Ples v opere pomôže predčasne narodeným deťom, výťažok rozdelia

Viac ako 582-tisíc eur - to je suma, ktorá sa vyzbierala v rámci dobročinných aktivít za posledné štyri roky organizovania najznámejšieho slovenského spoločenského podujatia - Plesu v opere. Aj tento rok budú hostia prispievať na dobrú vec.

01.10.2013 16:50
Zľava: hlavný odborník MZ SR profesor Mirko... Foto:
Zľava: hlavný odborník MZ SR profesor Mirko Zibolen, Ľubica Kaiserová z OZ malíček, riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová, neonatologička Darina Chovancová a moderátorka Katarína Brychtová na tlačovej konferencii o výťažku 14. ročníka Plesu v opere.
debata (48)

Po dvoch ročníkoch, keď výťažok z príspevkov za vstupenku pre dve osoby a dobrovoľných príspevkov hostí putoval Detskému kardiocentru v Bratislave, sa organizátori rozhodli pomôcť aj ďalším subjektom v núdzi. Voľba padla na šesticu perinatologických zariadení po celom Slovensku.

Šesť centier, v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach, sa stará o záchranu života a poskytovanie pomoci predčasne narodeným deťom. Ako naznačil na utorňajšej tlačovej konferencii Mirko Zibolen, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu, hlavným cieľom centier nie je len udržať tieto deti pri živote, ale zároveň im poskytnúť takú mieru pomoci a starostlivosti, ktorá by im aj ich rodičom pripravila čo najkvalitnejší život. „Až tri štvrtiny z predčasne narodených detí musia zvládnuť komplikácie, ktorých následky ich neraz môžu sprevádzať celý život. Práve preto je pre perinatologické centrá mimoriadne dôležité kvalitné technické vybavenie,“ uviedol Zabolen.

Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová verí, že peniazmi od hostí z plesového podujatia, pomôžu nielen pri technickom vybavení, ale aj ďalšej prevencii. „Verím, že sa nám podarí prispieť aj k riešeniu často závažných problémov, ktorým čelia predčasne narodené deti, ale aj ich najbližší vo fáze ďalšieho rastu a vývinu detí,“ uviedla Cocherová.

Vyjadrila nadšenie z toho, akým spôsobom mnohí hostia úvodnej spoločenskej akcie plesovej sezóny v minulosti pomáhali. Príspevok za pozvánku pre pár bol v minulosti 500 eur, čo zostáva platné aj pre nasledujúci ročník Plesu – množstvo hostí však venovalo príspevky vo výške niekoľko tisíc eur.

Peniaze získané v rámci 14. ročníka podujatia, ktoré od jeho počiatkov hostí spoločnosť Orange Slovensko, budú rozdelené medzi šesticu perinatologických centier. O rozdelenie financií pod dohľadom odbornej komisie sa postará Občianske združenie malíček, ktoré vzniklo v apríli 2011 z iniciatívy štyroch matiek z Bratislavy a Prešova.

Dnes má za sebou pôsobenie a pomoc viac ako 800 rodinám s predčasne narodenými deťmi a spolupracuje so špičkovými neonatológmi, psychológmi či detskými neurológmi a pediatriami. Rozhovor s predstaviteľkou OZ malíček Ľubicou Kaiserovou prinesieme v nasledujúcich dňoch v rubrike Žena.pravda.sk.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Ples v opere #malíček #penatologické centrá #dobročinnosť