Vojenskú nemocnicu začnú stavať do konca mesiaca

Po dlhých rokoch vyrastie v hlavnom meste nová nemocnica. Liečiť sa v nej budú hlavne policajti, vojaci alebo hasiči.

11.09.2013 12:00
vizualizácia, vojenská nemocnica, cintorínska... Foto:
Vizualizácia novej vojenskej nemocnice, ktorá vyrastie na Cintorínskej ulici v Bratislave.
debata (14)

Vojenská nemocnica na Cintorínskej ulici sa začne stavať tento mesiac. Celý projekt získal po viacerých odkladoch a úpravách stavebné povolenie, ktoré platí odvčera.

„Plánovaný začiatok výstavby je na koniec septembra, termín by sme chceli dodržať,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor ministerstva vnútra. Nová Nemocnica sv. Michala za 49,8 milióna eur by mala byť hotová do dvoch rokov. Ktoré práce by sa mali stihnúť ešte v tomto roku, rezort vopred nevie povedať. „Závisí to od viacerých faktorov,“ doplnilo ministerstvo.

Ministerstvo vnútra, pod ktoré nemocnica spadá, ráta s tým, že na projekt mu postačí 50 miliónov eur, ktoré vložilo do základného imania nemocnice už v roku 2009. Tieto peniaze by mali pokryť aj prístrojové vybavenie, ktoré by malo podľa odhadov vyjsť na takmer polovicu z celej sumy. Podľa schváleného projektu by nemocnica v centre hlavného mesta mala mať päť až šesť podlaží. Kým na spodných poschodiach by mal byť centrálny príjem a pohotovosť, ďalšie dve majú vyplniť ambulancie a operačné sály. Vrchná časť budovy má byť vyčlenená pre lôžka, ktorých má byť asi 110. Podzemné podlažia vyhradené na parkovanie by mali slúžiť aj na prepojenie so susednou poliklinikou, ktorá funguje už dnes.

Vizualizácia novej vojenskej nemocnice, ktorá... Foto: MV SR
vojenská nemocnica, bratislava, cintorínska ulica, vizualizácia Vizualizácia novej vojenskej nemocnice, ktorá vyrastie na Cintorínskej ulici v Bratislave.

Aj keď spoločná nemocnica rezortov vnútra a obrany má prioritne slúžiť policajtom, vojakom či hasičom a tajným službám, minister vnútra Robert Kaliňák zdôrazňuje, že otvorená bude širokej verejnosti. Pracovať v nej má 380 ľudí, po dokončení by mala úplne nahradiť súčasnú nemocnicu rezortu vnútra na Ulici Fraňa Kráľa, ktorá by sa mala následne predať. „Prebieha druhé kolo ponukového konania, ktoré ešte nie je uzatvorené,“ dodáva tlačový odbor ministerstva vnútra. Hoci nová nemocnica má slúžiť všetkým, ministerstvo zdravotníctva sa od projektu dištancuje, keďže vojenské zdravotníctvo je od jeho kapitoly oddelené a na projekte sa od počiatku nepodieľalo. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v júni predstavila vlastný projekt novej nemocnice pod názvom BioMedPark. Ten sa definitívne vzdal myšlienky dostavby chátrajúcich Rázsoch. Nemocnica za približne 250 miliónov eur by podľa zámerov mala využiť uvoľnené miesto po vojenskej nemocnici na bratislavskej Patrónke. S výstavbou by sa tak začalo až po tom, čo sa tá presunie do centra na Cintorínsku ulicu. Zvolenskej víziu však musí ešte schváliť vláda. Čaká sa aj na štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá by mala byť hotová do konca januára.

Vizualizácia novej vojenskej nemocnice, ktorá... Foto: MV SR
vojenská nemocnica, bratislava, cintorínska ulica, vizualizácia Vizualizácia novej vojenskej nemocnice, ktorá vyrastie na Cintorínskej ulici v Bratislave.

Pozemok na Cintorínskej ulici je areálom zbúranej bývalej Detskej fakultnej nemocnice. Tú po takmer desaťročí chátrania zborili v roku 2009. Už krátko nato sa začalo hovoriť, že práve tu by mohlo vzniknúť aj nové zariadenie určené pre silové zložky. Zámer prvej Ficovej vlády však stopol kabinet Ivety Radičovej. Po prvotných investíciách vo výške 3,5 milióna eur, ktoré šli na búracie či projektové práce, bývalé vedenie rezortov vnútra a obrany projekt zastavilo a peniaze vyčlenené naň chcelo využiť na bežné výdavky svojich rezortov. Minister vnútra Robert Kaliňák projekt oživil po opätovnom nástupe do úradu.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstavba #vojenská nemocnica