Bystrička oplakala zavraždené sestry

V Bystričke sa v štvrtok rozlúčili so sestrami 13-ročnou Martinkou a 15-ročnou Veronikou Káňavovými, ktoré boli zavraždené pred dvoma týždňami.

12.09.2013 16:39
Bystrička, pohreb Foto: ,
Srdcia z kvetín položili k rakvám Martinky a Veroniky príbuzní, kamaráti a spolužiaci, ktorí sa s nimi prišli včera rozlúčiť.
debata

Všetky indície smerujú zatiaľ k tomu, že vrahom je ich otec, 49-ročný expolicajt, ktorý štyri dni po tom, čo mal zabiť svoje dcéry a tetu, spáchal samovraždu.

Na rozlúčku prichádzali blízki príbuzní, kamaráti a spolužiaci, ktorí k dvom bielym rakvám nosili srdcia z kvetín a ktorí tiež vybrali zoznam skladieb, ktoré zneli na poslednej rozlúčke. „Pred niekoľkými dňami sa s nami tešili zo života. Mali svoje sny, túžby a celý život pred sebou. Každý z nás, či chcel, alebo nie, si ich pustil do svojho srdca, a preto ich odchod tak bolí,“ povedala smútiacim Miriam Tvarožná, riaditeľka martinskej školy, ktorú obe dievčatá navštevovali.

Malú turčiansku obec neďaleko Martina tragédia zasiahla a šokovala. Ľudia vzápätí začali spontánne zbierať peniaze a za týždeň zhromaždili 1 285 eur, aby z nich mohli v obci urobiť rozlúčku. Dievčatá previezli do Trnavy, kde ich pochovajú. Žije tam ich stará mama, ktorá s ich nevlastnou sestrou Natáliou boli na rozlúčke, aj blízka rodina.

„Dievčatá v Bystričke prežili celý život a ľudia ma prosili, aby sa s nimi mohli v obci rozlúčiť. Preto som aj na intervenciu ľudí vstúpila do jednania s rodinou a vyšli nám v ústrety a rozlúčka mohla byť v Bystričke,“ vysvetlila starostka Bystričky Zdenka Maršalová, pre ktorú bola rozlúčka s Martinkou a Veronikou jedna z najťažších. „Ja odprevádzam našich občanov na poslednej ceste už šiesty rok, ale toto je jedna z najťažších rozlúčok,“ povedala.

Peniaze v zbierke pre dievčatá pribúdali aj v štvrtok, podľa starostky zvyšok odovzdajú pozostalým. Ďalších 500 eur schválilo obecné zastupiteľstvo na náklady spojené s pochovaním tety, ktorá sa o dievčatá starala a ktorú spolu s nimi vrah zavraždil. 84-ročná Anna Oravcová bude mať pohreb v Bystričke, ale nebude to verejná rozlúčka, pozostalí sa s ňou rozlúčia v rodinnom kruhu a po spopolnení urnu vložia do hrobu. Spopolnený má byť aj údajný vrah. Súhlas na pochovanie obetí vydal prokurátor tento týždeň v pondelok. Policajné vyšetrovanie pokračuje. „Vyšetrovanie prebieha vykonávaním procesných úkonov, čakáme na závery expertíz,“ uviedla hovorkyňa žilinskej krajskej polície Jana Balogová.

Dve 13– a 15-ročné dievčatá Martina a Veronika a 84-ročná teta boli zavraždené zrejme v noci z piatka na sobotu, 30. alebo 31. augusta. Mladšiu dcérku a tetu našli v posteliach, vrah každú strelil do hlavy. Staršia Veronika bola na zemi, zrejme sa pokúšala brániť. Podozrivým bol otec dievčat, 49-ročný expolicajt, ktorý po štyroch dňoch čin oznámil na tiesňovú linku, kde sa k vraždám priznal a neskôr spáchal samovraždu v poľovníckom posede pri poliach medzi Bystričkou a Turčianskym Petrom.

Mama zavraždených dievčat záhadne zmizla v Šuranoch v októbri 2000, kde mali Káňavovci víkendový domček. Nik vtedy neveril, že by 29-ročná matka, ktorá bola tiež policajtkou, v čase zmiznutia na materskej, len tak opustila svoje dve dcérky, ktoré v tom čase mali dva roky a druhá len desať mesiacov. Príbuzní zo zmiznutia upodozrievali manžela, čo sa však polícii nepodarilo potvrdiť a nezvestná žena je v pátraní už trinásty rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #vražda #Bystrička