Muž z Bratislavy šoféroval so štyrmi promile v krvi

Ani takmer štyri promile alkoholu v krvi neodradili 42-ročného Mariána z Bratislavy od toho, aby si sadol za volant.

20.09.2013 08:57
debata

Policajti ho zadržali v utorok poobede po tom, čo sa im nepozdávala jeho jazda. „Počas vedenia motorového vozidla v obci nerešpektoval príslušné dopravné značenie. Počas kontroly mu policajti namerali vykonanou dychovou skúškou na alkohol množstvo 1,89 mg/l alkoholu v dychu (asi štyri promile, pozn. red.),“ uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeif s tým, že rovnako dopadla aj opakovaná dychová skúška.

Na to, aby mal priemerný muž také vysoké množstvo alkoholu v krvi, musí vypiť napríklad až štyri veľké pivá, osem poldeci tvrdého alkoholu a ešte aj pohár vína. Ak by pil len destilát, sám by musel vypiť sedemdecovú fľašu. Na úplné vytriezvenie by potom potreboval 27 hodín.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti a riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica ale vraví, že ide len o nepresné a hrubé odhady, keďže ide zrejme o muža, ktorý je na alkohol navyknutý. Iní ľudia by pri štyroch promile podľa neho už nemuseli ani vnímať okolie. „Mohol by už byť v bezvedomí a prakticky umierať. Nemal by mať ani schopnosť stáť na nohách či rozprávať, ale skôr len vydávať nejaké zvuky. Je to totiž už veľmi ťažká opitosť. Sú však aj ľudia, ktorí majú vybudovanú závislosť a odolnosť,“ vraví.

Ako dodal Szeif, polícia najprv muža dala do cely a až následne ho prepustila na slobodu. Bratislavčana v súčasnosti stíhajú na slobode, a to pre obvinenie z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Podľa platného zákona o cestnej premávke mu za to hrozí trest až na jeden rok väzenia, ale aj odobratie vodičského preukazu.

Alkohol je na našich cestách dlhodobým problémom. Stál aj za minulotýždňovou nehodou pri obci Lada v Prešovskom okrese, pri ktorej 38-ročný vodič, ktorý mal v krvi skoro 1 promile, zišiel v zákrute z cesty a prevrátil auto. Jeho 32-ročný spolujazdec nehodu neprežil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #vodič