Bezák by mal od novembra pôsobiť v Taliansku

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by mal v novembri odísť pôsobiť do Talianska. Potvrdil jeho brat Jozef.

05.10.2013 09:45 , aktualizované: 13:46
POHODA: Diskusia s Bezákom Foto: ,
Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák na archívnej fografii počas diskusie na festivale Bažžant Pohoda 2013.
debata (58)

Podľa informácií by mal Bezák pôsobiť v talianskom Busollengu neďaleko Verony v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Redemptoristi tam spravujú Sanktuárium Márie ustavičnej pomoci.

V piatok server Konferencie biskupov Slovenska priniesol rozhovor s prefektom Kongregácie pre biskupov Marcom Ouelletom, ktorý sa v týchto dňoch v Bratislave zúčastňuje zasadania Rady európskych biskupských komisií. Ten prejavil ochotu stretnúť sa s odvolaným arcibiskupom Trnavy. „Ak prejaví záujem, som pripravený sa s ním v Ríme stretnúť,“ uviedol.

Quellet mal vo štvrtok večer možnosť stretnúť sa aj s priaznivcami emeritného biskupa, tí sa vo štvrtok večer zhromaždili pred Dómom sv. Martina, kde mal viesť liturgiu. Kardinál s bratislavským arcibiskupom Stanislavom Zvolenským však vošli do dómu zadných vchodom a protestujúcim sa tak vyhli. Upozornil na to portál Týždeň.sk.

Druhé takéto zhromaždenie by sa malo uskutočniť na tom istom mieste v nedeľu o 9.30, keď bude arcibiskup Zvolenský za prítomnosti všetkých predsedov biskupských konferencií celebrovať slávnostnú svätú omšu.

Odvolanie Bezáka je podľa kardinála Duku nešťastná kauza

Odvolanie trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka je podľa českého kardinála Dominika Duku nešťastná kauza, ktorá vyvoláva napätie. Ako povedal v sobotu novinárom, túto kauzu majú vysvetliť tí, ktorých sa týka. Tí musia podľa neho hľadať cestu, akým spôsobom ju vysvetliť. On ako človek zvonku môže šliapnuť vedľa. „Je to určitý problém, ktorý musíte vyriešiť na Slovensku,“ povedal. Na otázku, či sa bude o ňu zaujímať povedal, že normálne je zaujímať sa o všetko, ale to ešte neznamená, že môže niekto veci riešiť.

O niektorých veciach sa podľa kardinála Duku dozvieme až z archívov. „Úrad biskupa nie je ako úrad politického predstaviteľa, ktorý vychádza z demokratickej voľby. Ide o menovanie, preto ide o služobný postoj. V armáde, keď sa preradzujú generáli, nedáva sa žiadne vyhlásenie,“ zdôraznil. Duka tiež povedal, že aby mohol odpovedať pravdivo na otázky o kauze odvolania Bezáka, musel by vedieť z toho, čo počul, čo je skutočnosť a čo sú výroky najrôznejších skupín. „Slovenská biskupská konferencia je suverénna a preto ako zástupcovi susedného štátu a biskupskej konferencie nemám právo zasahovať. Nepoznám celú situáciu,“ konštatoval.

Benedikt XVI. 2. júla 2012 odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #Vatikán #Trnava