Pollák chce samosprávam upraviť čerpanie eurofondov na Rómov

Rómsky splnomocnenec Peter Pollák chce zefektívniť čerpanie eurofondov na marginalizované komunity novinkou, ktorá sa dotýka najmä starostov a primátorov.

28.09.2013 12:25
Peter Pollák Foto: ,
Peter Pollák
debata (5)

Ako povedal, obciam chce umožniť v prvom rade čerpať peniaze Európskej únie na vysporiadanie pozemkov pod osadami, výstavbu materských škôlok a asistentov učiteľov. Pollák hovorí o základnom balíku peňazí, ktorý ak obce neprijmú, nedostanú sa k ďalším zdrojom.

Všetko je v štádiu rokovaní, nič nie je isté, reaguje výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Milan Muška. Podľa neho nie je tento návrh ani zlý, ani dobrý. Zatiaľ sa k opatreniu združenie konkrétne vyjadrovať nechce. Jedno však Muška podotkol a to, že by sa obce mali stať rovnocenným partnerom v rozhodovaní o týchto záležitostiach. Nie je podľa neho v poriadku, ak ostávajú len v pozícii povinných osôb, ktoré prijímajú rozkazy.

Pollák mestám a obciam vyčíta, že v mnohých prípadoch využili peniaze z eurofondov určených pre inklúziu Rómov na celkom iné účely. Kompostoviská, námestia, cesty vo väčších mestách, to všetko sa platilo z fondov, i keď z toho reálne nevyplynulo žiadne pozitívum pre Rómov. Ako Pollák doplnil, na pomoc komunitám pôjdu v programovom období 2014 až 2020 peniaze hlavne z operačného programu Ľudské zdroje, zamestnanosť a inklúzia v gescii ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Z fondov Európskej únie by malo Slovensko na inklúziu Rómov dostať minimálne tristo miliónov eur, hovorí Pollák. Je to viac ako v minulom programovom období, keď sme dostali o tretinu menej.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Rómovia #Pollák