Dúhový pochod bude veselý napriek antikampani

Bude to najfarebnejší a najhudobnejší sprievod, aký zatiaľ na Slovensku s dúhovými vlajkami bol. Sobotňajší Pride v Bratislave za zrovnoprávnenie sexuálnych menšín sa však zároveň koná v dusnej atmosfére vybičovaných emócií a ostrej kampane proti právam sexuálnych menšín.

21.09.2013 08:00
Romana Schlesinger, Dúhový pride Foto: ,
Romana Schlesinger (vpravo) z Queer Leaders Forum počas piatkových príprav na Dúhový pride.
debata (44)

Podľa organizátorov Dúhového pochodu tohtoročný sprievod sprevádza bezprecedentná kampaň plná nenávisti. Len čo zverejnili mená účinkujúcich na pochode, stali sa obeťami nenávistnej kampane. Za ňou stoja odporcovia práv homosexuálov. Niektorí účinkujúci účasť nakoniec odmietli. Organizátori to chápu a aj preto si vážia tých, ktorí nakoniec na pochod prídu.

Dúhový pride sa uskutoční deň pred Národným pochodom za život, ktorý do Košíc iniciovala Konferencia biskupov Slovenska. Predstaviteľov katolíckej cirkvi a organizátorov pochodu za život zástupcovia bratislavskej akcie vyzvali, aby sa verejne od nenávistnej kampane dištancovali. Mimochodom, aj pápež František sa vo štvrtok opäť zastal homosexuálov, ale aj rozvedených a žien, ktoré podstúpili interrupcie.

Kampaň proti LBGTI sa spustila ešte na začiatku júla, keď ministerstvo zahraničných vecí predstavilo stratégiu ochrany ľudských práv. Konferencia biskupov Slovenska navrhla ministrovi Miroslavovi Lajčákovi, aby z nej vypustil časť týkajúcu sa práv lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí. E-mailové schránky pracovníkov rezortu zaplnili e-maily s urážkami a nenávistnými vyhrážkami. Ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, podľa ktorého organizovaná kampaň proti stratégii nadobudla „obludné rozmery“. Prijatie stratégie bolo napokon odsunuté na budúci rok s tým, že je potrebná celonárodná diskusia. Podobné e-maily dostala aj moderátorka dnešného Dúhového pochodu Miriam Šmahel Kalisová, ktorá je v šiestom mesiaci tehotenstva. Organizátori Dúhového pochodu splnili jej požiadavku na ochranku. „Je veľmi nešťastné strašiť ľudí tým, že rozbíjame tradičnú rodinu. Tradičná rodina nie je v kríze pre LGBTI ľudí,“ hovorí Romana Schlesinger z Queer Leaders Forum, ktoré Dúhový pochod organizuje v spolupráci s ďalšími mimovládkami a aktivistami.

Absurdné vyjadrenia na práva LBGTI sa pritom objavili aj v štvrtok v parlamente z úst Štefana Kuffu z OĽANO. „Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň a hodili ťa do vody. Lepšie by ti bolo, ako keď pohoršíš jedného z týchto maličkých. A my pohoršujeme mládež,“ povedal Kuffa. Podľa organizátorov pochodu týmito slovami Kuffa prekročil mieru všetkých dovtedajších slovných útokov na adresu LGBTI ľudí.

Minister školstva Dušan Čaplovič na rokovaní parlamentu tiež vyhlásil, že sa nechystá podporiť publikáciu, ktorá má byť zameraná na boj proti homofóbii na stredných školách. „Ja ako človek, ktorý uznáva tak sociálne, ako aj kresťanské hodnoty, nebudem asistovať pri podpise takejto učebnice, o ktorej sa hovorilo v tlači. Odmietam takéto texty a pokiaľ budem na ministerstve, takúto učebnicu nepodpíšem,“ vyhlásil Čaplovič.

Publikácia má byť vydaná cez projekt Inštitútu ľudských práv s názvom Vzdelávaním proti homofóbii, informovanosťou k tolerancii. „Ministrove slová ma až tak neprekvapili. Ak by som aj ja vychádzal z poloprávd, čo sa o publikácii objavili na internete, tak by som asi tiež mal problém ju podporiť,“ povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Publikácia však nemá byť podľa neho súčasťou učebných osnov, ale ministra chcú požiadať o zaradenie do zoznamu učebných pomôcok pre stredné a vysoké školy, ktorých využívanie je dobrovoľné. Vyjsť má v náklade 5 000 kusov a viaceré školy už podľa neho prejavili o publikáciu záujem.

Rezort školstva dobrovoľnému používaniu knihy brániť nebude. „Ministerstvo nebude brániť školám používať túto učebnicu vo výchovno-vzdelávacom procese. Ide však o kompetenciu riaditeľa školy,“ uviedol hovorca rezortu Michal Kaliňák. Téma LGBTI komunity podľa neho nie je v školách tabu. „Preberá sa predovšetkým na hodinách občianskej náuky a etickej výchovy, biológie, v rámci výchovy k ľudským právam,“ dodal Kaliňák.

Dúhový Pride Bratislava 2013

  • začína sa v sobotu o 13. h na Hviezdoslavovom námestí.
  • vystúpia politici i hudobníci Zuzana Haasová, Eva Máziková a Thomas Puskailer
  • pochod mestom budú sprevádzať aj alegorické vozy – motto pochodu je: Do koča, aj do voza
  • 17. h – 19. h hudobný program na Tyršovom nábreží v Petržalke
  • po zotmení – ohňová show Eiwhana
  • Afterparty: od 21. h v Rivers Clube na Tyršovom nábreží

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #LGBTI+