Hra na železničnom vagóne sa skončila tragédiou

Nerešpektovanie zákazu pohybovať sa po železničnej trati a liezť na odstavené vagóny sa stalo takmer osudným pre pätnásťročné dievča z obce Bajka v okrese Levice.

23.09.2013 19:13
vlak, železnice, vagón Foto: ,
Vagón na železničnej stanici v Leviciach, na ktorý vyliezlo dievča spolu s kamarátmi.
debata (19)

To sa ešte v nedeľu spolu s 15– a 16-ročnými kamarátmi chcelo zabávať lozením po vagónoch na železničnej stanici v Leviciach, na tzv. mochovských koľajach. Spolu s dvojicou kamarátov vyliezlo na železničný vagón Cargo. Kým chlapcom sa pri pohybe po nebezpečnom mieste nestalo nič, dievča zasiahol elektrický prúd a spôsobil jej popáleniny na 35 percentách tela.

Nešťastie sa stalo podľa informácií polície v čase, keď už boli chlapci z vagóna dole a zostalo na ňom iba dievča. Chlapci začuli krik a na vozni našli ležať popálenú kamarátku. Letecká záchranka ju previezla na bratislavskú kliniku popálenín. Nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková povedala, že okolnosti prípadu vyšetruje polícia.

„Miesto, kde aktuálne došlo k nešťastiu, je ohradené. Deti ani nikto iný tam nemal čo robiť. Zrejme však trojica preliezla plot a dostala sa na miesta, kde nemala byť. Deti tak urobili napriek našim neustálym upozorneniam, aby na železnicu nechodili, pretože je to nebezpečné,“ zdôraznila hovorkyňa železníc Martina Pavlíková.

Psychologička Jana Siranková si myslí, že trojicu kamarátov prilákal na nebezpečné miesto adrenalín, zvedavosť a túžba po dobrodružstve. „Deti v tomto veku ešte nedostatočne korigujú svoje správanie. Napriek tomu, že mieru rizika si už uvedomujú,“ povedala psychologička. Na železniciach nie je tento prípad ojedinelý. K podobnej nehode došlo v tomto roku v Galante, kde elektrický prúd popálil desaťročného chlapca. Zákaz podľa Pavlíkovej neporušujú len deti, ale aj dospelí. Kým mládež vyhľadáva takéto miesta najmä kvôli hrám, dospelí skôr kvôli krádežiam.

Pavlíková opätovne upozorňuje ľudí, aby na železnicu nechodili. „Je to mimoriadne nebezpečné. Keďže železnice majú 3 600 kilometrov koľajníc, nie všetky vieme zabezpečiť oplotením. Chodenie na tieto miesta a najmä liezť na vagóny sa môže skončiť tragicky. V trakčnom vedení je totiž napätie 25-tisíc voltov. To pôsobí takou silou, že aby došlo k úrazu, netreba sa ho ani dotknúť, len sa k nemu priblížiť. Ak človek takýto stret prežije, môže hovoriť o šťastí,“ dodala hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #zranenie #Bajka #vagón