Hlina v parlamente napadol poslanca Smeru Martvoňa

Nezaradený poslanec Alojz Hlina napadol pri faktickej poznámke v parlamentnej rokovacej sále poslanca za Smer Antona Martvoňa.

04.09.2013 12:42 , aktualizované: 16:42
debata (226)

Martvoň vtedy hovoril o tom, že Hlina kritizuje exekútorov, ktorí chcú očistiť a zlepšiť fungovanie svojho stavu a pritom sám zbohatol na predávaní alkoholu mladistvým. Rozhorčený Hlina sa pri tejto poznámke rozbehol za Martvoňom, chytil ho pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. „Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi,“ opísal situáciu Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval. Mieni sa obrátiť na mandátový a imunitný výbor.

Martvoň považuje Hlinovo správanie za nehoráznosť. „Hrá sa na veľkého demokrata, ale nenechá ľudí povedať názor. Keď ho chce povedať, napadne ich,“ uviedol Martvoň. Dodal, že Hlina svojím správaním potvrdzuje, že nevie nič iné, len očierňovať ostatných. „Ukázal svoju pravú tvár,“ poznamenal.

Hlina predtým opakovane Martvoňa označil za úbožiaka a vyčítal mu, že z jeho počítača na právnickej fakulte odchádzali ohováračské e-maily na úradníčku, ktorá si dovolila upozorniť na nekalé praktiky a keď ju za to vyhodili z práce, išla robiť do McDonaldu. Hlina Martvoňovi túto záležitosť v pléne pripomína opakovane, Martvoň už na neho v tejto veci podal aj trestné oznámenie.

Hlina tvrdí, že poslanca Smeru nenapadol. „Keby som ho napadol, ležal by na áre,“ povedal. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. „V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje,“ uzavrel.

Paška mieni reagovať na útoky zmenou rokovacieho poriadku

Fyzické útoky, aké predviedol dnes Alojz Hlina voči Antonovi Martvoňovi, nezostanú bez odozvy. Reagovať na ne mieni predseda Národnej rady Pavol Paška (Smer). „Ešte na túto schôdzu pripraví pozmeňujúci návrh k novele rokovacieho poriadku, ktorá bude reagovať na negatívne skúsenosti a stupňujúcu sa agresivitu v NR SR, ako to máme možnosť vidieť v posledných dňoch,“ uviedol Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Tieto návrhy by mali podľa jeho slov prispieť k stabilite a poriadku v NR SR a k udržaniu politickej kultúry. „Agresivita poslanca Hlinu, ktorá prešla od verbálnych k fyzickým prejavom, dehonestuje prácu 149 ostatných poslankýň a poslancov NR SR,“ zdôraznil.

Fyzickým útokom nezaradeného poslanca v stredu bude zaoberať mandátový a imunitný výbor národnej rady. Potvrdil to predseda výboru Miroslav Číž. Poslancovi za urážku kolegu podľa jeho slov hrozí buď sankcia 166 eur alebo napomenutie.

Súčasná novela rokovacieho poriadku z dielne Smeru prišla do parlamentu s cieľom riešiť zánik poslaneckého klubu, ak počet jeho členov klesne pod osem. Momentálne je v druhom čítaní, poslanci tak v nej môžu robiť zmeny.

Podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková (Smer) povedala, že zrejme dôjde k zmenám, ktoré budú riešiť také „neprístojné správanie“, aké dnes predviedol Hlina. K téme by sa mali stretnúť všetky parlamentné strany. O konkrétnostiach zatiaľ hovoriť nechce. Je však presvedčená, že to treba riešiť. „Správanie poslanca Hlinu je neprístojné. Dnes presiahlo všetky medze,“ uviedla. Laššáková očakáva disciplinárne konanie voči Hlinovi. Martvoň avizoval, že sa so sťažnosťou obráti na mandátový a imunitný výbor.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlina #parlament #napadnutie #Martvoň