V Šaštíne vyvrcholil sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Národná púť v Šaštíne pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska, vyvrcholila v nedeľu slávnostnou svätou omšou.

15.09.2013 15:05
Vasiľ Foto: ,
Gréckokatolícky arcibiskup vladyka Cyril Vasiľ (uprostred).
debata (4)

Jej hlavným celebrantom a kazateľom bol gréckokatolícky arcibiskup vladyka Cyril Vasiľ. Koncelebrovali apoštolský nuncius v SR arcibiskup Mons. Mario Giordana a bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský za účasti ďalších biskupov z celého Slovenska. Na omši sa zúčastnil aj prezident Ivan Gašparovič so sprievodom, zástupcovia Národnej rady, vlády a ďalší predstavitelia, ako aj veľký počet veriacich.

Apoštolský nuncius pri príležitosti sviatku odovzdal prítomným veriacim aj ostatným obyvateľom pozdravy pápeža Františka. Poukázal na dôležitosť prehĺbenia viery a význam misijného poslania cirkvi. Po slávnostnej omši arcibiskup Zvolenský požehnal obnovenú sochu Panny Márie s mŕtvym Ježišom v náručí na priestranstve pred šaštínskou bazilikou.

Štvordňová národná púť v Šaštíne sa začala v piatok 13. septembra večer a v sobotu pokračovala bohatým mládežníckym programom. V pondelok sa v Šaštíne koná púť chorých a seniorov.

Pútnici prichádzajú do Šaštína už 449 rokov, aby sa utiekali k Sedembolestnej Matke Božej so svojimi trápenia a ťažkosťami a vyjadrili svoju úctu a dôveru k nej. Svätá Stolica vyhlásila Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú patrónku Slovenska v roku 1927, čo pápež Pavol VI. potvrdil v roku 1964, keď šaštínsky chrám povýšil na baziliku. Od roku 1993 je sviatok Sedembolestnej na Slovensku aj dňom pracovného pokoja.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Šaštín #Vasiľ