pretože tohtoročné počasie bolo pre hniezdenie orlích párov veľmi nepriaznivé. Projekt však pokračuje, ďalšie vypúšťanie mladých orlov sa predpokladá budúci rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #orol skalný