Bločky už možno prihlásiť do lotérie

Štát spúšťa v Európe ojedinelý projekt bločkovej lotérie. Ľudia od pondelka 16. septembra môžu cez internet, mobil či prevádzky TIPOS-u, zaregistrovať bločky získané pri nákupe do žrebovania a vyhrať tak pri prvom žrebovaní 30. septembra až 10-tisíc eur.

15.09.2013 20:00 , aktualizované: 16.09.2013 08:00
blok, bloček, Národná bločková lotéria Foto: ,
Ilustračné foto
debata (59)

Neskôr sa budú žrebovať aj autá. Ak sa projekt ujme, vláda pripúšťa, že výhry sa môžu ešte zvýšiť. V lotérii sú využiteľné bločky platné od začiatku tohto mesiaca na sumu najmenej jedno euro. Lotéria má zvýšiť úsilie ľudí, aby si pýtali pri nákupe od obchodníkov bločky. Projekt má tiež vyvolať diskusiu o tom, ako neobchádzať platenie daní.

Niektoré predajne budú vydávať registráciu do lotérie priamo pri nákupe tovaru. Ide o obchody ŠEVT a FaxCopy, a možnosť zvažujú aj predajcovia potravín, hobby tovaru či ubytovne. To vyvolá tlak aj na ich konkurentov.

zväčšiť
bločky, bločková lotéria

Štátu momentálne uniká pre čoraz sofistikovanejšie praktiky nepoctivých obchodníkov na dani z registračných pokladníc 150 miliónov eur ročne. Len nedávno odhalený prípad fiskálnych pokladníc, ktorým bol odobratý certifikát pre zabudovaný USB kľúč na úmyselné krátenie tržieb, mal pripravovať štát na dani mesačne o niekoľko miliónov eur. Prípady falošných bločkov môžu ľudia nahlasovať aj vďaka lotérii, aj keď obchodníci už vedia vydávať dôveryhodné bločky a zároveň neplatiť dane.

Podľa informácií Pravdy momentálne Elektrotechnický výskumný a projektový ústav Nová Dubnica preveruje ďalších päť typov pokladníc, ktoré pomocou USB rozbočovača síce vydávajú na prvý pohľad bločky spĺňajúce zákonom stanovené parametre, v pamäti pokladníc sa však buď neuloží žiadna, alebo sa uloží upravená tržba.

zväčšiť
bločky, bločková lotéria

Mnohí obchodníci si nedajú ani tú námahu, aby vôbec bloček zákazníkovi vydali. Ide predovšetkým o malých prevádzkarov. Štát sa spolieha na to, že ľudia budú práve na týchto obchodníkov upozorňovať. Daniari od začiatku septembra prostredníctvom TIPOS-u dostali viacero podnetov práve vďaka bločkovej lotérii.

„Cieľom Finančnej správy je vykonávať kontroly čo najefektívnejšie. Preto sa miestne zisťovania zamerajú prevažne na také daňové subjekty, kde mali správcovia dane podozrenie respektíve indície, že sa nedodržiava zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková. Na to by ich po novom mali upozorniť aj bločky, ktoré budú zaregistrované do bločkovej lotérie, no nebudú spĺňať všetky zákonom stanovené náležitosti.

Po prvom žrebovaní výhercov 30. septembra budú mať daniari 48 hodín na to, aby výherné bločky a prípadne aj samotné prevádzky skontrolovali. Pomôcť by im malo práve 16-miestne číslo DKP (daňový pokladničný doklad, pozn. red.) ktoré budú spotrebitelia uvádzať na súťažné tikety. Na základe neho daniari vedia zistiť, či je pokladnica riadne certifikovaná. Štát verí, že sa ľudia do lotérie zapoja aj preto, že už teraz majú o podobné lotérie záujem.

