Opozícia Fica neodvolala, zosadiť z postu ho chcelo 59 poslancov

Premiér Robert Fico zostáva vo funkcii premiéra a vláda pokračuje ďalej v nezmenenom zložení. Poslanci vo štvrtok Fica neodvolali z postu predsedu vlády, pád kabinetu podporilo 59 zo 142 prítomných zákonodarcov, 82 bolo proti a jeden sa zdržal.

19.09.2013 13:58 , aktualizované: 17:34
parlament, hodina otazok, Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico počas Hodiny otázok v parlamente.
debata (231)

Mimoriadna schôdza k Ficovmu odvolávaniu trvala viac ako 20 hodín, opoziční poslanci strávili v laviciach dve noci. Z balkóna a v kinosále rozpravu v stredu v noci sledovalo okolo 200 návštevníkov. Ľudia na balkóne v závere schôdze na Pašku a podpredsedníčku parlamentu Janu Laššákovú (Smer) kričali – „odstúpiť, odstúpiť“.

Celé dvojdňové mimoriadne rokovanie 24. schôdze o odvolávaní premiéra sa konalo bez Ficovej účasti, bez účasti ministrov i poslancov vládnej strany.

Premiér Fico je presvedčený, že rozhodnutie odísť bolo správne, keďže opoziční poslanci „nemali argumenty, len urážky“. „Vláda a jej členovia tu nie sú na to, aby sa nechali urážať od poslancov,“ vysvetlil dôvody tohto kroku premiér v štvrtkovej Hodine otázok.

„Fico je frajer, len keď sa hrá presilovka, keď si môže kopnúť penaltu na prázdnu bránu, slaboch,“ konštatoval poslanec Radoslav Procházka s tým, že si premiéra po tom, ako utiekol zo sály po vypočutí opozičného prejavu, už nemôže vážiť ako politického súpera. Opoziční poslanci zhodne odchod Fica a jeho neprítomnosť na schôdzi označili za zbabelosť a aroganciu. Mimoriadna schôdza podľa opozície mala zmysel, Fico ukázal slabosť a samotný Smer strach.

Premiér odpovedal počas parlamentnej Hodiny otázok Richardovi Vašečkovi (OĽaNO), ktorého zaujímalo, či bude Fico odteraz ako predseda strany a vlády v NR SR vykonávať aj funkciu predsedu parlamentu alebo rovno parlament zruší, aby ho neobťažoval. Vašečka narážal na začiatok mimoriadnej schôdze venovanej pokusu o odvolanie premiéra, keď Fico po svojom prejave požiadal členov vlády aj poslancov za Smer, aby opustili rokovaciu sálu.

Vašečkovi zároveň odkázal, že je nepredstaviteľné spájať tieto funkcie premiéra a predsedu parlamentu. „Vaša otázka je alogická. Vláda spravuje krajinu s najlepšími úmyslami a vy preto nemáte iné témy. Opozícii nebudeme pomáhať pri zviditeľňovaní sa. Ak vám stačí moja papierová atrapa, ja som spokojný,“ dodal.

Fico viní za situáciu v SPP opozíciu

Premiér návrh na svoje odvolanie označil za absurdný. Fico viní za súčasnú situáciu okolo kúpy 49-percentného podielu stratovej materskej spoločnosti SPP opozíciu. „Keby ste neprivatizovali v roku 2002, tak dnes by nebol žiaden problém,“ vyhlásil. Fico opäť zopakoval aj svoj argument, podľa ktorého sa kúpou časti SPP od energetickej skupiny Energetický a průmyslový holding (EPH) snaží len ochrániť ľudí pred rastúcimi cenami plynu. „Predaj plynu pre domácnosti vždy vytváral stratu. Zvyšovanie cien plynu na vyhláškovú cenu by znamenalo nárast cien o 26 %,“ tvrdí. Fico však nespomenul, odkiaľ vezme peniaze na každoročné vykrytie straty a kto ju v konečnom dôsledku zaplatí. „Budem držať nízke ceny plynu za každú cenu,“ skonštatoval.

Fico ušiel pred argumentmi o tunelovaní SPP, tvrdí opozícia

Premiér Robert Fico podľa opozičných poslancov ušiel z rokovacej sály pred argumentmi o tunelovaní Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). „Premiér sa nedokázal obhájiť ani v jednej otázke, ktorú dostal. Nezastal sa ho ani jeden poslanec ani minister. Aj to je dôkaz, že vláda a parlament neobhajujú záujmy ľudí, ale záujmy finančných špekulantov,“ konštatoval predseda SDKÚ Pavol Frešo. Zdôraznil, že opozícia bude pokračovať v dôslednej opozičnej politike a kontrole vládnych prešľapov.

