Ani trojnásobná vražda nesprísni držanie zbraní

Ani jedna z najdesivejších tragédií na Slovensku nezmení zákon o držbe zbraní. Rezort vnútra v súčasnosti neuvažuje ani nad sprísnením kritérií pre držanie zbraní či sprísnením prijímania nových ľudí do Policajného zboru. A to i napriek tomu, že za posledných sedem rokov policajti zabili mimo služby desať ľudí.

04.09.2013 20:00
zbraň, pištol, ozbrojenec, lúpež, krádež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Prípad trojnásobnej vraždy v Bystričke pri Martine, kde vraždil expolicajt Martin Káňava, označil minister vnútra Robert Kaliňák najmä za ľudskú tragédiu: „Nemyslíme si, že by tento prípad mal mať nejaký vplyv na legislatívne zmeny na Slovensku.“ Podľa neho tento muž odišiel z polície roku 2002 a odvtedy sa už prijímanie do zboru výrazne sprísnilo. „Zmenil sa systém prijímania, psychotesty aj podmienky. Je to omnoho prísnejšie ako kedysi, už tu nemáme nábor policajtov, ale výber,“ reagoval Kaliňák.

Len tento rok zavraždili legálne držanou zbraňou dvaja bývalí policajti piatich ľudí. Elitný policajt, ktorý pre nezhody zastrelil vo februári svojich dlhoročných susedov dôchodcov, už stojí pred súdom a hrozí mu mimoriadny trest. Expolicajt v Bystričke, ktorý zastrelil svoje dve dcéry a ich krstnú mamu, si nakoniec na život siahol sám. Policajti za posledných sedem rokov vraždili na objednávku alebo si zbraňou riešili svoje rodinné a existenčné problémy. Dvaja z nich neváhali použiť zbraň proti svojim najbližším – deťom či manželke.

Po najnovšej tragédii rezonuje vo verejnosti otázka, či sú kritériá na vlastnenie zbraní dostatočne prísne. Na Slovensku legálne vlastní strelnú zbraň viac ako 275-tisíc ľudí, čo znamená, že ju vlastní každý dvadsiaty Slovák. Za posledné tri roky získalo možnosť legálne vlastniť zbraň 20tisíc ľudí. Podľa polície napriek tomu, že zbrojných preukazov výrazne pribúda, pištoľ je zatiaľ smrtiacou zbraňou iba výnimočne. Z policajnej štatistiky vyplýva, že z 96 vrážd vlani páchatelia zabíjali strelnou zbraňou v štrnástich prípadoch. Polícia štatistiku, koľko vražedných zbraní bolo nelegálnych, nemá.

Podmienky na legálnu držbu zbraní sa sprísnili roku 2011 po tragédii v Devínskej Novej Vsi, keď 48-ročný Ľubomír Harman zastrelil sedem ľudí legálne držanou zbraňou. Držiteľ zbrojného preukazu už musí chodiť povinne na psychologické testy každých päť rokov. Predtým mu stačilo doniesť polícii len potvrdenie od lekára, že je zdravotne spôsobilý vlastniť a nosiť zbraň. Takéto potvrdenie od praktického lekára platilo desať rokov.

Expolicajta Martina Káňavu mala polícia pod drobnohľadom, ešte kým bol v aktívnej službe. Bol podozrivý, že je zapletený do zmiznutia svojej manželky. Polícia ho v tejto súvislosti aj vyšetrovala. Nemala však dôkazy na jeho stíhanie, keďže sa ani po takmer trinástich rokoch nenašlo jej telo. Matka dievčat krátko po narodení mladšej dcéry roku 2000 záhadne zmizla. Kaliňák potvrdil, že Káňava bol vtedy v okruhu podozrivých z jej zmiznutia. „Ale pokiaľ si dobre pamätám, tak sa to nepotvrdilo aj vzhľadom na skutočnosť, že sa doteraz nenašlo telo,“ povedal minister. Po nejakom čase bola Káňavova manželka vyhlásená za mŕtvu. Minister vnútra pripúšťa, že po tejto trojnásobnej vražde sa "určite budú nejaké veci komunikovať v súvislosti s týmto prípadom“.

Psychologické testy agresorov vždy neodhalia

Dokážu psychológovia odhaliť agresívnych ľudí schopných zneužiť zbraň, keď ich prijímajú do Policajného zboru? Ukazuje sa, že úplne nie, a dokumentujú to aj útoky policajtov či expolicajtov.

