S Hlinovým útokom v parlamente legislatíva nepočítala

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady si zatiaľ nevie poradiť s fyzickým útokom nezaradeného poslanca Alojza Hlinu na zákonodarcu Smeru Antona Martvoňa v pléne parlamentu.

05.09.2013 10:17 , aktualizované: 14:37
Aloj Hlina Foto: ,
Aloj Hlina
debata (31)

„Konštatovali sme do istej miery stav legislatívnej núdze. Vynorila sa potreba konzultovať tieto veci širšie, možno aj z prostredia polície a prokuratúry, možno z prostredia ministerstva spravodlivosti a aj ústavného súdu. Naozaj, ide o nový moment, ktorý sa ešte v slovenskej politickej praxi nevyskytol, aby priamo na rokovaní parlamentu došlo k fyzickému napadnutiu,“ povedal vo štvrtok po rokovaní mandátového výboru jeho predseda Miroslav Číž (Smer).

Výbor prerušil rokovanie a pokračovať bude v utorok o 13.00. Číž pripomenul, že legislatíva doteraz počítala s poslaneckou imunitou, o ktorú však zákonodarcovia nedávno prišli. Členovia výboru sa podľa jeho slov budú snažiť hľadať korektné a objektívne riešenie, ktoré nebude vzbudzovať pochybnosti z účelového konania, pričom do budúcna sa bude musieť pravdepodobne doplniť zákon, aby sa zabránilo fyzickým útokom v sále. Osobne si Číž myslí, že Hlina sa útokom dopustil trestného činu výtržníctva a išlo aj o napadnutie ústavného činiteľa.

Poslanec za SaS Martin Poliačik naznačil, že výbor sa bude venovať aj podnetu Hlinu na Martvoňa, ak by takýto podnet Hlina podal. „Ja osobne to pánovi Hlinovi odporúčam,“ konštatoval Poliačik. Hlina, ktorý čakal, že ho výbor zavolá na vypočutie, odkázal jeho členom, že nemá problém vypovedať, ale iba v prípade, že zasadnutie výboru bude verejné. Inak pred výbor nepredstúpi. Poslanec Poliačik v tom vidí problém, keďže rokovací poriadok explicitne hovorí o tom, že rokovania mandátového a imunitného výboru pri takýchto záležitostiach sú neverejné.

Martvoň pripravuje trestné oznámenie na Hlinu

Poslanec Smeru Anton Martvoň pripravuje trestné oznámenie na nezaradeného Alojza Hlinu. Martvoň zvažuje, či podá trestné oznámenie za napadnutie verejného činiteľa alebo za výtržníctvo, či za oba prečiny dokopy. Hrozí za ne niekoľkoročné väzenie.

Martvoň mieni s podaním trestného oznámenia počkať, kým o Hlinovi nerozhodne mandátový a imunitný výbor. Martvoň mieni kroky podniknúť preto, aby do budúcnosti chránil aj ostatných poslancov. „Zvlášť ženy. Neviem si predstaviť, že by niektorú poslanci ako Hlina napadli,“ povedal Martvoň.

Hlinovo konanie odsúdil. „Ja som nikdy poslanca za faktickú poznámku nenapadol fyzicky od chrbta ako Hlina mňa,“ zdôraznil sociálny demokrat, podľa ktorého takéto správanie nepatrí do parlamentu. „Mrzí ma, že táto kauza urobila hanbu Slovensku aj v zahraničí,“ poznamenal. Podľa Martvoňa by po Hlinovom útoku bolo možno dobré porozmýšľať nad tým, či by poslanci nemali prechádzať psychologickou previerkou. „Mám obavy, že minimálne pán poslanec Hlina by ňou neprešiel,“ podotkol Martvoň.

Hlina napadol Martvoňa v rokovacej sále po tom, ako sociálny demokrat o ňom povedal, že zbohatol na tom, že v jeho podniku nalievali alkohol neplnoletým. Hlina chytil Martvoňa pod krk a kričal, aby sa mu pozeral do očí. „Sotil do mňa, spadol som medzi stoličky a vyhrážal sa mi,“ opísal Martvoň, ktorý útočníkovi atak neopätoval.

Hlina tvrdí, že poslanca Smeru nenapadol. „Keby som ho napadol, ležal by na áre,“ povedal. Dodal, že Martvoň žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy. „V mojom svete, keď muž urazí muža, tak si koleduje,“ uzavrel Hlina.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlina #parlament #bitka #Martvoň