„Vyslovením dôvery pánovi Ficovi poslanci Smeru zároveň podporili Slovenský plynárenský podvod na občanoch, ktorí očakávali istoty,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ. Fico podľa jeho slov o transakcii s SPP nehovorí pravdu, pričom existujú dôkazy, že nekoná v záujme občanov. „Smer má moc, ale nemá pravdu. KDH sa nevzdáva v úsilí o zastavenie tejto nevýhodnej transakcie,“ upozornil Figeľ.

„Prehral rozum a občan, vyhrala arogancia a finančné skupiny,“ vyslovil sa predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Odmieta tiež tvrdenia premiéra, že opozícia neponúka riešenia. Zdôraznil, že lacný plyn pre všetkých bude znamenať aj lacný plyn pre bohatých, opozícia navrhuje adresne dotovať plyn pre sociálne slabších. „Koľko by sme mohli pomôcť z 2,5 miliardy eur? Možno by ostalo aj na platy sestier či učiteľov, alebo vyššie dôchodky,“ dodal Bugár.

Ak pred 12 rokmi bola privatizácia SPP zločinom, to, čo dnes urobil s SPP premiér, je podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča zločinom na „entú“. Matovič zdôraznil, že Ficovu vládu pred rokom vyzvali na odkúpenie SPP štátom, čo Smer odmietol. Vysvetlil to na príklade s Horalkou, namiesto celého keksu dal samotnú tyčinku svojim kamarátom a štát si nechal iba obal, za ktorý bude každý rok platiť desiatky miliónov eur. „Keď bol ozajstný Fico zbabelý počúvať opozíciu, dali sme tam aspoň kartónového,“ obhajoval postavenie Ficovej figuríny vedľa rečníckeho pultu.

„Napriek presile sme vydržali 41 hodín,“ poďakoval sa poslancom šéf klubu obyčajných Jozef Viskupič. Aj preto podľa neho nevyšiel arogantný plán predsedu parlamentu Pavla Pašku a účasť v pléne bola v noci počas mimoriadnej schôdza, aj cez deň pri riadnej schôdzi, vždy primeraná.

Opozícia rovnako odsúdila násilie a pitie alkoholu v parlamente.

Sulík označil Pašku za neschopného

„Pán Paška je totálne neschopný predseda parlamentu a trúfam si to posúdiť. Pán Paška nemá pod kontrolou schôdzu. Premiér mu prikazuje, čo má robiť, čo má kedy spraviť, Hlina mu skáče po hlave, nie je si schopný prečítať rokovací poriadok a riadiť sa ním. Môžete sa hanbiť,“ odkázal v závere mimoriadnej schôdze Paškovi Richard Sulík (SaS).

„Dokonale sme do naha odkryli kráľa. Kráľ je po dnešku nahý,“ komentoval odvolávanie Fica Igor Matovič (OĽaNO).

Poslankyňa Mezenská kričala, že štát patrí všetkým

Tento štát nepatrí strane Smer, ale občanom. Národná rada SR nie je kabinet len pre poslancov a voličov Smeru. Kričala vo štvrtok v parlamente poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská po tom, ako vládna strana podržala v premiérskom kresle svojho šéfa Roberta Fica.

„Aj iní občania platia tento štát. Aj iní občania majú právo tu sedieť,“ kričala poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská na parlamentnom balkóne, na ktorom sedeli počas hlasovania prevažne priaznivci Smeru. Mezenskej prekáža, že ochranka nechcela na balkón pustiť ľudí, ktorí nesympatizujú so Smerom. „Nepôjdem preč, kým tu nebudú sedieť aj títo občania,“ pokračovala Mezenská. Poukázala na to, že na balkóne je asi 10 voľných miest a napriek tomu tam nechcú pustiť ľudí, ktorí tu boli skôr ako priaznivci Smeru.

Mezenská sa dostala do sporu s mužom, ktorý sa otvorene priznal, že je „presvedčený smerák“. Pohádal sa nielen s Mezenskou, ktorej tykal, hoci sa nepoznajú, ale tiež s iným mužom, ktorý sympatizuje s pravicou. „Ja som presvedčený smerák a čo je na tom? Čo ste dokázali doteraz? Stále útočíte na vládu, všetci v KDH, SDKÚ. Čo ste dokázali doteraz?“ rozkričal sa.

Mezenská trvala na tom, že keď môžu sedieť na balkóne sympatizanti Smeru, môžu aj ostatní občania. „Máme tu 10 či 12 ľudí pred vchodom, ktorých vykázali z balkóna, aby sem mohli prísť sympatizanti Smeru. Dochádza tu k diskriminácii,“ zdôraznila Mezenská a jej kolega Jozef Viskupič.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #SPP #odvolávanie