Psychologička Eva Jaššová povedala, že záujemcovia o prácu v polícii absolvujú veľmi podrobné psychologické testy. Ibaže povolania v ozbrojených zložkách lákajú aj ľudí, ktorí nevidia inú možnosť uplatnenia, alebo takých, pre ktorých je takýto adrenalínový charakter práce príťažlivý. „Sú to ľudia, ktorých priťahuje agresivita, napínavosť určitých situácií, riešenie nespravodlivosti a tam je tenká hranica. Batéria testov by to mala vedieť vyšetriť, ale prax, bohužiaľ, ukazuje, že sa to nedá stopercentne odhadnúť,“ zhodnotila psychologička.

Podľa nej pracovným nástrojom policajta je používanie zákonných prostriedkov na potláčanie agresie, ako sú hmaty, chvaty, prípadne výstrel do vzduchu. Títo ľudia majú vyššiu hladinu agresivity, pretože toto povolanie nemôžu vykonávať meditatívne typy. Úlohou psychológa je podľa Jaššovej posúdiť, či nie je táto hladina agresivity vysoko nadštandardná a či má takýto človek veľmi dobrú autoreguláciu.

Aj psychológ Martin Miller tvrdí, že nikto nikomu do hlavy nevidí a nie sú také nástroje, aby bolo možné jednoznačne predpovedať vražedný útok. Podľa Millera by sa malo s policajtmi pracovať stále a mali by mať tréningy so psychológmi. Nestačí totiž len na začiatku záujemcu o prácu v polícii oddiagnostikovať, keďže takýto človek pracuje vo vysoko stresovom prostredí.

Podobne Jaššová upozornila, že policajt je vystavený sústavnému riziku ohrozenia zdravia a života a prácou v teréne dochádza do kontaktu s tou najhoršou sociálnou patológiou a kriminalitou v štáte. „To môže do istej miery opotrebúvať. Človek, ktorý sa veľmi často dostane do kontaktu s kriminálnymi živlami z nejakej minority, môže sa stať neznášanlivým a môže sa znížiť jeho tolerancia voči niektorým skupinám asociálov,“ vysvetlila psychologička. (su)

Vraždy spáchané policajtmi a expolicajtmi za posledných sedem rokov

  • 2006 – policajt 33-ročný Florián Zaťko zastrelil najprv svoju manželku a neskôr svoje dve deti – synov päťročného Markusa a deväťročného Enrika. Po ich zavraždení sa chcel sám zastreliť, ale prežil. Neskôr Zaťko priznal, že vraždil zo žiarlivosti. Súd mu vymeral 25 rokov.
  • 2006 – dvoch policajných vyšetrovateľov a jedného kukláča poslal súd na dlhé roky do väzenia za vraždu na objednávku podnikateľa Jána Kubašiaka. Róbert Petluš dostal 25 rokov za vraždu podnikateľa a postrelenie policajta, Juraj Roszík a Robert Červeňan dostali za spoluúčasť na prepadnutí Kubašiakovho domu nižšie tresty – do osem rokov.
  • 2008 – nadporučík Peter Vido (36) polial benzínom a zapálil milenca svojej manželky, ten zomrel. Súd poslal policajta za mreže na 25 rokov.
  • 2012 – mestský policajt 52-ročný Milan Juhász v Hurbanove zastrelil vo dvore rodinného domu troch jeho obyvateľov a dvoch zranil. Chcel tak riešiť situáciu v meste s týmito obyvateľmi. Súd ho poslal za mreže na 9 rokov a nariadil mu ochranné psychiatrické liečenie.
  • 2013 – 38-ročný exkukláč po hádke o prístupovú cestu k domu zabil podľa polície svojich susedov manželov dôchodcov z Veľkej Lehôtky. Neskôr ich telá v kôlni za svojím domom rozštvrtil. V auguste sa s ním začal súdny proces.
  • 2013 – bývalý policajt 49-ročný Martin Káňava najskôr zastreli svoje 13– a 15-ročné dcéry a ich 84-ročnú tetu, neskôr obrátil zbraň pri sebe. Už pred trinástimi rokmi ho polícia podozrievala, že stojí za zmiznutím svojej manželky, ktorej telo za doteraz nenašlo. (vv)

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #držanie zbraní #Policajný zbor