Parlamentná stráž má urobiť s poslancami poriadok

Proti poslancom, ktorí sa dostanú do fyzického konfliktu alebo budú napriek upozorneniam rušiť rokovanie, zasiahne parlamentná stráž. Už na budúci týždeň by mohli poslanci schváliť takúto zmenu rokovacieho poriadku. Pričinil sa o ňu nedávny útok nezaradeného poslanca Alojza Hlinu na Antona Martvoňa zo Smeru.

12.09.2013 13:09 , aktualizované: 13.09.2013 08:55
parlament, Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paška.
debata (39)

„Pre mňa je to veľmi kontroverzné riešenie,“ pripustil Paška s tým, že určite vyvolá veľkú diskusiu. Nechal sa inšpirovať českým modelom a takmer doslova ho prebral. Verí však, že v budúcnosti nikto nebude musieť takéto oprávnenie využiť.

Stráž by zasahovala v prípade, keby poslanec aj po vykázaní zo sály odmietal odísť. Rokovací poriadok parlamentu by mal len odkazovať na osobitný zákon o parlamentnej stráži a až ten určí jej úlohy, organizáciu a riadenie. Podľa hovorcu šéfa parlamentu Pavla Chovanca do prijatia zákona o parlamentnej stráži bude jej funkciu plniť Policajný zbor.

Zavedenie stráže má v poslaneckom klube Smeru pozitívny ohlas. „Určite to pomôže. Každý si uvedomí, že je tu čosi, čo sa môže skončiť veľkou hanbou. Keby došlo k niečomu a predseda parlamentu dá niekoho vyniesť, tak je to v prvom rade veľká hanba pre dotyčného,“ usúdil poslanec Smeru Dušan Jarjabek.

Opozícia však stráž v rokovacej sále kritizuje. Šéfka klubu SDKÚ Lucia Žitňanská si myslí, že môže byť zneužiteľná akýmkoľvek predsedajúcim. Za diskutabilnú ju označil aj líder Mostu-Híd Béla Bugár. Podpredseda KDH Pavol Abrhan upozornil, že na Slovensku nie je takáto tradícia: „Som presvedčený, že u nás sú poslanci natoľko inteligentní, aby sme nemuseli siahnuť k stráži,“ zhodnotil.

V súčasnosti môže predsedajúci vyzvať poslanca, aby opustil rokovaciu sálu. Ak to však odmietne rešpektovať, nie je možné proti nemu nijako zasiahnuť. Predo dverami rokovacej sály dnes stoja policajti z Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Ich úlohou je však len dohliadať, aby sa okrem poslancov a organizačného personálu nikto medzi poslancov nedostal. Doterajší rokovací poriadok počíta so sankciami voči poslancovi iba v prípade, že sa dopustí slovných útokov. Pokuta je do výšky 166 eur. Ak prejde zmena rokovacieho poriadku, poslanec by mohol prísť až o mesačný plat.

Debatu vyvolávajú aj navrhované ustanovenia rokovacieho poriadku, aby sa na interpeláciách vlády zúčastňovali ministri, ktorých určí premiér. Podľa Žitňanskej by Smer takto nemal riešiť pohodlie ministrov a jeden štvrtok v mesiaci by si mali nájsť členovia vlády čas na poslancov.

Odlišné postoje má opozícia a vládny Smer aj k zámeru, aby poslanecký návrh zákona bolo možné stiahnuť z rokovania parlamentu len so súhlasom celého pléna. Ak totiž poslanec návrh stiahol tesne pred hlasovaním, mohol ho predložiť aj na ďalšiu schôdzu. Opozícia argumentuje, že ide o obštrukciu, na ktorú by mal mať poslanec právo.

Parlamentná stráž v zahraničí

V Maďarsku parlamentná stráž pôsobí od januára tohto roka. Nie je podriadená ministerstvu vnútra a ani polícii, ktorá v minulosti zabezpečovala ochranu parlamentu. Podlieha priamo predsedovi parlamentu. Má 349 príslušníkov. Tí nosia zeleno-čierne uniformy, odlišujúce sa od rovnošiat všetkých iných silových zložiek. Na vznik stráže bolo vyčlenených z rozpočtu vyše 76 miliónov eur. Jej úlohou je osobná ochrana predsedu parlamentu, parlamentu a jeho objektov, požiarna ochrana, vykonávanie funkcií čestnej stráže a protokolárnych povinností. Príslušníci parlamentnej stráže sú oprávnení používať obušky a putá. Sú tiež vycvičení na používanie strelných zbraní. Na príkaz predsedu parlamentu alebo ním povereného predsedajúceho je oprávnená zakročiť aj proti poslancom. Môže proti nim použiť fyzické donucovacie prostriedky. Parlamentná stráž funguje aj v českej snemovni. (ik)

39 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #Paška