Čakanie na operácie majú skrátiť dva poradovníky

Dlhé čakanie na operácie by sa malo stať minulosťou. Aspoň tak to sľubuje pacientom ministerstvo zdravotníctva, ktoré chce kratšie lehoty dosiahnuť rozdelením pacientov do dvoch poradovníkov.

17.09.2013 20:00 , aktualizované: 18.09.2013 08:00
lekár, oči, vyšetrenie Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

V prvom budú tzv. dobrovoľní čakatelia, ktorí si vybrali konkrétnu nemocnicu a nechcú ísť do inej. Pacienti v druhej skupine budú čakať nedobrovoľne, napríklad z toho dôvodu, že poisťovňa nemá na zákrok peniaze. Okrem týchto opatrení ministerstvo plánuje zrušiť poradovníky na vyšetrenie mamografom a liečbu štítnej žľazy rádiojódom.

Ľudia dnes najdlhšie čakajú na výmeny bedrových kĺbov a očné operácie. Niekde sú zapísaní v poradovníku aj 15 mesiacov. Tento čas by malo znížiť zavedenie dvoch skupín poradovníkov, ktoré obsahuje návrh vyhlášky ministerstva zdravotníctva. Pacienti by sa podľa nej mali rozlišovať na tých, ktorí čakajú dobrovoľne, pretože si vybrali konkrétneho operatéra alebo nemocnicu. Na vybratom zariadení trvajú, aj keď im ich zdravotná poisťovňa ponúka iné riešenie. Ďalší zoznam bude obsahovať tých, ktorí čakajú nedobrovoľne, pretože nemocnica nemá kapacitné možnosti, prípadne pre finančné zdroje zdravotnej poisťovne.

„Ak si poistenec určí, že bude čakať u poskytovateľa, u ktorého chce, na čo má zákonné právo, poisťovňa len vyznačí, že je to poistenec, ktorému bolo ponúknuté liečenie u iného poskytovateľa, ale odmietol,“ povedal generálny riaditeľ sekcie zdravia na ministerstve Mario Mikloši. Ak si to pacient medzičasom rozmyslí a nebude chcieť ďalej čakať, môže sa podľa Miklošiho opätovne obrátiť na poisťovňu s tým, že akceptuje jej ponuku.

V praxi to môže podľa Miklošiho vyzerať tak, že na určitú operáciu sa v bratislavskej nemocnici môže čakať rok, kým v trnavskej len pár dní. Poisťovňa preto navrhne pacientovi, aby sa dal operovať v Trnave. Pacient môže odmietnuť, ale bude vedený na zozname dobrovoľných čakateľov. Viesť dvojaké zoznamy na čakacích listinách navrhovala Všeobecná zdravotná poisťovňa ešte v júli tohto roka. Poradovníky by podľa jej generálneho riaditeľa Marcela Foraia mali byť oveľa kratšie. Práve čakanie na operatéra podľa neho predlžujú poradovníky na niektoré diagnózy, najviac sa týkajú očí a kĺbov.

Zdravotná poisťovňa Union tento návrh nepovažuje za šťastné riešenie. „Spravovanie dvojakých čakacích listín prinesie zmätok a väčšiu neprehľadnosť pre poistenca aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová. Podľa nej skutočným účelom vytvorenia dvojakých čakacích listín nie je zlepšenie systému, ale opticky upraviť čísla vykazovania počtu poistencov pre poisťovňu s najväčším počtom na čakacích listinách a najdlhšími čakacími lehotami.

Rezort zároveň so zavedením dvoch skupín poradovníkov spresňuje výkony, na ktoré sa môžu tvoriť poradovníky. Podľa Maria Miklošiho čakacie listiny budú na operácie očí, pohybového aparátu a plánované operácie srdca a ciev. „Vynechávajú sa výkony, ktoré nepatria do čakacích listín, ako napríklad skríningová mamografia a liečba rádiojódom,“ dodal Mikloši. Ženy dnes čakajú na vyšetrenie mamografom od dvoch týždňov aj do troch mesiacov.

Riaditeľ žilinskej polikliniky Žilpo Štefan Zelník hovorí, že vyšetrenie mamografom môže fungovať bez čakacích lehôt, tak ako to navrhuje ministerstvo. „Kapacita mamografov na Slovensku by stačila, je tiež možné prejsť na dvojzmennú prevádzku. Kľúčové sú však zdravotné poisťovne. Tie musia povedať, či preplatia akýkoľvek počet výkonov, alebo či budú poskytovateľov limitovať počtom vyšetrení, alebo im vydelia len určitý balík peňazí,“ dodal Zelník. Zdravotné poisťovne však zatiaľ nevedia odhadnúť, čo zrušenie poradovníkov na mamograf a liečbu rádiojódom v praxi prinesie, ani to, či budú schopné zaplatiť akýkoľvek počet výkonov.

Kedy bude platiť nová vyhláška, ešte nie isté, ministerstvo ju plánuje najprv dať na pripomienkové konanie.

Zmeny v čakacích zoznamoch

Výkony, na ktoré sa už nebude čakať

  • skríningová mamografia
  • liečba rádiojódom
  • Výkony, na ktoré sa budú môcť tvoriť čakacie zoznamy
  • očné operácie
  • kardiochirurgické operácie
  • ortopedické operácie
  • korekčné operácie rázštepu podnebia a pery

Nemocnice, ktoré skôr odoperujú, dostanú viac

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ponúka nemocniciam ďalšie zvýšenie platieb. Podporuje tým tie zdravotnícke zariadenia, ktoré operujú tak, aby sa pacienti dostali na bežné i plánované operácie skôr. Po tom, čo od apríla zaviedla pre zdravotnícke zariadenia sto eur navyše za každého odoperovaného poistenca, prichádza s ďalším stoeurovým navýšením. Ako uviedol generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai, novinky zavádzajú od prvého októbra. Počnúc budúcim mesiacom tak nemocnice môžu získať dvesto eur za každú hospitalizáciu s operačným výkonom. Poisťovňa navyšuje aj osobitne hradené výkony a jednodňovú zdravotnú starostlivosť o sedem percent. Viac dostanú nemocnice aj za operácie bedrového a kolenného kĺbu, a to o sto eur. Financie navyše môžu zdravotnícke zariadenia dostať aj za ukončené hospitalizácie vo vybraných internistických odbornostiach. Bonusy zo strany VšZP si na ročnej báze vyžiadajú približne 19 miliónov eur. (sita)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #čakacie listiny #čaknie