Prokurátor ešte nepovolil pohreb obetí z Bystričky

Prečo zastrelil otec svoje dve dcéry a krstnú mamu, ktorá sa oňho a neskôr aj o jeho deti starala? Čo bolo spúšťačom hroznej tragédie v Bystričke pri Martine?

06.09.2013 12:00
bystrička, vražda, oravcová, pietne miesto Foto: ,
Pietne miesto a spomienka na 84-ročnú Annu Oravcovú, 15-ročnú Veroniku a 13-ročnú Martinku Káňavové v Obecnom úrade v Bystričke.
debata

Polícia priznáva, že motív zatiaľ nepozná a zrejme ho ani nikdy neodhalí. Z faktov, ktoré zistí vyšetrovaním a z výpovedí svedkov, môže poskladať mozaiku, ale len pravdepodobného motívu.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by boli v rodine nejaké násilnícke prejavy. Žiadne podobné oznámenia neeviduje polícia ani škola. „Zabrániť tejto tragédii, keď otec zavraždí vlastné deti a tetu, ktorá sa oňho a o ne starala, je veľmi ťažko, keď nemáte žiadne oznámenie, žiadne podnety o nejakom násilí,“ konštatoval šéf žilinskej krajskej polície Ivan Špánik.

Ľudí z dediny násilný čin v rodine šokoval. Expolicajt Martin Káňava (49) bol pravdepodobne bez zamestnania. Hovorí sa, že mal finančné problémy a dlhy. Je možné, že rodina žila z rodinných prídavkov a dôchodku zavraždenej 84-ročnej tety Anny. Muž bol druhý raz ženatý, z prvého manželstva mal dcéru. Ona aj bývalá manželka však žijú mimo Bystričky.

Odkedy Káňavovi zomrela matka, ktorá vraj spáchala samovraždu, starala sa oňho teta Anna. „To bola sestra jeho otca a ona ho vlastne vychovala odmalička, a teraz aj jeho deti,“ hovorí poštárka z dediny Anna Pašková.

Obyvatelia obce pri Martine o pravdepodobnom vrahovi rodiny hovoria ako človeku, ktorý bol síce čudný a k mnohým odmeraný, ale na verejnosti pôsobil ako bezproblémový. Akurát od kamarátov dievčat zaznelo, že hoci sa otec o ne staral, na druhej strane sa ho trochu báli a mali pred ním rešpekt. „Hodnotíme už len na základe vonkajším faktorov, ktoré máme k dispozícii, nevieme, čo sa dialo vo vnútri,“ hovorí psychológ František Skokan.

Pravdepodobný vrah pracoval na polícii, odkiaľ odišiel na vlastnú žiadosť pred 11 rokmi. Bolo to dva roky od záhadného zmiznutia manželky Ingrid, z ktorého ho vinili najmä jej príbuzní. Nikto neveril, že by len tak odišla od malých detí. Káňavu v tejto súvislosti vypočúvala polícia, nikdy však nebol obvinený. Ak bol za jej zmiznutím, tak sa v ňom mohlo hromadiť dlhodobé emočné vypätie. Telo stratenej manželky sa dosiaľ nenašlo. „Polícia vyhlásila pátranie po nezvestnej Ingrid Káňavovej 31. 10. 2000 a odvtedy po nej nepretržite pátrame. Pri prvých akciách boli do pátrania zapojené aj služobné psy, vrtuľník a niekoľko desiatok policajtov. Preverovali sme okolie Šurian, odkiaľ mala nezvestná odísť. Žiadne relevantné informácie, ktoré by viedli k jej vypátraniu alebo k zisteniu bližších okolností jej zmiznutia, sme nezistili,“ uviedla hovorkyňa nitrianskej polície Renáta Čuháková.

Polícia potvrdila, že obete ešte v stredu identifikovali a ukončili už aj obhliadku miesta činu trojnásobnej vraždy v rodinnom dome priamo v centre Bystričky, kde sa okrem tisícky nábojov už ďalšie nenašli. Pravdepodobne vražedná zbraň sa našla na poľovníckom posede, kde expolicajt spáchal samovraždu. Experti ešte musia potvrdiť, či zbraň, ktorou sa samovrah zastrelil, je tá istá, ktorou boli zastrelené dievčatá s tetou. „Je tam spojitosť, ale zatiaľ v rovine indícii. Samozrejme, zbraň, projektily a nábojnice sedia. To, či majú súvis s vraždou a samovraždou, musí potvrdiť kriminalisticko-expertízny ústav,“ povedal ešte v stredu Špánik.

Čaká sa aj na výsledky a znalecký posudok zo súdnej pitvy zavraždených žien i muža. Podľa starostky prokurátor zatiaľ nevydal súhlas na pochovanie obetí. Martina a Veronika, 13– a 15-ročné dievčatá, a 84-ročná teta boli zavraždené zrejme v noci z piatka na sobotu, 30. alebo 31. augusta. Vrah každú strelil do hlavy. Podozrivým bol otec dievčat, ktorý po štyroch dňoch čin oznámil na tiesňovú linku, kde sa k vraždám priznal s tým, že ide spáchať samovraždu. Polícia jeho telo aj so zbraňou našla v stredu ráno, medzi Bystričkou a Turčianskym Petrom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #vražda #policajt #Bystrička