„Spoločnosť TIPOS eviduje denne priemerne približne 68-tisíc on-line stávok prostredníctvom stránky eTIPOS.sk. Denne registrujeme na zberniach našej spoločnosti priemerne približne 200-tisíc vkladov v číselných lotériách,“ povedal hovorca TIPOSU Rastislav Čépe. Na stránke www.narodnablockovaloteria.sk možno od pondelka bezplatne zaregistrovať údaje do bločkovej lotérie. Registrácia cez mobilnú SMS správu je spoplatnená sumou 12 centov, v zberných miestach TIPOS-u je poplatok 20 centov.

Vláda verí, že práve bločková lotéria bude mať u ľudí akýsi edukačný charakter, teda naučí ľudí pýtať si bločky v potravinách, za nákup oblečenia či za služby kaderníka či holiča. Podľa daňovej poradkyne Moniky Sobekovej Majkovej však bude problém vtedy, ak ľudia dostanú od obchodníka službu bez bločku za výraznú zľavu. „Napríklad človek, ktorý stavia dom, si len s ťažkosťou bude pýtať faktúru za službu a platiť tak tisícky eur navyše. Keď napríklad staviate dom a zaplatíte zaň 100-tisíc eur a máte možnosť za prácu zaplatiť načierno, teda o 20 percent menej, ak stojí práca polovicu z domu, to je 10 000 eur minimálne,“ hovorí Majková. K opatreniu zaviesť bločkovú lotériu sa momentálne prikláňa aj česká socialistická strana ČSSD. Lotéria už momentálne funguje na Malte či Taiwane.

Vláda zaviedla pri registračných pokladniciach viacero zmien. Sprísnila tresty pre obchodníkov, ktorí opakovane porušujú zákon nevydávaním bločkov, resp. vydávaním ich falošných verzií. Ak na to daniari prídu po tretí raz, automaticky takémuto nepoctivému obchodníkovi odoberú živnostenské oprávnenie. Pokuta za nevydanie bločku sa zvýšila až na 3¤300 eur. Po novom takisto musia výrobcovia, dovozcovia a predajcovia elektronických registračných pokladníc daniarom predložiť softvérové a technické vybavenie. Servisné organizácie musia ukladať pri výmene fiskálnej pamäte údaje z nej na dátové médium.

Ak daniari zistia u predajcu porušenie zákona, od januára budúceho roka namiesto súčasných pokút v blokovom konaní môžu udeliť pokuty udelené na mieste rozhodnutím, ich splatnosť bude tri dni. Od Nového roka sa zmení aj to, že kým dnes ukladá obchodník údaje z registračnej pokladnice do počítača, teda fiskálnej pamäte, až pri nahadzovaní dennej uzávierky, po novom sa bude každý jeden záznam po vydaní bločku zákazníkovi automaticky ukladať do pamäte pokladnice. Daniari by sa mali pri kontrole prevádzok zamerať na to, či je blok umiestnený na viditeľnom mieste a spĺňa všetky náležitosti.

Na zefektívnenie výberu DPH vláda prijala niekoľko opatrení. Okrem prísnejšej registrácie k DPH zaviedli aj zoznam nepoctivých podnikateľov či sa zaviedlo ručenie za odvedenie DPH medzi obchodníkmi. Od januára 2014 bude takisto platiť elektronický kontrolný výkaz, čím bude možné následne krížovou kontrolou údajov napríklad odhaliť tuzemské a cezhraničné karuselové podvody, machinácie s faktúrami, vystavenie fiktívnych faktúr, nevystavenie faktúr či uplatnenie si odpočtu dvakrát z tej istej faktúry.

Špekulanti sa usmievajú a neodvádzajú dane

Najväčší výrobcovia pokladníc na Slovensku združení v Asociácii výrobcov, dovozcov a predajcov elektronických registračných pokladníc sa najnovšie plánujú zapojiť do bločkovej lotérie. Ich predseda Peter Pörsök tvrdí, že práve spotrebitelia by mali byť tým medzičlánkom, ktorý zabráni nelegálnemu podnikaniu niektorých slovenských obchodníkov.

