Na cestách pribudnú policajné superautá

Policajné autá sa pre cestných pirátov stanú od nového roka nočnou morou. Na ich zovňajšku sa síce nič nezmení, vnútri však budú ukrývať výbavu, pomocou ktorej ľahko skontrolujú a preveria všetky autá naokolo, a to aj počas jazdy. Zaznamenajú automaticky všetky priestupky a dokážu odhaliť aj kradnuté vozidlá.

20.09.2013 13:30 , aktualizované: 22:50
Policajné auto Foto:
Ilustračné foto.
debata (22)

Umožnia to kamery, počítače s čítačkami či ďalšia špeciálna technika, ktorú dostane dokopy 780 policajných áut. Ďalších 1 600 vozidiel vynovia aspoň čiastočne, a to GPS navigáciou a zariadením na sledovanie polohy.

„Táto výbava je zameraná na zvýšenie bezpečnosti nielen na našich cestách, ale aj pri výkone zákrokov policajtov,“ zdôvodňuje nasadenie týchto áut minister vnútra Robert Kaliňák. Upravené policajné autá, ktoré už testujú v Bratislave, majú na palubnej doske nainštalovaný dotykový monitor, na ktorom sa zobrazujú všetky nasnímané údaje z kamery. Celý záznam sa súčasne ukladá na server skrytý v kufri auta.

Systém bude fungovať tak, že kamera automaticky zaznamená poznávacie čísla áut pred sebou a porovná ich s policajnými databázami. „Okamžite, ako rozpozná kradnuté auto, upozorní na to policajtov a tí môžu zasiahnuť,“ vysvetľuje Kaliňák. Dodáva, že systém bude prepojený aj na európske databázy.

Na rovnakom princípe bude fungovať aj zaznamenávanie priestupkov, keďže video poslúži ako dôkazový materiál. Navyše, kamery v aute budú mať podľa ministra aj protikorupčný charakter. Policajti budú totiž povinní riešiť všetko pred nimi, čím by sa malo zamedziť zjednávaniu pokút. Vďaka zariadeniu na sledovanie polohy vozidla zas budú mať na policajnej centrále prehľad o pohybe všetkých svojich vozov. Tým sa podľa Kaliňáka úplne zamedzí čiernym jazdám policajtov, vďaka čomu by sa mala znížiť aj spotreba pohonných hmôt.

Dopravný analytik Jozef Drahovský novinky oceňuje a vraví, že policajtov odbremenia najmä od práce, ktorá bola bez elektroniky zdĺhavá a málo efektívna. „Ak dnes policajt musí každé podozrivé vozidlo aktívne hľadať v databáze ukradnutých vozidiel, vyžaduje si to veľa času. Navyše, robí sa to zväčša len v prípadoch, ak je dané vozidlo aktuálne hlásené ako hľadané,“ vraví.

Prínosom bude podľa neho aj ďalšia novinka – elektronická vodičská karta. V nej budú uložené všetky priestupky a prehrešky vodiča a policajti ju budú mať k dispozícii okamžite po načítaní dokladov vodiča. Podľa správania v minulosti sa tak napríklad pri drobných prehreškoch budú môcť rozhodnúť, či udelia pokutu alebo len napomenutie. Karta však bude prístupná aj na internete, kde si svoje záznamy bude môcť pozrieť každý šofér. „Táto karta existuje v papierovej podobe už dnes, no nazrieť do nej je dosť komplikovaný administratívny proces. Preto je dobré, ak aj podľa záznamov bude každý môcť korigovať svoje správanie,“ komentuje Drahovský.

Prerobenie jedného auta na „inteligentné“ stojí približne 10-tisíc eur. Ak však auto doslúži, výbavu bude možné nainštalovať do iného, keďže jej životnosť by mala byť aspoň 15 rokov. Projekt za 40,5 milióna eur, ktorý je na 95 percent financovaný z eurofondov, vysúťažil rezort ešte v roku 2010. Jeho dokončenie v súčasnosti súvisí s veľkým nákupom áut, ktorý práve robí rezort vnútra. Do konca roka nakúpi asi 1 500 áut, z ktorých by dve tretiny mali ísť pre políciu. Nové systémy bude dodávať spoločnosť Soitron.

Po skúšobnej prevádzke by sa superautá mali na cesty dostať od nového roka.

Čo dokážu nové superautá polície

  • automatickú lustráciu osôb, dokladov či vozidiel, ktorá odhalí, či nejde o kradnuté auto, alebo či nenarazili na človeka, po ktorom je vyhlásené pátranie a pod.
  • kontrolu pravosti dokladov prostredníctvom čítačiek
  • vyhotovovanie videozáznamu toho, čo sa deje pred vozidlom
  • pracovať s videom priamo vo vozidle
  • automaticky rozpoznávať ŠPZ z videa, ktoré vyhodnotí, či daná ŠPZ patrí danému autu
  • budú mať zabudovanú navigáciu
  • sledovať polohy vozidiel a informovať, či je policajná hliadka voľná alebo je na zásahu
  • posielať správy medzi hliadkami, aj na operačné stredisko (ak nemôžu policajti hovoriť)
  • zachytávať prácu policajtov na videá, ako dôkazový materiál pri riešení priestupkov (či nezoberú úplatok)

Policajné auto typu A v plnej výbave – 780 kusov

  • bude mať počítač s dotykovou obrazovkou s integrovanými čítačkami dokladov (kontaktné či bezkontaktné), GPS navigáciu, AVL (automatic vehicle location) – zariadenie na sledovanie polohy vozidla, kameru na snímanie diania pred vozidlom, SW na rozpoznávanie tabuliek s evidenčným číslom nad zosnímaným videozáznamom, 2× SIM karta, mikrofón

Policajné auto typu B – 1 600 kusov

  • bude mať GPS navigáciu, AVL zariadenie na sledovanie polohy, 1× SIM kartu
22 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #policajti #Robert Kaliňák