Orosch: Pre dobro cirkvi o Bezákovi mlčíme

Jána Oroscha v piatok v Trnave uviedol do úradu trnavského arcibiskupa bratislavský arcibiskup-metropolita Stanislav Zvolenský.

30.08.2013 11:32 , aktualizované: 17:07
Orosch Foto: ,
Ján Orosch (v strede) počas uvedenia do úradu trnavského arcibiskupa a prevzatia kánonického vlastnenia Trnavskej arcidiecézy, v pozadí vpravo je bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.
debata (88)

V úvode sa opýtal, či majú bulu Svätého Otca Františka o vymenovaní Oroscha do úradu. Po kladnej odpovedi bola bula prečítaná najskôr v latinčine a potom v slovenčine. V nej pápež napísal, že Oroscha vymenoval za trnavského arcibiskupa po porade s Kongregáciou pre biskupov.

Podľa pápeža bolo najlepšie arcidiecézu zveriť Oroschovi, pretože je znalý miestnych pomerov. Povzbudil veriacich, aby ho sprevádzali a zostávali s ním úzko spojení. Zvolenský následne po prečítaní buly Oroschovi odovzdal berlu. Tým sa arcibiskup Orosch ujal úradu. Po tomto úvode pokračovala slávnosť svätou omšou.

Na slávnosti sa zúčastnili okrem slovenských, aj zahraniční biskupi. Oroschov predchodca emeritný arcibiskup Róbert Bezák však na omši chýbal. Portál Čas.sk informoval, že počas dňa Bezákovi priaznivci vyvesili na univerzitný kostol plagát s textom: „Mons. Bezák, navždy nás arcibiskup! Nezabúdame…“. Nachádzal sa pritom na mieste, kde sa mu nevyhol cirkevný sprievod na čele s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským a apoštolským nunciom Mariom Giordanom. Ľudia podľa portálu kričali na emeritného arcibiskupa Jána Sokola: „Hanba“. Títo veriaci novinárom povedali, že svojho arcibiskupa majú, a to Bezáka.

Orosch s pápežom o Bezákovi nehovoril

Orosch uviedol, že chce pokračovať v niektorých projektoch, ktoré začal jeho predchodca Róbert Bezák. Napríklad namiesto zrušenej „Bezákovej“ reštaurácie v arcibiskupskom paláci má myšlienku v protiľahlom objekte pri arcibiskupskom paláci po rekonštrukcii otvoriť múzeum arcidiecézy a Spolku sv. Vojtecha, kde „sa iste miesto na nejakú tú kaviarničku“ nájde. Umiestnenie zariadenia v arcibiskupskom paláci, kde duchovní pracujú a žijú, nepovažuje za vhodné.

Nový arcibiskup povedal, že od svojho vymenovania v júni tohto roka sa s Bezákom nestretol. „Hľadal som ho v Radvani, v Bratislave na oficiálnych adresách, ale bez úspechu,“ informoval. S Bezákom po odvolaní bol dvakrát, na spoločnej omši pri jeho odchode z úradu a keď prišiel odovzdať kľúče. „Rád by som bol, keby sme našli aj s jeho priaznivcami k sebe postupne cestu. Chcel by som vytvoriť takú atmosféru, aby oni v tomto novom vedení arcidiecézy našli ľudí, ktorých príjmu. Bezák je človek, ktorý má charizmu a dokáže osloviť ľudí aj mimo cirkvi, má ten dar od Boha,“ povedal Orosch. „Možno si mnohí myslia, že ostatní biskupi to nedokážu,“ dodal.

Podľa neho sa o Bezákovi hovorilo aj ako o bicyklistovi, „ale oveľa väčším je biskup Judák“, o futbalistovi, „ale oveľa výkonnejším je biskup Chautur“ a milovníkovi hudby „ale hudobníkom, gitaristom a starým bigbiťákom som ja“. Zaspomínal na svoje zážitky, napríklad ako v Bušinciach za komunizmu nacvičil rockovú operu Jesus Christ Supertar.

Na nedávnom stretnutí s pápežom Františkom o Róbertovi Bezákovi nehovorili. Okolnosti odvolania svojho predchodcu arcibiskup Orosch nechce komentovať. „Pre dobro cirkvi a pre dobro pána arcibiskupa my o tejto veci mlčíme,“ uzavrel trnavský arcibiskup s odvolaním na dodržiavanie cirkevného tajomstva.

Nového arcibiskupa pre Trnavskú arcidiecézu vymenoval pápež František 11. júla. Rok predtým (2. júla 2012) pápež Benedikt XVI. odvolal z úradu arcibiskupa Roberta Bezáka. Dátum prevzatia úradu si zvolil Orosch. V piatok 30. augusta je deň slávnosti výročia posviacky katedrálneho Chrámu svätého Jána Krstiteľa v Trnave.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #Trnava #Orosch