Klepne bločková lotéria po prstoch nepoctivým obchodníkom?
Verím, že sa vďaka nej dostane problematika nepoctivých obchodníkov viac do povedomia ľudí, a že to budú práve oni, kto upozorní na nevydaný alebo falošný bloček. Ak obchodník vezme od zákazníka za nákup v jeho prevádzke peniaze, tak musí odviesť za to štátu daň z pridanej hodnoty. Podporujeme to, je to krok k prevýchove.

Viete sa zaručiť za vyše 40 členov vašej asociácie, kde sú zaradení poprední výrobcovia registračných pokladníc na Slovensku, že neobchádzajú systém a ich výrobky neumožňujú krátenie tržieb či vydávanie falošných bločkov?
Asociácia dlhodobo spolupracuje s Finančnou správou a pomáhame pri odhaľovaní toho, ako vedia obchodníci obísť systém vydávania pokladničných bločkov a ich ukladania do fiskálnej pamäte. Samotní colníci prešli naším odborných školením. Následne odhalili firmy, ktoré dodávali upravené systémy v pokladniciach. My ako asociácia nemáme oprávnenie chodiť a kontrolovať predajcov. To je v rukách daniarov a my im v tom odborne pomáhame. Je aj v našom záujme, aby obchodníci neobchádzali zákon a nediskriminovali nelegálnymi praktikami poctivých podnikateľov na trhu.

Ako to myslíte „vo vašom záujme“?
Treba si uvedomiť jednu vec. Je tu firma, ktorá poctivo predáva, vyvíja a servisuje pokladnice, a snaží sa na trhu presadiť. No jej podnikaniu sa nedarí práve preto, že zároveň s ňou predávajú na trhu podnikatelia špekulanti nelegálne upravované pokladnice. Neodvádzajú štátu dane a spokojne sa usmievajú. Takéto praktiky nemôžeme tolerovať. Nemôže v štáte fungovať systém, že ten, kto je poctivý obchodník, živorí a ešte je atakovaný, prečo to nezačne robiť aj on. Práve preto sme založili našu asociáciu a snažíme sa proti tomuto bojovať.

Sú všetci členovia asociácie za bločkovú lotériu? Objavujú sa názory, že sa obchodníci obávajú následných kontrol daniarov…
Obávajú sa tí, ktorí majú za ušami. Samozrejme, že nemožno dať za každého ruku do ohňa, pretože softvérové riešenia pokladníc nemusia upravovať samotní výrobcovia, ale technici alebo distribútori.

Bude obchodníkov niečo stáť, ak sa zapoja do lotérie?
Nebude to pre obchodníkov finančná záťaž navyše. Tipos nám dodal softvérové riešenie, odovzdali sme ho našim členom. Ide len o integráciu novej aplikácie do súčasného systému. Keď bude chcieť predajca pokladničných softvérov väčšiu predajnosť, bude si zrejme musieť nový softvér integrovať do toho súčasného.

Otestuje to ako prvá sieť predajní Ševt, ktorá oddnes prihlasuje bločky do lotérie automaticky cez tento softvér.
Áno, zatiaľ sme v štádiu testovania funkčnosti celého softvéru. Ak by to však neskôr začal používať Hornbach, Jednota alebo multikiná, je riziko, že softér nemusí byť kompatibilný s ich typmi registračných pokladníc, nakoľko každý využíva iný typ, má iné nastavenia.

Znamená to, že obchodníci budú predsa len musieť investovať do zmien nastavení pokladníc?
V rámci asociácie budeme robiť všetko pre to, aby sme po odbornej stránke pomohli obchodníkom zaviesť tento nový softvér do pokladníc bez toho, aby ich to stálo niečo navyše. Priplatili by si v prípade, ak by pokladnice samostatne generovali číselný kód pre TIPOS a nemuseli by sa uvádzať pri registrácii údaje ako IČO, DIČ či DKP bločku. Takto by sa museli všetky fiskálne moduly precertifikovávať, čo by obchodníkov niečo stálo. Toto je však zatiaľ v štádiu návrhu. (Lenka Buchláková)

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria