Znalec z kauzy Veľký Slavkov pôjde pred súd

Škandál okolo prevodu pozemkov vo Veľkom Slavkove má už druhého obžalovaného. Úrad špeciálnej prokuratúry totiž na znalca Milana Polončáka z Košíc podal obžalobu na Okresný súd v Poprade. Dôvodom má byť podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Andrey Predajňovej spáchanie zločinu vypracovania nepravdivého znaleckého posudku v štádiu pokusu.

18.08.2013 15:00
pozemok, pôda, pole, družstvo Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Trestné oznámenie na znalca podal Slovenský pozemkový fond ešte v roku 2010. Súviselo so škandalóznou výmenou pozemkov, ktorá sa takmer udiala, a to v roku 2007. Pozemky s menšou hodnotou vtedy reštituenti podľa prokuratúry získali za oveľa bonitnejšie, ktoré boli umiestnené pod Vysokými Tatrami. Mala na nich vzniknúť rekreačná zóna s veľkým kasínom.

Prevod však na poslednú chvíľu stopla prokuratúra a cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited sa v zápätí začala súdiť so Slovenskom o odškodnenie 60 miliónov eur. U Polončáka si cyperská firma dala vypracovať posudok, na základe ktorého Slovensko spor prehralo. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Špeciálna prokuratúra tvrdí, že podľa vyšetrovateľa znalec vedome vypracoval nesprávny posudok, na základe ktorého súd potom rozhodol v prospech Cyperčanov.

Termín pojednávania so znalcom ešte nebol stanovený. Súd si pred ním bude musieť preštudovať vyšetrovací spis, ktorý má podľa Predajňovej zhruba 1 300 strán.

Polončák sa k prípadu vyjadril nejasne. „Na vedu nemožno ísť s bičom,“ vyhlásil pre Pravdu znalec. Neprezradil však, čo tým myslel. Podotkol iba to, že všetky jeho argumenty už povedal vyšetrovateľom.

V súčasnosti 82-ročný Polončák posudky teraz vypracúvať nemôže. „Sekcia civilného práva ministerstva spravodlivosti dočasne pozastavila výkon činnosti znalca až do právoplatného rozhodnutia v trestnej veci vedenej na Prezídiu Policajného zboru, úrad boja proti korupcii,“ spresňuje Alexandra Donevová z tlačového odboru rezortu spravodlivosti.

Kauza Veľký Slavkov sa začala ešte za druhej Dzurindovej vlády. Prevod sa mal dokončiť po nástupe prvej Ficovej vlády, keď spornú reštitúciu odklepol Branislav B. nominant vtedy vládneho HZDS na pozícii námestníka generálneho riaditeľa fondu. Ten počas Ficovej vlády musel pre kauzu odísť z funkcie spolu s vtedajším ministrom pôdohospodárstva Miroslavom Jureňom (HZDS). Bývalý námestník v súčasnosti čelí aj obžalobe. Pred súdom prebieha dokazovanie viny zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Osoba znalca zohrala kľúčovú úlohu aj ďalšej kauze tzv. platinových sitiek, ktorá vyšla najavo počas vlády Ivety Radičovej. Štát v tomto prípade zrejme prišiel zhruba o dva milióny eur. Znalec totiž znížil hodnotu sitiek aj na základe toho, že boli podľa neho skorodované. Chemicko-fyzikálne vlastnosti platiny však hovoria, že kov nepodlieha korózii. Ministerstvo spravodlivosti mu preto odňalo znaleckú licenciu, je však otázne, či to bude mať aj dohru v súdnej sieni. Pravda v minulosti upozornila aj na ďalšie zlyhanie znalca, ktorý nesprávne stanovil trhovú cenu predávaných poľnohospodárskych strojov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba