Pozostalí po vojenskom policajtovi dostanú odškodné

S vojenskými poctami pochovali v stredu v Partizánskom vojenského policajta, 40-ročného Ľubomíra Igaza.

18.09.2013 20:39
Lešť, vojenské výcvikové stredisko Foto: ,
Vojenské výcvikové stredisko Lešť
debata (14)

Ten zahynul pri nacvičovaní ostrého výsadku z vrtuľníka pri vojenskom cvičení v Lešti minulý týždeň. Príčiny tragickej udalosti vyšetruje vojenská polícia a letecký úrad. Prizvaní sú aj súdni znalci z odboru letecká doprava. Či bola príčinou tragédie technická porucha vrtuľníka, nechce rezort obrany až do skončenia vyšetrovania komentovať.

Rezort až po prešetrení tragickej udalosti rozhodne, aké odškodné dostanú pozostalí po vojenskom policajtovi. „Až následne, po skončení vyšetrovania, bude možné rozhodnúť o konkrétnych dávkach pozostalým,“ reagovala hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Po nebohom vojakovi zostali dve deti, on sám odslúžil v armáde 12 rokov. Pred štyrmi rokmi sa zúčastnil na vojenskej misii v Afganistane.

Čo budú znalci a vyšetrovatelia na vrtuľníku skúmať, nechcel rezort obrany špecifikovať. Bývalý vojenský pilot hovorí, že MI-17 nie je jednoduchý stroj a komisia ani nemusí prísť konkrétne na to, čo spôsobilo poruchu stroja. Podľa informácií Pravdy bol stroj modernizovaný ešte v roku 2012 za bývalej vlády a patrí k tým modernejším. „Do ďalšieho servisu mu zostávalo nalietať ešte šesťsto letových hodín,“ povedal zdroj blízky vyšetrovaniu.

Príčinou tragickej nehody mala byť porucha vrtuľníka. Keďže po výpadku celej elektrickej siete hrozilo, že bez okamžitého zásahu sa stroj so 14 ľuďmi na palube zrúti, pilot vydal rozkaz odrezať lano, na ktorom visel jeden z členov jednotky. Stroj sa v tom čase nachádzal už vo viac ako 20-metrovej výške. Podľa armádneho zdroja pilot aj posádka sa snažili o záchranu vojenského policajta, ktorý práve zlaňoval. Mysleli si, že dopadne na strechu budovy, vojak však dopadol na zem a pri páde utrpel smrteľné zranenia.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #vrtuľník #Lešť #Vojenský policajt #zlaňovanie