Z lekární zmizol vyhľadávaný liek na chrípku

Voľnopredajný liek na chrípku, bolesť aj prechladnutie Paralen Grip v lekárni nenájdete. Jeho stiahnutie z trhu nariadil Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

23.09.2013 10:00
lieky, lekáreň Foto: ,
Ilustračné foto
debata (22)

Týka sa to siedmich šarží  a dôvodom sú problémy s uvoľňovaním účinnej látky. Podľa ústavu ide o preventívne opatrenie. Paralen Grip patrí medzi vyhľadávané lieky pri chrípke a nádche, ktoré si ľudia kupujú bez receptu.

„V lekárni ho už nenájdete, už sme ho posťahovali, máme ho pripravený v škatuliach, dnes by sme ho mali poslať do Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv,“ tvrdí lekárnik z Univerzitnej lekárne Peter Stanko. Podľa Stanka dôvodom, prečo predaj lieku obmedzili, bolo nesplnenie  disolúcie – to znamená času, za ktorý sa z tabletky má uvoľniť účinná látka v žalúdku.

„Test ukázal, že táto účinná látka sa pravdepodobne rozpúšťa príliš dlho alebo príliš krátko, nedá sa tak spoľahnúť na príbalové informácie, a to je dôvod na to, aby liek stiahli z pultov,“ tvrdí lekárnik.

Dodáva, že išlo o 12-kusové balenia a pacienti  sa nemusia obávať, že budú chýbať voľnopredajné lieky na prechladnutie či bolesť svalov pri chrípke. K dispozícii sú ešte 24-kusové balenia Paralenu Grip, ako aj  ďalšie produkty, akými sú napríklad Coldrex alebo Teraflu.

Opatrenie sa týka celkovo siedmich šarží Paralenu Grip s exspiráciou august 2014, konkrétne ide o šarže 2040912, 2120912, 2110912, 2050912, 2060912, 2080912 a 2090912.

Paralen Grip je určený na zmiernenie bolestí hlavy, hrdla, svalov, kĺbov aj horúčky. Pomáha pri zimnici, ako aj plnom alebo upchatom nose. Liek obsahuje kombináciu troch liečiv. Paracetamol znižuje horúčku a uľaví od bolesti, fenylefrín pomáha uvoľniť plný alebo upchatý nos a kofeín urýchľuje bolesť tlmiaci účinok paracetamolu a znižuje ospalosť a pocit vyčerpania.

Štátny ústav v septembri tiež nariadil stiahnuť z trhu 11 šarží sirupu Trifed, ktorý sa používa na zmiernenie príznakov chrípky a alergickej nádchy. Odôvodnil to tým, že údaje na obale a príbalovom letáku nie sú v súlade so schválenou registráciou. Z toho istého dôvodu stiahol aj tri šarže lieku na epilepsiu Topimark.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #tabletka #paralen