Poisťovňa Union sa s nemocnicami zatiaľ nedohodla

Už len jeden mesiac má zdravotná poisťovňa Union na to, aby sa dohodla so 14 štátnymi nemocnicami na dodatkoch k zmluvám.

02.09.2013 14:00
union Foto: ,
Nemocnice vypovedali poisťovni Union zmluvy a vyjednávania o nových trvajú od začiatku leta.
debata (13)

Ak sa tak nestane do konca septembra, klientov tejto poisťovne nemusia nemocnice ošetriť ani vykonať plánované operácie. Brať budú iba urgentné stavy. Union považuje krok nemocníc za účelový a obrátil sa na protimonopolný úrad. Nemocnice zase tvrdia, že ide o bežný postup pri vyjednávaní lepších podmienok.

Nemocnice vypovedali poisťovni zmluvy a vyjednávania o nových trvajú od začiatku leta. Lekári sa v nich snažia dosiahnuť vyššie platby. „Sme presvedčení, že ak manažmentu štátnych nemocníc záleží na svojich pacientoch a konajú v ekonomickom záujme (prišli by približne o 200-tisíc eur mesačne), nemôžu naše dodatky nepodpísať,“ tvrdí Veronika Hauswaldová zo zdravotnej poisťovne Union. Dodáva, že načasovanie a obsah výpovedí štátnych nemocníc svedčia o tom, že ich postup bol účelový a koordinovaný, a upovedomili o tom protimonopolný ú­rad.

Šéf Asociácie štátnych nemocníc Jozef Valocký odmieta špekulácie či obvinenia o účelovosti výpovedí. „Považujem to za normálny postup nemocníc, zmluvy sme vypovedali preto, lebo chceme rokovať o lepších podmienkach,“ dodáva Valocký, ktorý je zároveň aj riaditeľom Fakultnej nemocnice v Nitre, ktorá rokovania s Unionom ešte neuzavrela. Čo sa stane v prípade, ak sa štátne nemocnice s Unionom nedohodnú, Valocký zatiaľ nechcel komentovať.

Ministerstvo zdravotníctva podporuje nemocnice v rokovaniach o lepších zmluvných podmienkach. „Nemocnice majú úplne legitímnu snahu zvyšovať svoje príjmy aspoň na úroveň svojich nákladov, pretože momentálne ich výnosy v zásade neodrážajú výšku ich reálnych nákladov,“ konštatuje Zuzana Čižmáriková z ministerstva zdravotníctva.

Dohadovanie na zmluvách pocítili aj samotní pacienti. „Už sa mi stalo, že alergológ nechcel ošetriť moju dcéru, tvrdil, že keby bol vedel, že som poistencom Unionu, tak by ma objednal až na ďalší mesiac,“ sťažoval sa čitateľ denníka Pravda pán Roman a dodáva, že jeho dcérku lekár nakoniec vyšetril, ale stále má obavu, že ak by náhodou museli ísť znova do nemocnice, či by to nebol problém. Preto rozmýšľa aj o zmene zdravotnej poisťovne.

Okrem štátnych nemocníc výpovede Unionu dali aj tri regionálne nemocnice, ktoré združuje Asociácia nemocníc Slovenska. Podľa jej šéfa Mariána Petka, a zároveň aj riaditeľa nemocnice v Bardejove, Union platil zo všetkých zdravotných poisťovní najmenej a to bol dôvod, prečo sa rozhodli vypovedať zmluvy. „Bardejovská nemocnica sa s Unionom už dohodla na úprave cien aj objemov,“ tvrdí Petko.

Ako dopadli ďalšie nemocnice združené v asociácii, Petko nevedel povedať, pretože zasadnutie budú mať až v septembri. Asociácia, ktorá združuje 52 menších regionálnych nemocníc, má už teraz jasnú predstavu, o koľko peňazí navyše bude žiadať od zdravotných poisťovní na rok 2014. Nemocniciam sa zvýšia náklady, pretože budú musieť lekárom zaplatiť vyššie platy. Asociácia chce všetkým trom poisťovniam predložiť požiadavky aj odborových organizácií ohľadom úpravy platov pre zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov. „Objem zatiaľ nebudem zverejňovať, najskôr ich chceme predložiť poisťovniam,“ dodáva Petko.

Všeobecná zdravotná poisťovňa a zdravotná poisťovňa Dôvera majú zmluvy s nemocnicami dohodnuté do konca tohto roka. Vyjednávania o nových podmienkach na budúci rok by sa mali začať teraz v jeseni.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Union #poisťovňa #nemocnice