Muž sa k trojnásobnej vražde priznal

Strelec zo Zvolena sa priznal k trojnásobnej vražde svojich bývalých spoločníkov vo firme. Hrozí mu mimoriadny až 25-ročný trest.

22.09.2013 17:16
Zvolen, streľba Foto:
Na snímke po tragickej udalosti vynášajú jednu z obetí.
debata (1)

S obžalovaným Ivanom H., ktorý vlani v novembri zastrelil v kancelárii troch mužov, sa začalo na Okresnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie.

Senát prípad odročil na október. Pred súdom by mali svedčiť nielen znalci z odboru psychiatrie a psychológie, ale aj bývalá manželka obžalovaného a jeho bývalý spolupracovník z firmy. Svedkov navrhla tak prokuratúra, ako aj obhajca páchateľa. Súd bude po priznaní 56-ročného muža vykonávať iba dôkazy súvisiace s výrokom o treste a náhradou škody.

Na pojednávaní boli prítomní aj príbuzní obetí, medzi nimi i dcéra a sestra dvoch zavraždených. Tá odmietla tvrdenie obžalovaného, že motívom vraždy bol spor o podiely vo firme. Vyhlásila, že Ivan H. bol človek, ktorý mal 160-tisíc eur v cenných papieroch, rodičovský dom, dvojizbový byt a auto. Podľa nej mohol bezproblémovo žiť a nepotreboval vraždiť. Podľa nej motívom vražedného útoku bola jeho márnomyseľnosť, pretože vo firme prestal byť konateľom.

Vražedný útok sa odohral vlani v novembri v priestoroch zvolenskej firmy. Obžalovaný exkolegom vo firme, kde bol desať rokov konateľom, predložil požiadavku na finančné vyrovnanie. Požadoval vyplatenie 300-tisíc eur a chcel sa s nimi dohodnúť aj na splátkovom kalendári. Keď ho odmietli, vytiahol z kufríka legálne držanú pištoľ a podľa obžaloby na každého vystrelil po tri rany. Na mieste podľahli zraneniam 64-ročný muž, jeho 36-ročný syn a ďalší 46-ročný muž. Po čine páchateľ vybral z pištole zásobník a so zbraňou ho odložil do kufríka, ktorý potom zamkol a zakódoval. Zostal na mieste činu a vzdal sa policajtom. Znalecké skúmanie duševného stavu obvineného preukázalo, že páchateľ bol v čase skutku príčetný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda #streľba #Zvolen