Expolicajt sa priznal k vražde dcér, zabil ich ešte v sobotu

Expolicajt Martin Káňava, ktorého v stredu nadránom našli zastreleného na poľovníckom posede neďaleko obce Bystrička v okrese Martin, sa v utorok popoludní polícii po telefóne sám priznal, že ešte v sobotu zabil svoje dve dcéry a ich tetu.

03.09.2013 19:05 , aktualizované: 04.09.2013 14:50
dom, Bystrička, Martin, vražda Foto: ,
Rodinný dom v Bystričke, kde žili dievčatá s otcom a jeho tetou, ktorá ich po smrti matky vychovávala a kde v utorok popoludní polícia našla sestry a ich tetu zavražedené.
debata (45)

Ako v stredu na tlačovej besede v Žiline informoval krajský policajný riaditeľ Ivan Špánik, vyšetrovatelia ďalej prehľadávajú rodinný dom, v ktorom sa stali vraždy, motív ani žiadne pracovné verzie, čo viedlo 49-ročného Káňavu k tomuto činu, však ešte nemajú. Nenašiel sa ani list na rozlúčku.

Trinásť- a pätnásťročnú dcéru aj ich 84-ročnú tetu, ktorá sa o ne starala, zabil strelou do hlavy pravdepodobne v noci v spánku, pretože ležali v posteli a boli prikryté perinou. Na mŕtvych telách síce boli badateľné známky zápasu, no nie sexuálneho násilia, to má však s určitosťou vyvrátiť až pitva. Dcéry aj ich teta boli zastrelené rovnakou zbraňou ako sa expolicajt v stredu nadránom pravdepodobne aj sám zastrelil. Či je naozaj vrahom, musí podľa polície ešte potvrdiť súdna pitva a porovnanie DNA.

Od rodinnej dovolenky v Šuranoch spred trinástich rokov je manželka Martina Káňavu nezvestná, rodičia manželky údajne podozrievali z jej zmiznutia práve expolicajta, polícia však nemala žiadne dôkazy ani indície. Obaja manželia Káňavovci pracovali na oddelení finančnej polície, Káňava požiadal o uvoľnenie zo služby po jedenástich rokoch v roku 2002, manželka bola v roku 2000, keď zmizla, na materskej dovolenke.

Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že jej manžel Martin Káňava vtedy bol v okruhu podozrivých z jej zmiznutia. „Ale pokiaľ si dobre pamätám, tak sa to nepotvrdilo aj vzhľadom na skutočnosť, že sa doteraz nenašlo telo,“ povedal minister. Po nejakom čase bola Káňavova manželka vyhlásená za mŕtvu. Minister pripúšťa, že po aktuálnej tragédii „sa určite budú nejaké veci komunikovať v súvislosti s týmto prípadom“.

Kaliňák si nemyslí, že tento prípad by mal mať vplyv na prijímanie nových policajtov. Poznamenal, že tento muž odišiel z polície už pred rokmi a medzitým sa zmenil systém prijímania, psychotesty aj podmienky. „Je to omnoho prísnejšie, zmenila sa situácia z náboru na výber. Toto je predovšetkým ľudská tragédia,“ doplnil.

Našli telo bývalého policajta, ktorý tvrdil, že zabil dcéry a tetu

Polícia v stredu ráno odvolala pátranie po nezvestnom bývalom policajtovi, ktorý mal zastreliť v obci Bystrička svoju rodinu. „Nezvestná osoba bola nájdená mŕtva medzi obcami Bystrička a Turčiansky Peter v okrese Martin,“ informoval bez uvedenia ďalších podrobností hovorca krajskej polície v Žiline Radko Moravčík.

Policajti ešte v utorok popoludní overovala telefonát, v ktorom muž tvrdil, že zastrelil svoje dve deti a tetu a ide spáchať samovraždu. Zistila, že dievčatá, 13– a 15– ročné, a tetu boli zastrelené krátkou guľovou zbraňou, ktorú mal bývalý policajt v legálnej držbe, k vraždám došlo pravdepodobne už v sobotu.

Podozrivým je Martin Káňava (49), bývalý príslušník finančnej polície. Z policajného zboru odišiel pred desiatimi rokmi.

Ľudia v Bystričke videli Martina Káňavu cez víkend aj v utorok dopoludnia v obci a navonok nejavil známky, ktoré by naznačovali spáchanie tak závažného zločinu.

Pietne miesto v základnej škole, do ktorej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
pieta, škola, žiaćky, Bystrička Pietne miesto v základnej škole, do ktorej chodili zavraždené sestry.

V Základnej škole na Jahodníckej ulici v Martine, ktorú obe dievčatá navštevovali, vyhlásili smútok. Mladšia z dievčat by v pondelok nastúpila do 8. triedy, staršia do prvého ročníka na gymnáziu. V škole na ne spomínajú ako na milé a dobré žiačky.

Podľa zdroja denníka Pravda bol Martin Káňava konflikný typ človeka a polícia ho už pred 12 rokmi vyšetrovala v súvislosti so zmiznutím jeho ženy. Polícia najprv vyhlásila po mužovi pátranie ako po nezvestnom a v súvislosti s pátraním zverejnila aj fotografiu 49-ročného muža. „Nezvestný muž môže byť ozbrojený, nakoľko má v legálnej držbe krátku guľovú zbraň ČZ 75 9 mm LUGER. Z uvedeného dôvodu žiadame občanov, aby nezvestného muža osobne nekontaktovali, ale akékoľvek informácie o ňom oznámili na najbližší útvar Policajného zboru, alebo na bezplatnú telefónnu linku 158,“ tlmočil ešte v utorok policajnú výzvu hovorca.

Rodinný dom v Bystričke, kde žili dievčatá s... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Bystrička, vražda, dom, Rodinný dom v Bystričke, kde žili dievčatá s otcom a jeho tetou.

Ulicu v Bystričke, kde stojí dom, v ktorom muž vraždil, policajti hermeticky uzavreli. Smrť dvoch dievčat a staršej ženy potvrdili až v utorok večer. „Polícia na mieste vykonáva prvotné procesné úkony vo veci podozrenia zo závažnej trestnej činnosti, a preto nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ informoval krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Podla informácií Pravdy sú na mieste stále policajti a zabezpečujú potrebné úkony vedúce k objasneniu tragédie.

V súvislosti s týmto zločinom a pátraním po páchateľovi je v stredu zatvorená tamojšia základná škola i materská škôlka, píše sa na internetovej stránke obce Bystrička.

O dievčatá sa už dlhšie starala teta podozrivého muža, ktorá bola tiež nájdená mŕtva. Matka dcér, ktorá pracovala ako policajtka, zmizla za záhadných okolností pred dvanástimi rokmi, keď bola rodina v Šuranoch. V tom čase 29-ročná žena bola na materskej, mladšia z dcér v čase jej zmiznutia ešte nemala ani rok.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #policajt #Bystrička