Majiteľ premiestňuje potok, rybári dávajú trestné oznámenie

Bez potrebného povolenia začal majiteľ pozemku v Dolnej Súči v okrese Trenčín premiestňovať koryto miestneho potoka o niekoľko metrov ďalej. Rybári hovoria o veľkých škodách na ich chovnom pstruhovom potoku a podali trestné oznámenie. Majiteľ pozemku sa k prípadu nechce vyjadrovať.

04.09.2013 14:36
Potok, dolná súča, ryby, potok Foto: ,
Potok vydláždený betónovými žľabmi podľa rybára Ľubomíra Klasa pretne pstruhom cestu na neresiská.
debata (6)

„V piatok som dostal oznámenie od člena rybárskej stráže o premiestňovaní vodného toku Hlboké, čo je pstruhová voda našej organizácie, je to náš odchovný revír. Potok je dlhý 4 až 5 kilometrov a každé dva roky do neho nasádzame asi tisíc pstruhov. Okrem toho je tu hlaváč, slíž a čerebľa,“ vraví Ľubomír Klas, predseda Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trenčíne.

Na pozemku je už vyhĺbená ryha, ktorá má byť novým korytom miestneho potoka. Po okrajoch ryhy sú pripravené betónové žľaby, ktorými má byť koryto vydláždené. Podľa rybárov je to katastrofa. Hore týmto potokom sa doteraz ťahali pstruhy na svoje neresiská. Podľa Ľubomíra Klasa nebude mať pstruh vo vydláždenom potoku absolútne žiadne podmienky na život, zostane z neho len mŕtva voda.

„Je to bezcitné správanie k rybám, prírode a k životu. S týmto som sa ešte vo svojom živote nestretol. Je to doslova barbarský čin, potok sa nachádza v chránenom území,“ krúti hlavou Anton Beták, člen rybárskej stráže.

Majiteľom pozemku, na ktorom sa robia tieto úpravy, je Branislav Tichý. Ten sa odmietol k prekládke potoka vyjadriť s odôvodnením, že to nehodlá riešiť v médiách.

O stavbe v katastri obce Dolná Súča nevedel ani jej starosta Pavol Kvasnica. O prekládke potoka sa dozvedel až z telefonátov od rybárov a lesníkov. Nikto si od obce nepýtal vyjadrenie k tomuto zámeru. Sama obec v takomto prípade stavebné povolenie nevydáva.

„Sme síce stavebný úrad, ale toto je záležitosť vodného hospodárstva, a to prináleží špecializovanej štátnej správe. Majiteľ má síce vyjadrenie Štátnych lesov, ktoré sú správcom potoka, ale to nestačí, so žiadosťou o povolenie sa mal obrátiť na obvodný úrad životného prostredia. To však neurobil a začal kopať,“ dodal starosta Dolnej Súče.

Na Obvodnom úrade životného prostredia v Trenčíne potvrdili, že na prekládku potoka v Dolnej Súči úrad nevydal žiadne povolenie ani neeviduje žiadosť o toto povolenie. Šéf trenčianskych rybárov Ľubomír Klas už podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za porušenie viacerých zákonov – o vodách, ochrane prírody a stavebného zákona. Škody, ktoré vzniknú prekládkou potoka, si ani netrúfa vyčísliť. Vraví, že to bude práca pre súdneho znalca z oblasti ichtyológie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Ryby #potok #povodne #Pstruhy #prehradenie #ekosystém #rybárstvo #Dolná Súča