Strieľať či nestrieľať medvede? Názory sú rôzne

Obec Šútovo v okrese Martin bude žiadať ministerstvo životného prostredia o odstrel medveďa, ktorý v nedeľu ráno zaútočil na otca s dcérou hľadajúcich huby. Otec je mimo ohrozenia života, dievča utrpelo ľahšie zranenia.

01.10.2013 13:00
i-medved Foto:
Medveď hnedý sa na Slovenku vyskytuje v hojnom počte.
debata (96)

Podľa poľovníkov sú medvede premnožené a treba ich počet znížiť, ochrancovia prírody sú však presvedčení, že odstrel nič nevyrieši.

Podľa informácií starostu Šútova Ľubomíra Maďariho 11-ročné dievča po ošetrení z nemocnice prepustili, jej 32-ročný otec sa mal ešte v nedeľu podrobiť operácii oka, o zrak však našťastie neprišiel. „Pacient je mimo ohrozenia života a jeho zdravotný stav si vyžiadal hospitalizáciu na očnej klinike,“ informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin Katarína Kapustová.

Žiadosť o odstrel medveďa bude schvaľovať v októbri obecné zastupiteľstvo. K útoku totiž došlo asi dva kilometre od rodinného domu, ktorý je blízko lesa. Chatári aj ľudia z dediny sa na medvede neprestajne sťažujú. „Ničia ploty aj úrodu v sadoch a záhradách. Chodia na slivky a hrušky, lámu stromy,“ hovorí Ľubomír Maďari s tým, že náhrada škody je nízka. „Medveďov je veľa, schádzajú aj do dediny. Je ich počuť v okolí záhrad, cintorína. Ľudia si ich fotia, je to pre nich atrakcia, pokiaľ sa nič nestane,“ dodáva.

Lesy sú plné ľudí, medvede chodia do kukurice

Medveď pred tromi týždňami napadol a dohrýzol aj 55-ročného robotníka v Trusalovej pri Turanoch. Blízko týchto obcí je zrejme migračné územie, prirodzená trasa medveďov, kadiaľ roky prechádzajú medzi Veľkou a Malou Fatrou. Na tomto území teraz prebieha výstavba diaľnice.

Michal Kalaš, riaditeľ Správy národného parku Malá Fatra, si však nemyslí, že by mohla tieto šelmy vyrušiť. „Prostredie je rušné s frekventovanou dopravou, či sa tam diaľnica stavia, alebo nie. Denne tadiaľ prejde 25– až 30-tisíc áut. Medvede tam napriek tomu roky schádzajú dolu, lebo sú tam kukuričné polia. To je pre ne dostupný zdroj potravy, ľahko sa k nemu môžu dostať a nie sú tam vyrušované. Na rozdiel od hôr, ktoré sú teraz plné ľudí, čo zbierajú čučoriedky a brusnice od svitania do noci,“ vraví Kalaš.

Obyvatelia Šútova nafotili medvede, ktoré sa... Foto: Obyvatelia Šútova
medvede Obyvatelia Šútova nafotili medvede, ktoré sa pohybujú okolo ich dediny.

Príčin, prečo medveď zaútočí na človeka, môže byť viacero, ale robí to len výnimočne. Napríklad, keď si medvedica chráni mláďatá, zviera je ranené alebo si stráži korisť, napríklad uhynutú zver. Kalaš odmieta riešenie, aby sa populácia medveďov preriedila vystrieľaním.

„To už vyskúšali v iných krajinách, kde medveďov nie je ani zďaleka tak veľa ako u nás a prípady napadnutia sú tam napriek tomu častejšie. Strelec nikdy nemôže mať istotu, že strieľa toho medveďa, čo napadol človeka. Ak zastrelí iného, tak tým nerieši problém. Odstrel sa dá urobiť v takom prípade, keď vieme, že sa medveď pravidelne ukazuje pri obydliach. Ale odstreliť medveďa v lese, v jeho prirodzenom prostredí, to nemá veľký zmysel. Na 99 percent by bol strelený iný jedinec, ako ten, čo zaútočil na človeka,“ tvrdí Michal Kalaš, ktorý sa dlhé roky venuje správaniu medveďov vo voľnej prírode.

Na Slovensku žije 800 kusov našej najväčšej šelmy

Na území Slovenska žije podľa odhadov asi 800 medveďov. Na tomto počte sa zhoduje ministerstvo životného prostredia aj Slovenská poľovnícka komora. Zatiaľ sa však odborníci na Slovensku nedohodli na kompromise, ktorý by hovoril, aký počet je pre túto krajinu optimálny. Až potom by sa totiž dalo hovoriť o tom, či sú medvede premnožené alebo nie.

„Naši predchodcovia, Lovecký ochranný spolok na Slovensku, v roku 1920 poukazovali na to, že treba prijať opatrenia, aby sa zachránila populácia medveďa. Od tej doby sú stavy stúpajúce až do dnešných dní, keď nám to prerástlo cez hlavu. Keď ochrana medveďov, ktorá tu bola zavedená, dosiahla svoj úspech, nemôže pretrvávať na rovnakej úrovni ďalej. Medvediu populáciu treba obhospodarovať, vrátane lovu,“ zdôraznil Imrich Šuba, riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory.

Medvede sa vyskytujú už aj v lokalitách, kde doteraz neboli, napríklad pri Leviciach alebo v Slánskych vrchoch. Výnimky na odstrel medveďa vydáva ministerstvo životného prostredia. V tomto roku eviduje 50 žiadostí na odstrel medveďa hnedého, do dnešného dňa však boli ulovené iba 3 medvede, vrátane toho, čo cez víkend zastrelili v Sibíri v mestskej časti Vysokých Tatier. Pre budúci rok ministerstvo ešte žiadne povolenia na odstrel nevydalo.

„Čo sa týka zredukovania počtu medveďov, dôležité sú najmä príčiny, ktoré vedú medvede k agresívnemu správaniu, napríklad zdroje neprirodzenej potravy ľudského pôvodu. Výskum, ktorý vykonáva Štátna ochrana prírody, poukazuje na to, že nejde o problém početnosti medvedej populácie, ale o migráciu medveďov za ľahko dostupnou potravou ľudského pôvodu. Každú žiadosť o usmrtenie medveďa hnedého posudzuje ministerstvo individuálne a pokiaľ ide o odstrel problematického jedinca preukázateľne sa pohybujúceho v danej lokalite, ministerstvo považuje takéto prípady za dostatočne odôvodňujúce povolenie výnimky,“ zdôraznil Maroš Stano, hovorca ministerstva životného prostredia.

Ako sa vyhnúť medveďovi

Ak nechceme stretnúť medveďa, tak radšej obchádzajme zákutia a neprehľadné miesta, kde sa môže skrývať. Ak ho človek neočakávane vyruší a prekročí vzdialenosť, ktorú zviera považuje za bezpečnú, vtedy sa cíti ohrozené a môže zaútočiť. Takže sa rozprávajte s ostatnými.

Ak nemáte s kým, tak si občas prehovorte nahlas sami so sebou, alebo si sem-tam odkašlite. Dopredu tým dávate zvieraťu možnosť zaregistrovať, že sa niekto blíži.

Ak zviera nie je choré alebo navyknuté na ľudí, tak v drvivej väčšine prípadov miesto opustí skôr, ako tam človek príde. Má veľmi dobrý čuch aj sluch a prirodzený rešpekt pred človekom. Ak už sa s medveďom stretnete, treba sa mu prihovoriť pokojným hlasom, nekričať, a pritom pomaličky cúvať. Musí zistiť, že nie je ohrozený.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #medveď #odstrel