Kaliňák: Politická kultúra v parlamente sa zhoršuje

Počas posledných štyroch rokov slovenský parlament zažil množstvo individuálnych zlyhaní, tohtotýždňový útok nezaradeného poslanca Alojza Hlinu na poslanca Smeru Antona Martvoňa bol asi najviditeľnejším z nich. V relácii televízie TA3 V politike to povedal minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že je najvyšší čas s tým niečo urobiť.

08.09.2013 12:27
vláda, Kaliňák Foto: ,
Robert Kaliňák
debata (77)

„Spomeňme si, kedy sa ten parlament hlavne zmenil. Myslím, že to bolo v roku 2010 príchodom mnohých poslancov, ktorí si mysleli, že je to strašne jednoduché zastupovať záujmy Slovenska. V roku 2010 začal ten posun, ktorý bol výrazne za hranicou akceptovateľnosti,“ povedal Kaliňák. Keď prišiel v roku 2002 prvýkrát do parlamentu, situácia v parlamente bola podľa Kaliňáka iná. K slovným prestrelkám podľa jeho slov dochádzalo aj vtedy, ale fyzické útoky sa nevyskytovali.

Verbálne útoky sú súčasťou mnohých európskych parlamentov, útoky fyzické však patria do Ázie, dodal Kaliňák. Poslanec Hlina podľa šéfa rezortu vnútra nezvláda sám seba a svoje činy nielenže neľutuje, ale hovorí, že by mohol byť ešte tvrdší. „Niektorí poslanci do parlamentu nepatria, ani na politickú scénu,“ poznamenal.

Poslankyňa SDKÚ Lucia Žitňanská odmieta nielen fyzické, ale aj slovné ataky. „Myslím, že sa v parlamente premnožili,“ povedala v TA3. Poslanec Martvoň, ktorého Hlina napadol, vo verbálnych útokoch podľa Žitňanskej vyniká. Pripomenula, že Martvoň v minulosti nazval poslanca Petra Osuského „univerzitným šašom“ a ani predseda parlamentu Pavol Paška, ani Kaliňák nechceli, aby sa Osuskému ospravedlnil.

„Nemôžeme viniť voličov za to, koho poslali do parlamentu,“ reagovala na Kaliňákove tvrdenia o tom, že politická kultúra sa začala zhoršovať v roku 2010. Poukázala tiež na to, že už počas prvej vlády Roberta Fica povedal vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin poslancovi za KDH Danielovi Lipšicovi „pôjdeš do basy, ty hajzel.“ Je to vec toho, „akým spôsobom vedenie parlamentu vedie parlament a upozorňuje poslancov, ak prekročia mantinely, a to sa týka aj ministrov. Je tam dvojaký meter,“ dodala.

Žitňanská tak reagovala na to, že keď Hlina tento týždeň začal prednášať interpeláciu na ministra vnútra Roberta Kaliňáka k zverejneniu záznamu kamery z policajného zásahu voči študentom, Kaliňák po chvíli odišiel z rokovacej sály. Kaliňák sa bráni s tým, že celú interpeláciu počúval a na rozprave bol, problém je v tom, že Hlina mu nekládol žiadne otázky.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlina #parlament #Robert Kaliňák