Exposlankyňa vypovedala o možnej korupcii pri obchodovaní s deťmi

Exposlankyňa SaS Natália Blahová, ktorá pôsobí v občianskom združení Asociácia náhradných rodín, vypovedala o podozrení z korupcie v súvislosti s možným obchodovaním s deťmi.

20.09.2013 11:54
debata

„Predložila som vyšetrovateľovi Národnej protikorupčnej jednotky listinné dôkazy, ktoré tieto podozrenia vyvolali. Ide o projekty a zmluvy talianskej adopčnej agentúry so slovenskými inštitúciami, na ktorých spolupracovali štátni zamestnanci. Tí mali priamy vplyv na to, akým spôsobom a koľko slovenských detí bude osvojených do zahraničia,“ povedala Blahová.

Spolu s Luciou Nicholsonovou nedávno upozornili na sporné medzištátne adopcie slovenských detí do Talianska, ktoré podľa nich nadobúdajú rozmer obchodovania s deťmi. Odvolávali sa na zistenia o týchto adopciách. Podľa Blahovej skončilo v zahraničí v období rokov 2003 až 2012 dovedna 433 detí, z toho 234 ich putovalo do Talianska.

Viaceré indície podľa nej vyvolávajú obavy, či slovenské deti za hranicami sú v poriadku a či sú v rodinách, do ktorých boli posielané. Obáva sa, že záujem adoptovaných detí mohol byť pri adopciách druhoradý. Nikto podľa nej nežiadal postadopčné správy, súrodenci boli rozdeľovaní, podozrenia neboli preverované.

Liberálky v súvislosti s adopciami do Talianska poukázali ešte v júni aj na existenciu troch zmlúv medzi Slovenským národným strediskom pre ľudské práva a talianskou neštátnou agentúrou A. R. A. I. Tá podľa Nicholsonovej na talianskej strane zastrešovala medzištátne adopcie v hodnote tisícov eur. Poslankyňa pripomenula, že podľa medzinárodného dohovoru o medzištátnych adopciách za adopcie nie je možné požadovať peniaze ani inú protihodnotu. Spolu s Blahovou poukázali na viaceré zvláštne či pochybné postupy pri adopciách do Talianska.

Trestné oznámenie pre podozrenie z obchodovania s deťmi, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj prijímania úplatku podali na Generálnej prokuratúre ešte 26. júla Natália Blahová z Asociácie náhradných rodín, poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) a generálna manažérka strany SaS Jana Kiššová.

Informovali, že z Generálnej prokuratúry sa sťažnosť ešte v auguste dostala na Okresnú prokuratúru Bratislava 1. Tá následne odstúpila trestné oznámenie ohľadom vyšetrovania medzištátnych adopcií vyšetrovateľovi Policajného zboru Krajského riaditeľstva v Bratislave a vo zvyšnej časti Organizačnému a kontrolnému odboru Generálnej prokuratúry SR (pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa) a sčasti Generálnej prokuratúre SR Úradu špeciálnej prokuratúry Bratislava (pre podozrenie z trestného činu prijímania úplatku).

Trestné oznámenie v časti týkajúcej sa podozrenia zo spáchania trestného činu prijímania úplatku odovzdal Úrad špeciálnej prokuratúry na vybavenie vyšetrovateľovi Národnej protikorupčnej jednotky, expozitúra Bratislava, ktorý by mal oznamovateľky trestného oznámenia informovať o ďalšom postupe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Blahová