KDH stavia do volieb šéfov VÚC štyroch kandidátov

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) stavia do jesenných volieb predsedov VÚC štyroch vlastných kandidátov.

21.09.2013 17:53
Figeľ, Sabolová Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ a členka vedenia KDH a kandidátka za košický kraj na predsedu Mária Sabolová pred otvorením rokovania Rady Kresťanskodemokratického hnutia.
debata (4)

V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) je to Miroslav Mikolášik, v trnavskom Ivan Uhliarik, prešovskom Ján Hudacký a košickom Mária Sabolová. Potvrdila to Rada KDH na rokovaní v Košiciach.

„Som presvedčený, že ponúkame skúsených, odhodlaných, pracovitých a kvalitných kandidátov. Chceme posilniť postavenie KDH v regionálnej politike a vplyv hodnôt a programu, ktorý je postavený na prinícipoch subsidiarity, solidarity a veľmi dôležitých predpokladoch celkového pozdvihnutia našich regiónov,“ uviedol pre novinárov predseda KDH Ján Figeľ.

V Košickom samosprávnom kraji (KSK) KDH dúfa v priebehu nasledujúcich dní v uzavretie dohody s SDKÚ o podpore bývalej poslankyne NR SR Sabolovej na post predsedníčky VÚC. Pôvodný kandidát SDKÚ na šéfa KSK Martin Pado sa kandidatúry vzdal.

Za poslancov krajských zastupiteľstiev kandiduje za KDH 145 kandidátov. Hnutie chce podľa Figeľa účinne riešiť aktuálne problémy regiónov a „vyvažovať vládu jednej strany, ktorá na celoštátnej úrovni, ale aj regionálnej zadlžuje našu verejnú správu“.

Rada KDH sa zaoberala aj dianím v NR SR v uplynulých dňoch. Konštatovala, že vláda SR „útekom“ pred diskusiou pri návrhu opozície na odvolanie premiéra Roberta Fica vytvorila v parlamente priestor, s ktorým sa slušný občan nemôže stotožniť. „Rada KDH vyzýva vládu SR k návratu k politickému dialógu všetkých ústavných činiteľov k zodpovednému výkonu svojich funkcií a zvlášť poslancov NR SR k zachovávaniu politickej kultúry,“ konštatovala vo vyhlásení.

Predseda KDH zároveň potvrdil snahu prijať ústavný zákon na ochranu manželstva ako trvalého zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou. Účinnú ochranu manželstva, rodiny a detí považuje KDH za dobro pre celú spoločnosť. „Odmietame pokusy alebo aj úspešné kroky smerujúce k redefinícii, respektíve relativizácii manželstva na roveň s inými zväzkami. Osoby s inou než heterosexuálnou orientáciou rešpektujeme, ale za manželstvo považujeme zväzok medzi mužom a ženou,“ povedal Figeľ.

Predstavitelia hnutia tiež vyjadrili podporu nedeľňajšiemu Národnému pochodu za život v Košiciach, a ochrane života od počatia po prirodzenú smrť.

O téme budúcoročných prezidentských volieb, do ktorých chce KDH ako kandidáta postaviť Pavla Hrušovského, sa dnes bližšie nerokovalo. Voľbám hlavy štátu sa bude venovať samostatná rada hnutia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kandidáti #KDH #VÚC