Elektronický strážca na seniorov v Martine už nedozrie

Čo stojí za koncom projektu, ktorý mal pomáhať starším a chorým ľuďom v núdzi? Nezáujem alebo peniaze? Elektronický strážca seniorov získal niekoľko ocenení, okrem iného aj počítačového Oskara - IT projekt 2011.

19.08.2013 16:00
seniorka, elektronický strážca seniorov Foto:
Elektronický strážca v Martine neuspel asi pre poplatok 8,90 eura, ktorý bolo treba mesačne platiť.
debata (5)

Napriek tomu v meste Martin, kde štartoval ako pilotný projekt, končí. V Košiciach a Trebišove v ňom pokračujú.

Elektronický strážca seniorov je mobilné zariadenie, cez ktoré si jedným tlačidlom dôchodca, ktorého náhle postihnú zdravotné ťažkosti alebo sa zraní, privolá pomoc. Alarm je prepojený s operačným strediskom mestskej polície, ktoré sa cez prístroj spojí s postihnutým, prípadne lokalizuje miesto, kde sa človek nachádza, a vyšle za ním pomoc.

„Kto nikoho nemá, je sám a je starý, chorý, tak pre takých ľudí to mohla byť dobrá služba,“ mieni Martinčanka, 78-ročná Jiřina. Sama prístroj nemala, pretože má rodinu, na ktorej pomoc sa v prípade núdze spolieha. Väčšina oslovených dôchodcov v Martine tvrdila, že im na privolanie pomoci stačí mobilný telefón. „Veľa ľudí toho strážcu nemalo asi kvôli poplatku, čo bolo treba každý mesiac platiť, dôchodcovia majú málo peňazí, niektorí z toho ledva vyžijú,“ myslí si 83-ročná Emília.

Dôchodcovia mali zariadenia v prenájme zdarma, no za službu platili 8,90 eura mesačne. Mesto v začiatkoch projektu uskutočnilo prieskum v cieľovej skupine, ktorou boli hlavne seniori. V ňom niekoľko stovák seniorov prejavilo o elektronického strážcu vážny záujem a vyjadrili sa, že ak by bola služba k dispozícii, tak by si ju objednali. „Náš odhad bol, že v priebehu roka až dvoch by sme na území mesta mohli mať 300 až 500 aktívnych zariadení. Kameňom úrazu sa stal mesačný poplatok 8,90 eura, keďže zo strany seniorov sme počúvali, že aj keď sa im služba páči a prejavili o ňu záujem, z finančných dôvodov si ju neobjednajú,“ uviedol hovorca mesta Martin Jozef Petráš.

Nakoniec za uplynulý rok a pol malo elektronického strážcu v Martine len 23 dôchodcov. „Uvažovali sme aj o ďalšej kategorizácii, kde by napríklad osoby s veľmi zlým zdravotným stavom či osamelo žijúce platili ešte nižší mesačný poplatok. Síce vieme, že o službu by bol väčší záujem, no mesto by si to z rozpočtu, ktorým financujeme sociálne služby, nemohlo dovoliť,“ dodal Petráš. Službu, do ktorej spustenia, prevádzky a softvéru samospráva investovala 17-tisíc eur, v Martine zrušia na konci augusta.

Partnermi projektu boli aj dve súkromné spoločnosti. Tie tvrdia, že služba končí, pretože si nenašla dostatočný počet záujemcov, aby boli pokryté náklady na prevádzku. „Elektronický strážca pozastavuje prevádzku cez mestá a hľadá širší model uplatnenia,“ informovala Katarína Brestovanská zo spoločnosti YMS. „V súčasnosti hľadáme riešenie, ktoré by mohlo byť vďaka nižším nákladom udržateľné a ktoré by nám umožnilo podobnú službu poskytovať aj naďalej,“ tvrdí Peter Toth zo spoločnosti Orange.

Hoci v Martine elektronický strážca dôchodcov dostrážil, v Košiciach i Trebišove ho chcú udržať aj pri menšom počte záujemcov. V Košiciach je služba poskytovaná prostredníctvom domovov sociálnych služieb. Aktuálne ju využíva 10 klientov, ktorí trpia zväčša hypertenziou, ischemickou chorobou srdca, cukrovkou, ďalší sú po cievno-mozgovej príhode, jedna klientka je nevidiaca. „Služba sa poskytuje a bude poskytovať,“ uviedla Linda Šnajdárová z košického referátu styku s verejnosťou a médiami. 12 eur mesačne za službu platia klienti.

O zachovaní služby rokuje s mobilným operátorom aj Trebišov, kde ju momentálne využíva 10 seniorov a dosiaľ je plne hradená mestom. „Služba sa v praxi osvedčila a mestská polícia už zasahovala v prípadoch núdze, napríklad pri zlomeninách. Seniori si na službu zvykli a neradi by sa jej vzdali, majú k nej dôveru,“ uzavrel Radovan Jílek z kancelárie trebišovského primátora.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Dôchodcovia #elektronický strážca