Súd rozhodnutie v kauze Glance House odročil

Súdnym pojednávaním pokračovala v stredu kauza Glance House, v ktorej bývalý námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka svojim listom umožnil prevod bytovky v Bernolákove na firmu blízku jeho priateľovi Mariánovi Kočnerovi.

12.09.2013 09:02
Dobroslav Trnka Foto:
Dobroslav Trnka
debata

Stále je tak nedoriešená otázka, čo bude s klientmi, ktorí už zaplatili zálohy za byty, ako aj s pohľadávkou OTP banky, ktorá na stavbu poskytla financie.

Nakladanie s bytovkou zastavil Úrad špeciálnej prokuratúry ešte v roku 2010 pre spory bývalých spoločníkov Glance House. Medzitým šéf katastra v Senci povolil prevod bytovky na firmu CDI v Londýne a tá ju potom previedla na spoločnosť Gapeja.

Spoločnosť Gapeja je v konkurze, správkyňou konkurznej podstaty je Eva Timár Myjavcová. Okresný súd v Trnave mal včera na základe žaloby OTP Banky voči konkurznej správkyni rozhodnúť, či nehnuteľnosti založené v prospech banky ako úverového a záložného veriteľa spoločnosti Glance House budú vylúčené z konkurznej podstaty. Správkyňa konkurznej podstaty, naopak, spochybňuje žalobu banky. Na otázku, či je pohľadávka banky proti Glance House sporná, správkyňa odpovedala, že ju považuje za spornú. Sudkyňa po vyše dvoch hodinách pojednávanie odročila na november.

Právny zástupca OTP banky Roman Kvasnica sa obáva, že ak by nehnuteľnosti zostali v konkurznej podstate Gapeje, banka by si nemohla uplatniť svoje záložné práva. Podľa Kvasnicu protiprávna činnosť smerovala a smeruje k tomu, aby sa v konkurznom konaní uspokojila pohľadávka údajne vo výške 23 miliónov eur na úkor OTP Banky.

Kvasnica na súde tiež upozornil, že protiprávne konanie, na základe ktorého sú poškodzované práva banky, sa začalo v roku 2010 pravdepodobne organizovanou skupinou osôb, keď sa urobili zmluvy o postupnom prevode majetku zo spoločnosti Glance House až údajne do majetku Gapeje. Banka tvrdí, že sa nenechá pripraviť o svoju pohľadávku vo výške 5,5 milióna eur.

V kauze Glance House je v súčasnosti obvinený riaditeľ správy katastra v Senci, ktorý prevod bytovky na základe Trnkovho listu umožnil. Proti Trnkovi, ktorý je dnes radovým prokurátorom, je vedené disciplinárne konanie. Podľa Generálnej prokuratúry sa v súčasnosti vecou zaoberá disciplinárna komisia. „Do činnosti disciplinárnej komisie a do disciplinárneho konania nie sú oprávnení zasahovať ani generálny prokurátor, ani jeho námestníci,“ doplnila v stredu hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnka #súd #Glance House